Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Οι Αγώνες μας
 Olympos Marathon VS Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 2

Indiana13
Forum-Runner

Greece


54 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 29/11/2017 :  11:58:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί είχα μια διαφωνία με έναν συναθλητή του που τρέχει μόνο άσφαλτο (εγώ μόνο βουνό,μια φορά άσφαλτο τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης 1:46)για το ποιος αγώνας είναι δυσκολότερος, ποιός θέλει περισσότερη προπόνηση για να βγει,και σε ποιον νιώθεις στο τέλος περισσότερο πόνο και ευχαρίστηση ότι τερματίζοντας τον αγώνα έκανες πράγματι κάτι δύσκολο και σπουδαίο!!! Εγώ υποστηρίζω τον Olympos Marathon που γίνεται το Ιούνιο και αυτό γιατί έτρεξα έναν ημιμαραθώνιο και δεν μου φάνηκε κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς προετοιμασία με την μεγαλύτερη προπόνηση 10χιλ και όλες στο χόρτο.
Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας,και από κάποιους που έχουν τρέξει και της 2 διαδρομές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

SKOTEINOS
Σκοτεινές Δυνάμεις

Greece


11053 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  12:07:41  Εμφάνιση Προφίλ  Visit SKOTEINOS Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Είναι σαν να μου συγκρίνεις αγώνα τυπου SURVIVOR(ΟΛΥΜΠΟΣ), με το να πας για έναν καφέ(Μαραθώνιος)

Βέβαια το τι ευχαριστεί τον καθένα είναι υποκειμενικό!λ.χ. εγώ σε βουνό δεν το ευχαριστιέμαι γιατί είμαι ΄΄κότα΄΄ και πρέπει να κοιτάω συνέχεια κάτω για να προσέχω, ενώ στην άσφαλτο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα!
ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤRAILΑΚΗΔΕΣ που δεν θέλουν να ακούνε για άσφαλτο!

ΒΡΕΤΤΑΚΕΙΑ 2015,ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-01/08/2015
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

HAGI
Forum-Runner

Greece
204 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  13:24:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δεν έχω τρέξει τον Olympus marathon αλλά τον Faethoν. Μια σύγκριση Faethon vs Olympus marathon θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα και πιο ταιριαστή! Ο Οlympus marathon σαν διαδρομή σε σχέση με τον αυθεντικό σίγουρα είναι πιο δύσκολος από πολλές απόψεις (υψομετρικές διακυμάνσεις, τεραίν, συνολική διάρκεια αγώνα, καιρικές συνθήκες).

Σαν αγώνας και σαν προσπάθεια που καταβάλει κάποιος σοβαρά αθλούμενος όχι απλός να "βγάλει" την διαδρομή αλλά να τερματίσει σε συγκεκριμένο χρόνο και να αρχίσει την προετοιμασία του μήνες πριν φαντάζομαι δεν διαφέρουν και πολύ.

www.endurancescience.gr
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

kanivallos
Elite Forum-Runner

Greece


1857 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  14:21:32  Εμφάνιση Προφίλ  Visit kanivallos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Είναι δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Στο μαραθώνιο δρόμου κοπανιέται συνέχεια η ίδια ομάδα μυών, γιατί έχεις σχεδόν σε όλη τη διαδρομή την ίδια ταχύτητα, ενώ στο βουνό έχεις διαλείμματα τρεξίματος με διαφορετικές εντάσεις αναλόγως το τεραίν και την κλίση-έδαφος, με κομμάτια περπατήματος σε ανηφόρες, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς διαφορετικές ομάδες μυών και να "ξεκουράζονται" αυτές που δε δουλεύουν συνέχεια.
Αν πάρουμε τους χρόνους ενός αναγνωρισμένου αθλητή που έχει τρέξει και τους δύο αγώνες (πχ Θεοδωρακάκος) θα δούμε ότι σίγουρα ο Όλυμπους μάραθον είναι χρονικά μεγαλύτερος του ΚΜΑ, αυτό δε σημαίνει όμως ότι μειώνεται η γοητεία και το κύρος του κλασσικού μαραθωνίου, γιατί με το ίδιο σκεπτικό συγκρίνοντας ΚΜΑ με Σπάρταθλο, ο ΚΜΑ θα φάνταζε απλή οδοντόπαστα!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Hermes
Elite Forum-Runner

Greece


2398 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  14:26:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
είναι ανόμοια, δεν μπορούν να συγκριθούν...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

akira
Advanced Forum-Runner

Greece


285 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  14:28:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
ειναι σαν να συγκρινεις μηλα με πορτοκαλια. Όποιον αγωνα ιδιας αποστασης και να συγκρινεις αναμεσα σε βουνο/μονοπατι και ασφαλτο, το βουνο/μονοπατι ειναι πιο δυσκολο απο την ασφαλτο λογω των αλλαγων στο υψομετρο και στο τερραιν, ακομα και η προπονηση για βουνο ειναι διαφορετικη με αυτη της ασφαλτου μιας και πρεπει να εχεις στο προγραμμα περισσοτερες ανηφορες αλλα και Long run σε μονοπατια για να μαθει το σωμα σου και να προσαμοζεται στις αποτομες αλλαγεσ ισσοροπιας. Προσωπικα τρεχω καθε χρονο στον ορειβατικο μαραθωνιο το σεπτεμβριο (παρομοια διασρομη με τον olympus) και στο μαραθωνιο της αθηνας και ο ολυμπος ειναι πιο δυσκολος απο τον μαραθωνιο. Απο κει περα δεν μπαινω στο τρυπακι να λεω οτι ο ταδε αγωνας ειναι καλυτερος απο το δεινα λογω δυσκολιας ή το βουνο ειναι καλυτερο απο την ασφαλτο. Καθε αγωνας, οσο μικρος ή μεγαλος και να ειναι εύκολος ή δυσκολος είναι ασφαλτος ή χωμα/βουνο/ μονοπατι εχει τη δικη του μαγεια

Τα λεμε στο τερματισμο
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  15:38:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Τον ΑΜΑ τον έτρεξα, από την άλλη για τον Olympos Marathon δεν έχω δρομική εικόνα, γιατί απλά έχω περπατήσει κάποια κομμάτια του, ενώ έχω βρεθεί ως εθελοντής στον έτερο αγώνα που γίνεται στον Όλυμπο το Σεπτέμβριο. Συνεπώς, δε μπορώ να έχω πλήρη εικόνα, αλλά μια αντίληψη υπάρχει.
Ως προς το κομμάτι της δυσκολίας, λοιπόν, δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το ότι ο αγώνας βουνού είναι δυσκολότερος. Κρατάω την ατάκα γνωστού μου που είχε τρέξει τον ΑΜΑ και στην ερώτησή μου σχετικά με το πόσο θα πρέπει να προπονηθώ για τις ανηφόρες του, μου είχε πει επί λέξη "βάλε κάποιες κλίσεις στο πρόγραμμά σου, αλλά μη μασάς, δεν είναι και αγώνας βουνού". Και, όντως, έτσι ήταν. Δεν ένιωσα να χάνω ανάσες ή να λαχανιάζω σε κανένα σημείο του αγώνα, ακόμη και στα σημεία (Άλεξ Πακ, Σταυρός) που πριν τα τσεκάρεις μόνος σου ακούς επικών διαστάσεων περιγραφές, τύπου η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Τολμώ να πω πως σε σχέση με εκείνο το 30άρι στα Κρουσσά (Κερκίνη), οι ανηφόρες του ΑΜΑ είναι παιχνιδάκι. ΔΕΝ τολμώ καν να σκεφτώ πώς μπορεί να είναι ο Olympos Marathon με αυτές τις τρομακτικές διαφοροποιήσεις στο υψόμετρο...
Όσον αφορά στο κομμάτι της ευχαρίστησης, ο ΑΜΑ είναι ένας καταπληκτικός αγώνας, πάνω σε μια ιδιαίτερα ιστορική διαδρομή (κάτι που σε "φτιάχνει"), η οποία ειδικά μέχρι τη μέση της είναι και πάρα πολύ όμορφη από άποψη περιβάλλοντος και ο οποίος απογειώνεται από τη συνεχή υποστήριξη του κόσμου σε όλο το μήκος των 42 χιλιομέτρων. Αυτό το πράγμα ΔΕΝ υπάρχει! Από την άλλη, το βουνό εγώ θα το χώριζα σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στο κομμάτι που το έδαφος αποτελείται από (χωματό)δρομο. Προσωπικά, θεωρώ πως δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα στο τρέξιμο από ένα run μέσα στη φύση. Πλημμυρίζουν οι αισθήσεις σου! Όμως, για να το απολαύσεις αυτό, θα πρέπει να μη χρειάζεται συνεχώς να κοιτάς (πού πατάνε) τα πόδια σου. Και στο σημείο αυτό περνάμε στο σκέλος του τεχνικού κομματιού ή μονοπατιού.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο έκτρωμα από αυτό το πράγμα και προσωπικά μου δημιουργεί τεράστια εντύπωση το πόσο "ρεύμα" έχει. Κατ' αρχάς, δε θα έπρεπε να θεωρείται "τρέξιμο", αλλά να υπάγεται στις ασκήσεις ισορροπίας. Μου θυμίζει τους αιώνιους τσακωμούς που είχα με φίλους και συμμαθητές παλαιότερα στο κατά πόσο το χιπ χοπ μπορεί να θεωρείται "μουσική". Για μένα που ήμουν φαν των ACDC (RIP Malcolm) το χιπ χοπ ήταν μεν μια μορφή τέχνης, αλλά όχι μουσική. Ας το ορίσουμε ως "ρυθμική απαγγελία". Κάτι αντίστοιχο θεωρώ και το "μονοπάτι". Ναι αθλητική δραστηριότητα, ναι απαιτεί μεγάλο skill, ΟΧΙ δεν είναι τρέξιμο, ΟΧΙ στο τετράγωνο ΔΕΝ είναι απόλαυση.
Άρα, τελειώνοντας με την παραπάνω χρήσιμη για το τελικό δικό μου πόρισμα "παράκαμψη", από τη στιγμή που ο μαραθώνιος του Ολύμπου έχει πολύ τεχνικό κομμάτι μέσα στη διαδρομή, στο κομμάτι της απόλαυσης θα πάω με τον ΑΜΑ.


--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

hypnox
Forum-Runner

Greece
164 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  15:54:38  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Έχοντας τρέξει και τους 2 θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους. Είναι ανόμοια πράγματα. Όλα είναι σχετικά πχ μεγάλο ρόλο παίζει ο ρυθμός που έχεις. Σε γενικές γραμμές ο μαραθώνιος στην άσφαλτο έχει μεγαλύτερη καταπόνηση όσο και αν ακούγεται παράξενο. Δουλεύεις τις ίδιες μυικές ομάδες συνεχώς. Στο βουνό 1ον περπατάς σε πολύ μεγάλο μέρος του αγώνα και 2ον στην κατηφόρα δουλεύεις πολλές διαφορετικές ομάδες. Ναι ο χρόνος καταπόνησης είναι μεγαλύτερος στο βουνό αλλά δεν είναι μονότονο. Επίσης ψυχολογικά το βουνό δεν είναι βαρετό ενώ στο δρόμο είσαι εσύ και τα χωράφια/τσιμέντο. Ειδικά για τους γρηγορους δρομείς είναι πολύ δυσκολότερο να κρατάς ένα ρυθμό κοντα στο 4:00 στο δρόμο παρά το 6:00 στο βουνό (το 6 είναι εξωφρενικός χρόνος)!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Thanasis
Advanced Forum-Runner

297 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  15:59:58  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Thanasis Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα
Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα σε δύο , εντελώς διαφορετικούς αγώνες. Για έναν δρομέα που τρέχει και άσφαλτο και βουνό ο Όλυμπος έχει διπλάσια χρονική διάρκεια από την μαραθώνιο της Αθήνας.
Εγώ , έχοντας τρέξει 10 φορές την κλασική και 6 τον Όλυμπο προτιμώ τον Όλυμπο γιατί με ευχαριστεί το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας είναι πιο εύκολος από τον άλλο.
Για το ερώτημα Olympus marathon ή Φαέθων , ο Φαέθωνας είναι σίγουρα πιο δύσκολος από τον Olympus.


www.gaiorama.net
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

geopa
Elite Forum-Runner

Greece
2107 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  16:17:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Αν και μου αρέσουν οι αγώνες βουνού πολύ πολύ πολύ περισσότερο (άρα μη αντικειμενική προσέγγιση - ΟΛΥΜΠΟΣ), θεωρώ ότι αν θέλεις να τρέξεις τον οποιονδήποτε αγώνα αγωνιστικά και ειδικά τον μαραθώνιο πρέπει να ιδρώσεις πολύ για να τα καταφέρεις.

Την συγκίνηση και το ρίγος που ένιωσα την πρώτη φόρα που τερμάτισα στο Καλλιμάρμαρο δεν την συγκρίνω (προς το παρόν) με τίποτα.

Για πόνο και κούραση ή άλλα κουσούρια σίγουρα σου αφήνει το βουνό.

Ανόμοια πράγματα όμως
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Skyrunner
Elite Forum-Runner

Greece


1111 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  17:02:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Έχω ακριβώς την ίδια άποψη !!!!
άσχετα αν δεν έχω τρέξει βουνό απόσταση πάνω από 25-26χιλ αγώνα !!!
άλλο άσφαλτο, άλλο βουνό!! δύσκολο το ένα για τους μεν , δύσκολο το άλλο για τους δε!! υπάρχει και ένα ποσοστό αθλητών που τους είναι σχεδόν ίδια και τα δύο σε βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας!!
quote:
Originally posted by hypnox

Έχοντας τρέξει και τους 2 θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους. Είναι ανόμοια πράγματα. Όλα είναι σχετικά πχ μεγάλο ρόλο παίζει ο ρυθμός που έχεις. Σε γενικές γραμμές ο μαραθώνιος στην άσφαλτο έχει μεγαλύτερη καταπόνηση όσο και αν ακούγεται παράξενο. Δουλεύεις τις ίδιες μυικές ομάδες συνεχώς. Στο βουνό 1ον περπατάς σε πολύ μεγάλο μέρος του αγώνα και 2ον στην κατηφόρα δουλεύεις πολλές διαφορετικές ομάδες. Ναι ο χρόνος καταπόνησης είναι μεγαλύτερος στο βουνό αλλά δεν είναι μονότονο. Επίσης ψυχολογικά το βουνό δεν είναι βαρετό ενώ στο δρόμο είσαι εσύ και τα χωράφια/τσιμέντο. Ειδικά για τους γρηγορους δρομείς είναι πολύ δυσκολότερο να κρατάς ένα ρυθμό κοντα στο 4:00 στο δρόμο παρά το 6:00 στο βουνό (το 6 είναι εξωφρενικός χρόνος)!!

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

runner1979
Senior Forum-Runner

Greece


637 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  18:17:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
διαφορετικά αθλήματα από πολλές απόψεις...

σε ότι κάνουμε βέβαια τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η ένταση.
και τον κλασικό αν τον πάμε τζόκιν είναι ποιο εύκολος από το δεκάρι στα κόκκινα.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

SIT
Newbie Forum Runner

36 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/11/2017 :  18:47:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το θέμα είναι έναυσμα να ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις. Τους έχω τρέξει και τους δύο. Τον Όλυμπο το περασμένο καλοκαίρι και τον ΑΜΑ το 2014 & 2016.
Ναι είναι τελείως διαφορετικοί αγώνες και είναι πολύ δύσκολο να μπουν στα ίδια κριτήρια σύγκρισης.
Απαντώ μονολεκτικά στις ερωτήσεις (η συζήτηση μεγάλη...).

Δυσκολότερος: Ο ΑΜΑ (με τον τρόπο που τον τρέχω εγώ!)
Περισσότερη προπόνηση: Περίπου ίδια (χρονικά)
Περισσότερο πόνο: ΑΜΑ (πάλι έτσι που τον τρέχω εγώ)
Περισσότερη ευχαρίστηση/κάτι σπουδαίο: Όλυμπος

Το βουνό μου δίνει πάντα μια παραπάνω ευχαρίστηση στο τρέξιμο (προπονήσεις & αγώνες).

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

geopa
Elite Forum-Runner

Greece
2107 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/11/2017 :  11:16:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το θέμα είναι έναυσμα να ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις. Τους έχω τρέξει και τους δύο. Τον Όλυμπο το περασμένο καλοκαίρι και τον ΑΜΑ το 2014 & 2016.
Ναι είναι τελείως διαφορετικοί αγώνες και είναι πολύ δύσκολο να μπουν στα ίδια κριτήρια σύγκρισης.
Απαντώ μονολεκτικά στις ερωτήσεις (η συζήτηση μεγάλη...).

Δυσκολότερος: Ο ΑΜΑ (με τον τρόπο που τον τρέχω εγώ!)
Περισσότερη προπόνηση: Περίπου ίδια (χρονικά)
Περισσότερο πόνο: ΑΜΑ (πάλι έτσι που τον τρέχω εγώ)
Περισσότερη ευχαρίστηση/κάτι σπουδαίο: Όλυμπος

Το βουνό μου δίνει πάντα μια παραπάνω ευχαρίστηση στο τρέξιμο (προπονήσεις & αγώνες).
----------------------------------
Περισσότερο πόνο: ΑΜΑ (πάλι έτσι που τον τρέχω εγώ) ---> ή όπως δεν τρέχεις τον ΟΜ χαχαχαχαχα (χωρίς παρεξήγηση φυσικά)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/11/2017 :  14:57:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Indiana13

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί είχα μια διαφωνία με έναν συναθλητή του που τρέχει μόνο άσφαλτο (εγώ μόνο βουνό,μια φορά άσφαλτο τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης 1:46)για το ποιος αγώνας είναι δυσκολότερος, ποιός θέλει περισσότερη προπόνηση για να βγει,και σε ποιον νιώθεις στο τέλος περισσότερο πόνο και ευχαρίστηση ότι τερματίζοντας τον αγώνα έκανες πράγματι κάτι δύσκολο και σπουδαίο!!! Εγώ υποστηρίζω τον Olympos Marathon που γίνεται το Ιούνιο και αυτό γιατί έτρεξα έναν ημιμαραθώνιο και δεν μου φάνηκε κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς προετοιμασία με την μεγαλύτερη προπόνηση 10χιλ και όλες στο χόρτο.
Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας,και από κάποιους που έχουν τρέξει και της 2 διαδρομές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ



Έχοντας τρέξει δύο φορές τον ΟΜ (και τις 2 αγωνιστικά) και πέντε φορές την Κλασική (2 αγωνιστικά και 3 φορές κάνοντας το λαγό), θα προσπαθήσω να αντιπαραθέσω όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κάποια στοιχεία – αν και όπως τονίστηκε εδώ μέσα μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα!

Απαιτήσεις:
- Οι ελίτ δρομείς που τρέχουν τον ΟΜ και έχουν εμπειρία και από ασφάλτινο Μαραθώνιο θέλουν τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο για να τον ολοκληρώσουν! Γνωρίζω μάλιστα δρομέα που ενώ την Κλασική την έκανε σε σαφώς λιγότερο από 4 ώρες, για τον ΟΜ χρειάστηκε τον υπερδιπλάσιο χρόνο. Οπότε τον ΟΜ θα τον σύγκρινα άμεσα με μια ασφάλτινη υπεραπόσταση και όχι απλά με την Κλασική, όσο αφορά το χρόνο φόρτισης του σώματος!

- Ένας τυπικός ασφάλτινος Μαραθώνιος δίνει τουλάχιστον 6 ώρες για έγκυρο τερματισμό οπότε λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω παρατήρησή μου, ο ΟΜ θα μπορούσε να δίνει ακόμα και 12 ώρες (αν θα θέλαμε να έχουμε μια άμεση αντιπαράθεση) αλλά όμως δίνει μόνο 10 ώρες για έγκυρο τερματισμό. Αυτόματα έτσι γίνεται πιο δύσκολος!

- Πέρα από προπόνηση ένας ασφάλτινος Μαραθώνιος δεν απαιτεί κάποια ειδίκευση/εξοικείωση με το έδαφος σε ΠΛΗΡΗ αντίθεση με το ορεινό τρέξιμο που γίνεται σε απαιτητικά εδάφη (όπως ο ΟΜ)! Δηλαδή στην Κλασική υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σκοντάψεις σε μια πετρούλα και να σπάσεις τα παΐδια σου πέφτοντας φαρδύς-πλατύς στην άσφαλτο; :Ρ Αντίθετα στον ΟΜ εάν δεν έχεις καθόλου εμπειρία από κίνηση σε ορεινό πεδίο και τεχνικό έδαφος πραγματικά κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα! Γενικά το βουνό απαιτεί πολύ υψηλότερη εξειδίκευση από ότι η άσφαλτος! Και αυτό το κάνει αυτόματα και πιο απαιτητικό…

Ομορφιά/Εμπειρία:
- Η διαδρομή της Κλασική μου αρέσει (ακόμα και όταν κινείται μέσα στην πόλη) και είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τόσο κόσμο να μοιράζεται το ίδιο πάθος και να τρέχει σε μια άδεια από οχήματα λεωφόρο Μαραθώνος! Η κίνηση όμως μέσα στα δάση του ΟΜ, στα αλπικά του τοπία, στο «θρόνο του Δία», το κατέβασμα στα Ζωνάρια, και η διάσχιση στο φαράγγι του Ενιπέα, είναι πράγματα που κατακλύζουν ΟΛΕΣ τις αισθήσεις με πρωτόγνωρες εμπειρίες! Το ανέβασμα μέσα σε λίγες ώρες από το «0» στα 2780 μέτρα υψόμετρο, πάνω στη «στέγη» της Ελλάδας είναι κάτι που χαράζεται ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ενώ τρέχω σε αρκετούς ασφάλτινους αγώνες μικρότερων ή – κυρίως – μεγαλύτερων αποστάσεων, το τρέξιμο/κίνηση γενικότερα μέσα στο ορεινό πεδίο δεν το συγκρίνω με τίποτα άλλο!

- Πιστεύω ότι οι εμπειρίες που μπορεί να σου δώσει ο ΟΜ σε σύγκριση με την Κλασική είναι ασύγκριτα περισσότερες στο τί βλέπεις και αισθάνεσαι, στη διαχείριση δυνάμεων, στις γενικότερες απαιτήσεις του αγώνα…

Πάντως ένα πλεονέκτημα που έχουν οι αγώνες βουνού σε σχέση με την άσφαλτο είναι η ταχύτητα αποκατάστασης του σώματος μετά. Η ομοιόμορφη κατανομή των φορτίσεων και η συνεχής αλλαγή στη χρήση των μυϊκών ομάδων των ποδιών, απομακρύνουν από το σώμα μας το μονομερές «κοπάνημα»…

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

antsa_1
Forum-Runner

85 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/11/2017 :  18:14:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πιθανόν κάποιος να γελάσει με το σχόλιο μου αλλά επειδή δεν είμαστε όλοι "elite" δρομείς θα το γράψω. Έχω τερματίσει δύο φορές στην αυθεντική διαδρομή και έχω κάνει και κάποιους αγώνες βουνού στη Πάρνηθα και στο Ζαγόρι, σίγουρα όχι με τη δυσκολία του Ολύμπου. Στην αυθεντική λοιπόν όποια ώρα και στιγμή κάποιος νοιώσει ότι για κάποιο λόγο του είναι αδύνατον να συνεχίσει το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάτσει στο πλάι και να πάρει τη σκούπα. Στο βουνό σκούπα δεν παίζει, μπορείς δε μπορείς πρέπει να φτάσεις στο τέλος ή στον επόμενο σταθμό, και αν κάποιος λάβει υπόψη του όσα ανέφεραν οι προλαλήσαντες (όλα σωστά) για τη δυσκολία του βουνού νομίζω ότι δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά ακόμη και ένας σχετικά άπειρος δρομέας όπως εγώ, πάντα με την απαραίτητη προετοιμασία στο δρόμο θες έτσι θες αλλιώς θα τερματίσει μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό όριο. Στο βουνό παίζεται και ο τερματισμός και ο τραυματισμός. Ζητώ συγγνώμη από τους πιο έμπειρους για το αφελές ίσως του σχολίου.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 2 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000