Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Διατροφή
 Γλουταμίνη και γαλακτικό οξύ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

IPLGR
Newbie Forum Runner

12 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 02/05/2020 :  09:26:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα στο φόρουμ.

Παρακολουθώ το φόρουμ εδώ και καιρό και είπα για 1η φορά να απευθυνθώ στην εμπειρία σας.

Αυτή τη στιγμή είμαι σε διαδικασία προπόνησης για να μπορώ να τρέξω ημιμαραθώνιο εντός του έτους και για 1η φορά στη ζωή μου.

Λίγη ιστορία για τον προβληματισμό μου αρχικά.

Παλιότερα όταν έτρεχα ήμουν περισσότερο κοντά στα 10-12 χλμ τα οποία τα έτρεχα 3-5 φορές την εβδομάδα. Μετά από κάποιο χρονικό σημείο μου δημιουργήθηκε ένας έντονος πόνος και στα δυο καλάμια ο οποίος, μετά από αρκετές εξετάσεις, δεν βρήκα από τι μπορεί να προέρχεται. Πόνος ο οποίος μου σταμάτησε το τρέξιμο για αρκετούς μήνες. Μετά από μια συζήτηση με έναν προπονητή σε γυμναστήριο, όταν πλέον το είχα ρίξει στα βάρη, μου είπε ότι σχεδόν σίγουρα ο πόνος προερχόταν από γαλακτικό οξύ, το οποίο μάλλον έχει λογική αφού ούτε ξυρισμένα πόδια έχω (έχω ακούσει ότι βοηθάει στην αφαίρεσή του) ούτε έκανα κάποιο μασάζ ποτέ για να απελευθερωθεί.

Καθώς ξεκινάω την προπόνηση για να μπορώ να τρέξω ημιμαραθώνιο, το θέμα του γαλατικού οξέως ξεκινάει πάλι να με απασχολεί στο μυαλό αφού το έχω σίγουρο πως θα επανέλθει. Και ήδη αισθάνομαι έναν μικρό πόνο κατά διαστήματα στα καλάμια αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να με αποτρέπει να τρέξω προς το παρόν.

Μετά από συζήτηση με κάποιον που έχει κάνει βάση λόγω επαγγέλματος να γνωρίζει ή να έχει μια άποψη, μου είπε πως καλό θα ήταν να το δω με διατροφολόγο για το θέμα του γαλακτικού οξέως και είπε να δοκιμάσω να εντάξω γλουταμίνη στη διατροφή μου. Αυτό το έκανα παλιότερα για ένα σχετικά μικρό διάστημα όταν σήκωνα βάρη αλλά για το τρέξιμο και το γαλακτικό οξύ και τη μη συσσώρευσή του δεν το είχα ακούσει.

Έχετε κάποια εμπειρία πάνω σε αυτό;

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

hypnox
Forum-Runner

Greece
58 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/05/2020 :  15:40:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φίλε μου....Αρχικά...δε γνωρίζω ποιος σου τα είπε αυτά αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι ούτε γυμναστής ΟΥΤΕ πιστοποιημένος προπονητής..και σίγουρα αν δε κάτσει να διαβάσει θα φτάσει στο σημείο του να κάνει κακό σε κάποιον. Αυτή λοιπόν είναι και η διαφορά του personal trainer των σεμιναρίων με άτομα που έχουν φάει κάποια χρόνια στα θρανία.
Αρχικά δεν υπάρχει φυσικά σχέση μεταξύ τρίχας και γαλακτικού οξέως...ειναι στο επίπεδο της θεωρίας πως η γη είναι επίπεδη. Το γαλακτικό οξύ λοιπόν δεν είναι κάτι κακό όπως οι περισσότεροι νομίζουν..αντιθέτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο και αυτό είναι και ο στόχος μας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκαλέσει οστικό πόνο το γαλακτικό...ο στόχος του είναι να μας προστατεύσει μυικά. Επίσης δεν παραγουμε οξύ οπως νομίζουν κάποιοι....απλώς αλλάζει το περιβάλλον του PH (χονδρικά). Ο πόνος στο καλάμι δε μπορώ να σου πω απο τι είναι γιατί δεν είμαι γιατρός ...το πιθανότερο αν μπορούσα να κάνω κάποια εικασία είναι είτε απο απότομη αύξηση χιλιομέτρων , είτε απο κακό υπόδημα , αύξηση ταχύτητας ενώ δεν ήσουν έτοιμος, κακό έδαφος, κακή τεχνική. Για παράδειγμα αν ξεφνικα ενώ είχες κάποια παραπάνω κιλά και δεν έτρεχες σου ήρθε να βάλεις ένα παπούτσι και να τρέξεις πεζοδρόμιο ,ανηφόρα-κατηφόρα χωρις να έχεις ξεκινήσει σταδιακά με 2-3-5 κτλ κτλ χλμ είναι λογικό να πονέσεις. Στην τελική μην αγχώνεσαι για το γαλακτικό γιατί πρέπει να υπάρχει και μπες σε σταδιακό πρόγραμμα. Μην ακούς τον κάθε επικίνδυνο άσχετο που λέει ότι θέλει και έχει διαβάσει σε περιοδικά και μη πιστεύεις πολλά. Και εγώ ξέρω να ρίχνω betadine σε μια πληγή αλλα αυτό δε με κάνει γιατρό!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

IPLGR
Newbie Forum Runner

12 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/05/2020 :  15:57:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by hypnox

Φίλε μου....Αρχικά...δε γνωρίζω ποιος σου τα είπε αυτά αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι ούτε γυμναστής ΟΥΤΕ πιστοποιημένος προπονητής..και σίγουρα αν δε κάτσει να διαβάσει θα φτάσει στο σημείο του να κάνει κακό σε κάποιον. Αυτή λοιπόν είναι και η διαφορά του personal trainer των σεμιναρίων με άτομα που έχουν φάει κάποια χρόνια στα θρανία.
Αρχικά δεν υπάρχει φυσικά σχέση μεταξύ τρίχας και γαλακτικού οξέως...ειναι στο επίπεδο της θεωρίας πως η γη είναι επίπεδη. Το γαλακτικό οξύ λοιπόν δεν είναι κάτι κακό όπως οι περισσότεροι νομίζουν..αντιθέτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο και αυτό είναι και ο στόχος μας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκαλέσει οστικό πόνο το γαλακτικό...ο στόχος του είναι να μας προστατεύσει μυικά. Επίσης δεν παραγουμε οξύ οπως νομίζουν κάποιοι....απλώς αλλάζει το περιβάλλον του PH (χονδρικά). Ο πόνος στο καλάμι δε μπορώ να σου πω απο τι είναι γιατί δεν είμαι γιατρός ...το πιθανότερο αν μπορούσα να κάνω κάποια εικασία είναι είτε απο απότομη αύξηση χιλιομέτρων , είτε απο κακό υπόδημα , αύξηση ταχύτητας ενώ δεν ήσουν έτοιμος, κακό έδαφος, κακή τεχνική. Για παράδειγμα αν ξεφνικα ενώ είχες κάποια παραπάνω κιλά και δεν έτρεχες σου ήρθε να βάλεις ένα παπούτσι και να τρέξεις πεζοδρόμιο ,ανηφόρα-κατηφόρα χωρις να έχεις ξεκινήσει σταδιακά με 2-3-5 κτλ κτλ χλμ είναι λογικό να πονέσεις. Στην τελική μην αγχώνεσαι για το γαλακτικό γιατί πρέπει να υπάρχει και μπες σε σταδιακό πρόγραμμα. Μην ακούς τον κάθε επικίνδυνο άσχετο που λέει ότι θέλει και έχει διαβάσει σε περιοδικά και μη πιστεύεις πολλά. Και εγώ ξέρω να ρίχνω betadine σε μια πληγή αλλα αυτό δε με κάνει γιατρό!!Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και το σχόλιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που δικαιολόγησε τα ξυρισμένα πόδια των αθλητών. Ότι βοηθάει στην αφαίρεση του γαλακτικού οξέως. Πάνε 10 χρόνια περίπου αλλά το θυμάμαι ακόμα που μου το είπε.

Δεν έχω τρέξει ποτέ εκτός από αγώνες των 10χλμ αλλά όσο παρατηρώ από φωτογραφίες όλος ο κόσμος τρέχει με ξυρισμένα πόδια. Και εγώ θα ήθελα να το αποφύγω αφού το έχω αποφύγει ως τώρα που είμαι μεσήλικας να τα ξυρίσω.

Από εκεί και πέρα, αφού αγώνες δεν υπάρχουν πολλοί πλέον ή όποιοι έχω βρει από αναβολή για μετά το καλοκαίρι έχουν κλείσει τις εγγραφές, δήλωσα συμμετοχή στον νυχτερινό της Θεσσαλονίκης και θα ανέβω αναγκαστικά από Αθήνα για να τον τρέξω (υγεία μέχρι τότε φυσικά). Αλλά για αυτό το θέμα, θα ανοίξω άλλο θέμα σε άλλη ενότητα.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

jimpapi
Newbie Forum Runner17 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/05/2020 :  12:10:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Γειά σας κι απο μένα...πήρα το θάρρος να απαντήσω ως γιατρός αρχικά και ως δρομέας κατά δεύτερον. Φυσικά ο φίλος hypnox έχει δίκιο...ο πόνος σου όπως τον περιγράφεις δεν έχει να κανει με το γαλακτικό και το μυικό κάματο. Είναι θέμα είτε κακης κυκλοφορίας είτε οστικο. Υποθέτω πως δεν είσαι ιδιαίτερα λεπτός και ούτε ιδιαίτερα γυμνασμένος. Θα σου πρότεινα αρχικά ένα τρίπλεξ αγγείων (αρτηριών και φλεβών ) κάτω άκρων να αποκλείσεις κάποια αγγειακή πάθηση. Εφόσον αυτό είναι καλό μετά θα πρότεινα αντι να ασχοληθείς με τις τρίχες, να χάσεις λίπος (οι ελαφριοί δρομείς με bmi <25 δύσκολα τραυματίζουν τα ποδια τους) και επισης να μπεις σε ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης με καποιον προπονητή. Αυτό θα βοηθήσει να αυξήσεις σωστά τις αντοχές σου με λιγότερους δυνατούς τραυματισμού. Εννοείται να δοκιμασεις 3-4 διαφορετικά υποδήματα επίσης, ώστε να βρεις το σωστό...Ελπίζω να βοήθησα.. Να πω μόνο πως απο προσωπική εμπειρία όταν ξεκίνησα να τρεχω πριν 7-8 χρόνια πονούσαν τα πόδια καθε μηνα και σε άλλο σημειο , είχα συνεχως τραυματισμούς. Τώρα που γυμνάστηκα αρκετα και σωστά και έχασα αρκετά κιλά λίπους, τώρα δεν πονάει πια τίποτα παρότι κάνω 90-100 χιλ τη βδομάδα και ταχύτητες σε ρυθμούς κατω απο 4.00 λεπτά/χιλ..καλή συνέχεια!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

IPLGR
Newbie Forum Runner

12 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/05/2020 :  08:43:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ευχαριστώ για τα σχόλια. Το τρίπλεξ αγγείων ακούγεται ενδιαφέρον.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000

Fitness Pulse