Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Σώστε τις μέλισσες...!

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
xipolitos Δημοσιευτηκε - 29/09/2014 : 01:10:15
Avaaz: Eκστρατεία συλλογής υπογραφών για τα φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες

Μέλισσες σ’όλο τον κόσμο πεθαίνουν κι η τροφική μας αλυσίδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως φταίνε κάποια τοξικά φυτοφάρμακα. Μετά απ’την τεράστια εκστρατεία του Avaaz, η ΕΕ τα απαγόρευσε. Σε πέντε ημέρες ίσως τα απαγορεύσουν κι οι ΗΠΑ, κάτι που θα έκανε κι άλλες κυβερνήσεις του κόσμου να ακολουθήσουν. Αυτή είναι η ευκαιρία μας για να σώσουμε τις μέλισσες απ’την εξαφάνιση. Υπόγραψε το ψήφισμα και διάδωσε αυτή την επείγουσα έκκληση:

SIGN THE PETITION

Δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν αθόρυβα κι ολόκληρη η τροφική μας αλυσίδα κινδυνεύει. Οι μέλισσες δεν παράγουν απλώς μέλι – είναι ένα τεράστιο αλλά ταπεινό εργατικό δυναμικό που επικονιάζει το 75% των φυτών που καλλιεργούμε. Σε πέντε μέρες, οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα απαγορεύσουν τελικά τα τοξικά φυτοφάρμακα που τις σκοτώνουν.

Το ξέρουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την απαγόρευσή τους – μετά απ’την τεράστια εκστρατεία τουAvaaz πέρσι, η ΕΕ απαγόρευσε τα δηλητήρια που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ευθύνονται για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αυτή τη στιγμή, κολοσσιαίες εταιρίες χημικών πιέζουν ασφυκτικά τις Αμερικανικές αρχές για να μην περάσει η απαγόρευση. Αλλά σύμμαχοί μας «εκ των έσω» ισχυρίζονται πως μια δημόσια κατακραυγή θα δώσει στους αρμόδιους την ώθηση για να περάσουν την απαγόρευση. Ας τους τη δώσουμε λοιπόν!Αν οι ΗΠΑ κάνουν το βήμα, θα δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση και θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο – τα μέλη της ειδική​ς​ ομάδα​ς​ του Λευκού Οίκου θα​ υποβάλουν​ μεταρρυθμιστικές προτάσεις την Τρίτη. Δεν αφορά μόνο τη σωτηρία των μελισσών, αφορά την επιβίωσή μας. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα τώρα – ας δημιουργήσουμε ένα σμήνος παγκόσμιας αντίδρασης για να απαιτήσουμε απ΄τις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα δολοφονικά φυτοφάρμακα, πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc/?bvEQlhb&v=47021

Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη ζωή στον πλανήτη μας. Κάθε χρόνο επικονιάζουν αμέτρητα φυτά και καλλιέργειες – μια διαδικασία της οποίας η αξία εκτιμάται στα 30 δις ευρώ. Αν δεν δράσουμε επειγόντως για να προστατεύσουμε την επικονίαση των μελισσών, πολλά απ΄τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξαφανιστούν απ΄τα ράφια και κινδυνεύουμε να χάσουμε το​ ένα τρίτο της ​παραγωγής τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια ραγδαία μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών – κάποια είδη μελισσών έχουν ήδη εξαφανιστεί. Μόνο στην Καλιφόρνια -- την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ -- μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Παρόλο που ορισμένες μελέτες (συνήθως εκείνες που χρηματοδοτούνται απ΄τις εταιρίες χημικών) αποδίδουν τις ευθύνες σε συνδυασμό παραγόντων όπως ασθένειες, καταστροφή βιοτόπων και χημικά, ισχυρές, ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν πως τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα είναι αυτά που σκοτώνουν τις μέλισσες.

Οι τρομακτικές αυτές αποδείξεις κι η εξαιρετικά αποτελεσματική εκστρατεία του Avaaz και των συνεργατών μας, ήταν οι λόγοι που η ΕΕ απαγόρευσε αυτά τα φυτοφάρμακα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε επίσης ζητήσει απ’την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να λάβει μέτρα για τα τοξικά αυτά φυτοφάρμακα, αλλά κάτω απ’τη χρόνια επιρροή των μεγάλων εταιρειών χημικών τα μέτρα έχουν πλέον αμβλυνθεί. Τώρα η «Ειδική Ομάδα Υγιούς Επικονίασης» που έχει συσταθεί απ΄το Λευκό Οίκο, μπορεί να πιέσει την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να αποσύρει την άδεια αυτών των φυτοφαρμάκων ώστε να μην μπορούν πια να πωλούνται στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ευκαιρία μας!

Η ειδική ομάδα θα καταθέσει τις προτάσεις της σε πέντε μέρες. Ήδη 2,5 εκατ. από εμάς, από κάθε γωνιά του κόσμου, στηρίζουμε αυτή την εκστρατεία. Ας δημιουργήσουμε επειγόντως ένα τεράστιο ψήφισμα 3 εκατομμυρίων υπογραφών για να σώσουμε τις μέλισσες. Θα το παραδώσουμε χρησιμοποιώντας έξυπνες στρατηγικές και τακτικές ώστε να τραβήξουμε την προσοχή των ΜΜΕ και να εμποδίσουμε όποιες πιθανές, παρασκηνιακές συμφωνίες προσπαθούν να σπρώξουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc/?bvEQlhb&v=47021

Δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε την εύθραυστη τροφική μας αλυσίδα στα χέρια χημικών βιομηχανιών και πουλημένων νομοθετών. Η απαγόρευση αυτών των φυτοφαρμάκων θα κάνει τον κόσμο μας ασφαλέστερο και για εμάς αλλά και για τα υπόλοιπα είδη ζωής για τα οποία νοιαζόμαστε και απ΄τα οποία εξαρτόμαστε.

Με ελπίδα,
Terra, Alex, Alice, Ari, Nick, Laila, Marigona, Ricken, κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών (Το Βήμα)
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=396122

Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (Ναυτεμπορική)
http://www.naftemporiki.gr/story/825163/nea-stoixeia-gia-tis-apeiles-apo-ta-neonikotinoeidi-futofarmaka

Βαρύ το κόστος των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για τη γεωργία - Heavy Costs, Weighing the Value of Neonicotinoid Insecticides in Agriculture (Center for Food Safety)
http://issuu.com/centerforfoodsafety/docs/neonic_efficacy_digital/1?e=9942666/7206999

Προεδρικό Μνημόνιο -- Δημιουργία ομοσπονδιακής στρατηγικής για την προαγωγή της υγείας τωνμελισσών κι άλλων επικονιαστών (Λευκός Οίκος) - Presidential Memorandum -- Creating a Federal Strategy to Promote the Health of Honey Bees and Other Pollinators (The White House)
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/06/20/presidential-memorandum-creating-federal-strategy-promote-health-honey-b

Ψήφισμα για προσωρινή διοικητική Επανεξέταση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων - Petition for Interim Administrative Review of Neonicotinoid Pesticides (Filed July 7, 2014)
http://docs.nrdc.org/health/files/hea_14070701a.pdf

Ο ακριβός πόλεμος και το λόμπι πάνω στα πτώματα των μελισσών της Αμερικής -The Costly Lobbying War Over America’s Dying Honeybees (National Journal)
http://www.nationaljournal.com/energy/the-costly-lobbying-war-over-america-s-dying-honeybees-20140701

Υπόμνημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αποκαλύπτει την ανησυχία ότι φυτοφάρμακα προκαλούν το θάνατο των μελισσών - EPA memo reveals concern that pesticide causes bee deaths (SF Gate)
http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/green/detail?entry_id=79910

Μυστηριώδης δολοφονία 15 δις μελισσών -$15 Billion Bee Murder Mystery Deepens (Business Insider)http://www.businessinsider.com/colony-collapse-disorder-still-unsolved-lead-researcher-had-connections-to-bayer-2010-10

Μελισσοκόμοι ζητούν απ’την κυβέρνηση να αποσύρει φυτοφάρμακα - Beekeepers want government to pull pesticide (Palm Beach Post)
http://www.palmbeachpost.com/money/beekeepers-want-government-to-pull-pesticide-1107701.html

Μέλισσες σε ελεύθερη πτώση καθώς έρυενα δείχνει ραγδαία μείωση τους αριθμού τους στις ΗΠΑ - Bees in freefall as study shows sharp US decline (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/03/bumblebees-study-us-decline?INTCMP=SRCH
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
Rigelian Posted - 30/09/2014 : 18:37:49
quote:
Originally posted by Fidelio

xipolite έχω μια απάντηση στο μυαλό μου τώρα , αχαχα...

Τέλος πάντων :)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff



Μπα, εσύ όταν στριμώχνεσαι, απλά δεν απαντάς, διότι δεν έχεις επιχειρήματα και το γυρνάς στο χιουμοράκι!
Rigelian Posted - 30/09/2014 : 18:36:42
Επίσης:

Και όταν δεν υπάρχει άνθρωπος, ο σεισμός κατάφερε να δημιουργήσει την κατολίσθηση!
KostasPVol Posted - 30/09/2014 : 16:59:56
quote:
Originally posted by giorgosdelta

Μην ασχολείστε.
Μόνο ένας σεισμός μας σώζει
να γίνουν όλα μαϊντανός.

Και όταν δεν υπάρχει σεισμός, ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει τη κατολίσθηση:

http://magnesianews.gr/thessalia/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84.html

Μια τεράστια πέτρα … εισέβαλε σε αυτοκίνητο!
Σοκαρίστηκε ο οδηγός στην Πύλη Τρικάλων



Έναν άκρως ασυνήθιστο …επισκέπτη δέχθηκε Τρικαλινός κάτοικος στην Πύλη Τρικάλων.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr ο κάτοικος, είναι «θύμα» της αλόγιστης λαθροϋλοτόμησης στα ριζά του Κόζιακα, η οποία πλέον «κατεβάζει» το βουνό…

Πριν 2 χρόνια, ο παθών, είχε ειδοποιήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες της περιοχής για την …μετακίνηση του βουνού εξαιτίας της αποψίλωσης του δάσους για …καυσόξυλα και τότε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Πύλης, είχε πάρει προστατευτικά μέτρα με εργασίες στο βουνό.

Όμως φέτος που τα …αλυσοπρίονα στην περιοχή πήραν εκ νέου «φωτιά» λόγω του επικείμενου Χειμώνα, τα κατολισθητικά φαινόμενα εντάθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν μια κοτρώνα βάρους περίπου 100 κιλών να βρεθεί για …οδήγηση στο όχημα του θύματος…

Ευτυχώς την ώρα εκείνη, δεν υπήρχαν άτομα μέσα στο όχημα και το κακό περιορίστηκε μόνο σε υλικές ζημιές…

Μιλώντας στο trikalanews.gr ο παθών, κάνει έκκληση προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες να λάβουν μέτρα πριν μέσα στα …αυτοκίνητα της Πύλης, βρεθεί ολόκληρος ο… Κόζιακας…

(trikalanews.gr)


---
Γρηγόρη περισσότερα για το πως μπαίνει φωτό, εδώ, κυρίως το 1ο ποστ: http://forum.runningnews.gr/topic.asp?TOPIC_ID=7884
xipolitos Posted - 30/09/2014 : 16:51:49
"Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto"
http://youtu.be/-9ZRWV3LAn0

Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto, είναι μια ευκαιρία για ένα μεγάλο γενετικό πείραμα στην παραγωγή τροφίμων - και μια επιχειρηματική «βουτιά» σε έναν πακτωλό χρημάτων.
Στο ντοκιμαντέρ της η Μαρί-Μονίκ Ρομπέν εξετάζει την επικράτηση στη βιομηχανία των αγροτοχημικών μιας από τις πιο δόλιες και ισχυρότερες επιχειρήσεις στον κόσμο.
Παρακολουθεί τον παρασκηνιακό κόσμο της διατροφικής βιομηχανίας και την ανέλιξη της Monsanto στο επίπεδο της παγκόσμιας εμπορικής κυριαρχίας,
καθώς κρατά τα «κλειδιά» για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στη μερίδα του λέοντος της προμήθειας τροφίμων.
Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της,
πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας.
Η εταιρεία κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία.
Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων,
όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.
Τα πειστήρια για τα εγκλήματα της Monsanto βρίσκονται όλα στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Marie--Monique Robin.
Κι όμως η Monsanto αναπτύσσεται διαρκώς και τα κέρδη της αυξάνονται. Για πολύ καιρό προσπαθεί να εισέλθει και στην ευρωπαϊκή αγορά,
μέσα από δημοφιλή προϊόντα όπως το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Roundup, που χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα.
Είναι το μπεστ-σέλερ της Monsanto και ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων.
Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.
Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto, είναι ένας κόσμος απρόσωπος, χωρίς ηθική, χωρίς κανόνες, ένας κόσμος όπου μετράει μόνο το κέρδος.


Fidelio Posted - 30/09/2014 : 16:13:42
Υπάρχει εικονίδιο insert image στην φόρμα απάντησης.

Μέσα στον κώδικα : [ img] εδώ θα βάλεις τον συνδεσμο της εικόνας [/img]

Τώρα αν θες να ανεβάσεις μια δικιά σου φωτογραφία θα πρέπει να γραφτείς σε ένα πορταλ όπως αυτόν:

www.photobucket.com

εδώ θα ανεβάζεις τις δικες σου φωτό , ωστε μετα να τις μετακινείς όπου θες στο διαδυκτιο.



People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
xipolitos Posted - 30/09/2014 : 16:09:16
Fid πως ανεβάζουμε εικόνες;
Fidelio Posted - 30/09/2014 : 16:01:28
xipolite έχω μια απάντηση στο μυαλό μου τώρα , αχαχα...

Τέλος πάντων :)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Rigelian Posted - 30/09/2014 : 15:59:44
quote:
Originally posted by xipolitos

quote:
Originally posted by Rigelian

Στις 12 Οκτωβρίου έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στη Μονσάντο σε πολλές χώρες του πλανήτη (και στην Ελλάδα), ενταγµένες σε µια εβδοµάδα κινητοποιήσεων από 2 έως 16 Οκτωβρίου

2 έως 16 Οκτωβρίου είναι 14 μέρες, άρα δυο εβδομάδες!

Αυτό οφείκεται σε τυπογραφικό λάθος δεν το καταλαβαίνεις..; γιατί πάντα ψάχνεις κάτι για να κολλήσεις αντί να βλέπεις την ουσία των πραγμάτων..;



Ποια ακριβώς είναι η ουσία των πραγμάτων;
Fidelio Posted - 30/09/2014 : 15:55:12
Για αυτό το λόγο ωωωωωππ:








People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
xipolitos Posted - 30/09/2014 : 15:50:50
quote:
Originally posted by Rigelian

Στις 12 Οκτωβρίου έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στη Μονσάντο σε πολλές χώρες του πλανήτη (και στην Ελλάδα), ενταγµένες σε µια εβδοµάδα κινητοποιήσεων από 2 έως 16 Οκτωβρίου

2 έως 16 Οκτωβρίου είναι 14 μέρες, άρα δυο εβδομάδες!

Αυτό οφείκεται σε τυπογραφικό λάθος δεν το καταλαβαίνεις..; γιατί πάντα ψάχνεις κάτι για να κολλήσεις αντί να βλέπεις την ουσία των πραγμάτων..;
Fidelio Posted - 30/09/2014 : 15:48:38
Ε βασικά είναι αποτέλεσμα όλης αυτής απίστευτης αλλαγής , και απότομης, της κοιωνικής δομής. Εχει πάρει την μπάλα και την καλιεργεια, την αγροτική παραγωγή όπως τόσα άλλα...

Φωνή βοώντος όμως...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
gargadua Posted - 30/09/2014 : 15:30:53
Όσο δεν σεβόμαστε τη γη και όσο πιο πολύ απέχουμε από αυτήν άλλο τόσο θα είναι εύκολο να μηδενιστούν οι μικροκαλλιέργειες. Οι αγρότες (προσωπική άποψη) και σκατά να τους δώσουν θα τα καλλιεργήσουν γιατί από αυτά ζουν. Όποτε μάλλον είναι μονόδρομος η καλλιέργεια με barcode. Όταν ψάχνονται για την εύρεση σπόρων που είναι πιο ανθεκτικοί και πιο παραγωγικοί ασχέτως γεύσης ή ποιότητας, είναι λογικό η κάθε εταιρεία να έχει μεγάλο κομμάτι στο παιχνίδι της καλλιέργειας.
Και οι καταναλωτές τι θα κάνουν; Θα αντισταθούν; Πως; Με το να μην αγοράζουν τα προϊόντα; Πάνε οι χορτοφάγοι, πεθάνανε. Ειδικά στις πόλεις........και με μειωμένα εισοδήματα μη μου πείτε να διαλέγει τα "ποιοτικά" βιολογικά προϊόντα!!!!! Ποια βιολογικά; Αυτά που αναλόγως των "φαρμάκων" που ραντίζονται βαπτίζονται και βιολογικά;
Κατά τη γνώμη μου η μπάλα έχει χαθεί από τους καταναλωτές στη διατροφή και αυτό έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της παραγωγής, είτε κρέατος είτε φυτών γενικώς.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Rigelian Posted - 30/09/2014 : 15:22:21
Στις 12 Οκτωβρίου έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στη Μονσάντο σε πολλές χώρες του πλανήτη (και στην Ελλάδα), ενταγµένες σε µια εβδοµάδα κινητοποιήσεων από 2 έως 16 Οκτωβρίου

2 έως 16 Οκτωβρίου είναι 14 μέρες, άρα δυο εβδομάδες!
xipolitos Posted - 30/09/2014 : 15:10:55
Ανυπακοή στον πολυεθνικό έλεγχο των σπόρων
12 Οκτωβρίου: παγκόσµια ηµέρα δράσης ενάντια στη Monsanto


Στις 12 Οκτωβρίου έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στη Μονσάντο σε πολλές χώρες του πλανήτη (και στην Ελλάδα), ενταγµένες σε µια εβδοµάδα κινητοποιήσεων από 2 έως 16 Οκτωβρίου, που καλέστηκε απο τη γνωστή Ινδή περιβαλλοντολόγο ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα και πάµπολλες οργανώσεις σε όλο τον κόσµο. Η συντεταγµένη αυτή προσπάθεια αποσκοπούσε να γίνει ορατό σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες το κρίσιµο ζήτηµα της προσπάθειας ελέγχου της τροφής και των σπόρων από ελάχιστες πολυεθνικές, µέσω της επιβολής νοµοθεσιών για το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, για τις πατέντες (πνευµατική ιδιοκτησία –κυρίως µέσω γενετικής τροποποίησης), για την υποχρεωτική καταγραφή ποικιλιών κ.ο.κ

Το κάλεσµα για την εβδοµάδα δράσης ήταν κάλεσµα πολιτικής ανυπακοής σε νόµους που περιορίζουν την ελεύθερη χρήση των σπόρων και στρέφονται κατά της βιοποικιλότητας προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών.

Οι σπόροι είναι κοινό αγαθό και κοινή κληρονοµιά. Σήµερα σε όλες σχεδόν τις χώρες γίνεται προσπάθεια να περάσουν νοµοθεσίες που θα καταστήσουν παράνοµες τόσο τη διατροφική κυριαρχία των κοινωνιών όσο και την κυριαρχία τους στους σπόρους, τις ποικιλίες και τις καλλιέργειες που χρησιµοποιούν. Πρόσφατα, στην Κολοµβία έγιναν απεργίες και µαχητικές διαδηλώσεις –που στοίχισαν και νεκρούς– µεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε, δεσµευόµενη απο τις συµφωνίες που έχει υπογράψει µε τις ΗΠΑ, να περάσει νόµο που θα επιβάλλει πατέντες στους σπόρους και υποχρεωτική αγορά τους απο τις εταιρείες.

Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όµως επιχειρείται να περάσει νοµοθεσία που θα καθιστά παράνοµο να υπάρχουν, να διακινούνται και να καλλιεργούνται ντόπιοι σπόροι. Η πρόθεση αφορά στο να γίνει αποδεκτό ένα κλειστό, «µαύρο κουτί» νοµοθεσιών και τεχνολογικών λεπτοµερειών που θα υιοθετηθεί χωρίς την ψήφισή του από την Ευρωβουλή. Το περιεχόµενό του θα καθοριστεί αργότερα µε διάφορες εξουσιοδοτικές πράξεις και θα διαµορφώνει ένα άλλο τοπίο για τη γεωργία, τους αγρότες, τη διατροφική κυριαρχία. Στις 13 Ιουνίου, δεκατρείς οργανώσεις από όλη την Ευρώπη ήδη κατήγγειλαν µε κοινή δήλωσή τους προς τα µέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξηγώντας τις αντιρρήσεις τους στην προτεινόµενη νοµοθεσία.

Σε όλο τον κόσµο επιχειρείται να επιβληθούν συγκεκριµένες σκληρές νοµοθεσίες γύρω από το θέµα αυτό. Η συµφωνία TRIPS του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου, η συµφωνία δηλαδή που αφορά ζητήµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας που συνδέονται µε το εµπόριο, προσπαθεί να επιβάλλει τη λεγόµενη εναρµόνιση στη νοµοθεσία όλων των κρατών που υπογράφουν τη συµφωνία. Η «εναρµόνιση», σηµαίνει συµµόρφωση µε τη νοµοθεσία που επιθυµούν οι εταιρείες των ισχυρών χωρών και αφορά είτε τα δικαιώµατα των βελτιωτών των ποικιλιών, είτε τις πατέντες (πνευµατική ιδιοκτησία), είτε την υποχρεωτική καταγραφή των ποικιλιών. Το άµεσο αποτέλεσµα αυτής είναι η οµογενοποίηση της πολιτικής γι’ αυτά τα ζητήµατα ανεξάρτητα από τις ανάγκες των χωρών, η αφαίρεση του δικαιώµατος των αγροτών στη σποροπαραγωγή και τη χρήση των δικών τους σπόρων (και άρα στην ανεξαρτησία από εταιρείες), αλλά και η αφαίρεση του δικαιώµατος των ανθρώπων να γνωρίζουν τι τρώνε.

Απένατι στη µάχη των κρατών και των εταιρειών για έλεγχο της τροφής, οι διοργανωτές της καµπάνιας θέτουν το ερώτηµα της δηµοκρατίας και υπογραµµίζοντας ότι δεν υπάρχει δηµοκρατία όταν διακυβεύονται τόσο βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα. Για το λόγο αυτό η 2η Οκτωβρίου ήταν µια γιορτή ανυπακοής στους νόµους για τους σπόρους και δήλωσης ότι δεν θα υπακούσουµε σε άδικους νόµους για το θέµα αυτό. Η 12η Οκτωβρίου ήταν µια µέρα διαδηλώσεων ενάντια στη Μονσάντο. Την κορυφαία εταιρεία που προσπαθεί σε όλο τον κόσµο να ελέγξει την τροφή µέσω της γενετικής τροποποίησης και του πατενταρίσµατος των σπόρων, σέρνοντας ταυτόχρονα στα δικαστήριο οποιονδήποτε θεωρεί ότι παραβιάζει τους νόµους και καλλιεργεί τους δικούς του σπόρους – ενώ αυτό απαγορεύεται από το νόµο για τις πατέντες. Οι διαδηλώσεις ήταν η δήλωση των κινηµάτων και των πολιτών ότι δεν φοβούνται και η δήλωση ότι δεν θα επιτρέψουν να κυριαρχήσουν οι νόµοι της Μονσάντο που θέλει να διαµορφώσει ένα τοπίο στην παγκόσµια γεωργία που θα βολεύει τα κέρδη της εξοντώνοντας ταυτόχρονα τους µικρούς αγρότες –που παράγουν όµως το µεγαλύτερο ποσοστό της τροφής στον κόσµο– τη βιοποικιλότητα και την ποιοτική διατροφή.

Η Μονσάντο και οι άλλες εταιρείες του είδους ισχυρίζονται πως τα γενετικά τροποποιηµένα θα σώσουν τον κόσµο απο την πείνα. Η πραγµατικότητα είναι ότι τα γενετικά τροποποιηµένα για τη Μονσάντο είναι άλλη µια εµπορική δραστηριότητα µε δισεκατοµµύρια κέρδη. Γι’ αυτό και τροποποιεί γενετικά τα φυτά (και στη συνέχεια τα πατεντάρει) για να αντέχουν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα στα χηµικά που η ίδια εταιρεία πουλά. Αυτό έγινε µε το γνωστό Round Up της Μονσάντο –που χρησιµοποιείται ως ζιζανιοκτόνο απο τους περισσότερους αγρότες– οπότε η εταιρεία έφτιαξε γενετικά τροποποηµένα φυτά (µε πρώτη τη σόγια) που να αντέχουν στις τεράστιες ποσότητες του ζιζανιοκτόνου που απαιτούνται στις καλλιέργειες. Και έτσι δηµιουργεί υποχρεωτικά έναν τεράστιο κύκλο εξάρτησης και αµύθητων κερδών επιβάλλοντας τις καλλιέργειες και άρα και την τροφή που αυτή επιθυµεί.

Η µάχη για την ελευθερία των σπόρων, όπως την αποκαλούν οι ακτιβιστές/στριες, είναι τόσο ουσιαστική όσο και η επιβίωση. Και σε θεσµικό και σε κινηµατικό πεδίο φαίνεται να συντάσσονται δυνάµεις που επιθυµούν να σταµατήσουν την εφιαλτική προοπτική του ελέγχου της τροφής της ανθρωπότητας από πέντε εταιρείες αγροχηµικών.

Ecoleft Κυριακή Κλοκίτη
Fidelio Posted - 30/09/2014 : 15:01:28
Υπάρχουν ΑΠΛΩΣ προσπάθειες.... Απλώς. χαχαχα...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000