Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Πόνος στο γαστροκνήμιο - Τα φώτα σας παρακαλώ!
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

costasz
Forum-Runner



114 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 23/02/2017 :  13:07:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ένα βράδυ πριν 1,5 μήνα γυρίζοντας χαλαρά στο σπίτι , όπως κατέβηκα από το πεζοδρόμιο ένιωσα ένα απότομο τράβηγμα στον γαστροκνήμιο του αριστερού ποδιού και ακολούθως οξυ πονο που υποχώρησε μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Το θεώρησα θλάση , αν και είναι αδιανόητο να τραυματίζεσαι έτσι όταν έχεις κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα τρεξίματος σε βουνά και σε λαγκάδια χωρίς να αντιμετωπίζεις ποτέ πρόβλημα τραυματισμού στο συγκεκριμένο σημείο. Ισως έπαιξε ρόλο το πολικό κρύο εκείνων των ημερών και οι μυες ήταν μαζεμένοι μολονότι περπατούσα αρκετή ώρα και με κάποιο τρόπο τεντώθηκαν απότομα. Την επόμενη μέρα ένιωθα ελάχιστο πόνο και μπορούσα να περπατήσω κανονικά αλλά όχι να τρέξω. Συνεπώς ακολούθησα το πρωτόκολλο (πάγοι,συμπιέσεις κλπ) για τις θλάσεις , το ξεκούρασα για 2 εβδομάδες με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση (μόνο λίγο περπάτημα) και σταδιακά επανήλθα.
Τις επόμενες 4 εβδομάδες έκανα λίγες χαλαρές προπονήσεις τρέξιμο σε πολύ αργό τέμπο (6'-7') και ανεβάζοντας πολύ σταδιακά τα χλμ (ξεκίνησα από 3 και έφτασα μέχρι 6-7) και λίγο περισσότερο περπάτημα (μέχρι 10χλμ) για να επανέλθει το σώμα. Όλα καλά με εξαίρεση μερικές φορές πριν ζεσταθεί που ένιωθα ένα ελαφρό "τσίμπημα" αλλά κι αυτό ποτέ στο τρέξιμο, μόνο στην αρχή του περπατήματος.Μέχρι που έφτασε η τρέχουσα (7η) εβδομάδα. Την Δευτέρα έτρεξα 6χλμ + 4 χλμ χαλαρό περπάτημα για αποκατάσταση. Όλα καλά. Την Τρίτη είχα ρεπό από τρέξιμο οπότε έκανα μόνο περπάτημα , έτυχαν και πολλές δουλειές μαζεμένες και με βόλεψε. Γύρω στα 16-17 χλμ σπαστά μέσα στη μέρα (ας πούμε 3+4+4+5). Επίσης όλα καλά αν και ένιωθα τα πόδια μου ελαφρώς πιασμένα. Την Τετάρτη , ξύπνησα και σχεδον δεν μπορούσα να πατήσω κάτω απ' τον πόνο. Πάλι στον ίδιο γαστροκνήμιο. Μετά από 6 εβδομάδες και χωρίς να μου έχει δώσει κανενα σημάδι οτι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτή τη φορά φρίκαρα (περίμενα και πως και πως να ξαναγυρίσω στους αγώνες) και πήγα σε ορθοπεδικό , ο οποιος βέβαια δεν το πολυκατείχε το αντικείμενο και ουσιαστικά μου είπε οτι δεν δείχνει να έχει κλινική εικόνα και νίπτει τας χείρας του. Και απλά να ακολουθησω το πρωτόκολλο ξανά μέχρι να περάσει.
Και ερωτώ , ιδίως όσους έχουν περάσει τέτοια φάση :
Είναι φυσιολογικό να συμβεί υποτροπή μετά από τόσο καιρό απλώς επειδή πιθανόν καταπονήθηκε/ "έσφιξε" λίγο παραπάνω ο μυς στο περπάτημα για 2 μέρες ; Τι άλλο μπορεί να συνέβη; Έχω περάσει όλων των ειδών τις θλάσεις όσα χρόνια ασχολούμαι με αθλητισμό και αυτό το πράγμα δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Να σημειώσω οτι αυτή τη στιγμή εξακολουθώ να νιώθω πόνο όταν τεντώνει ο μυς (πχ αν δοκιμάσω να σταθώ στις "μύτες") αλλά μπορώ να περπατήσω - με ελάχιστες ενοχλήσεις. Δεν υπάρχει αιμάτωμα ή πρήξιμο. Οταν κυκλοφορεί το αίμα το αισθάνομαι κάπως καλύτερα.

Τέλος ο γιατρός μου είπε εκτός από πάγο να βάζω και θερμαντική 2 φορές τη μέρα.Πιθανολογώ οτι έχει να κάνει με την αιμάτωση αλλά κάπου δε μου κολλάει. Προτιμώ να κάνω ενεργητική αποκατάσταση με χαλαρό περπάτημα και να βάζω μόνο πάγο. Τι γνώμη έχετε γι αυτό ;

physiorunner
Forum-Runner

Greece


168 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/02/2017 :  18:35:57  Εμφάνιση Προφίλ  Visit physiorunner Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αγαπητέ costasz,

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς άλλον ειδικό επαγγελματία υγείας. Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, τότε μπορείς να μειώσεις τη δραστηριότητά σου στο 30% της τελευταίας προπονητικής εβδομάδας και να "χτίσεις" σταδιακά την προπόνησή σου αυξάνοντας κατά 10% ανά 2 εβδομάδες, αναλόγως και της συμπεριφοράς των συμπτωμάτων σου. Αυτές είναι αδρές και γενικές συμβουλές, όχι εξατομικευμένες. Όταν δεν μπορούμε μόνοι μας, με χρήση φυσικών μέσων (μείωση προπόνησης, χρήση κρύου/ζεστού κ.ά.) να επανέλθουμε, μάλλον χρειαζόμαστε τον ειδικό. Η εναλλαγή κρύου και ζεστού την ίδια μέρα ίσως να μην έχει κάποιο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Η ενόχληση που ένιωσες μετά τα 17 χλμ μάλλον προήλθε από υπερβολική καταπόνηση της πάσχουσας δομής (γαστροκνήμιος ή κάτι άλλο) που δεν είχε προετοιμαστεί να αντέξει τέτοιο φορτίο. Φυσιολογικά, μετά από 2-3 μέρες πρέπει να υποχώρησε ο πόνος. Κρίνε τη σοβαρότητα της κατάστασής σου και πάρε την κατάλληλη για σένα απόφαση.
Ευχές για ταχεία επιστροφή στο τρέξιμο.

"Μέτρον άριστον"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000