Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Ερωτήματα & Προβληματισμοί
 Ιστορική εξέλιξη του Μαραθωνίου Γυναικών.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 26/04/2009 :  01:39:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο: www.atiner.gr/docs/Polyzou.doc Ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη για τη μεγάλη εκτασή του, νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσουμε για να δούμε πως αντιμετωπιζόταν σε όλο τον κόσμο ο γυναικείος αθλητισμός πριν μερικές δεκαετίες, αλλά και να θυμηθούμε κάποια διαχρονικά κατορθώματα του ΣΕΓΑΣ ).
Πάμε:

Ιστορική εξέλιξη του Μαραθωνίου Γυναικών.



Αν ήταν ένα αγώνισμα να ονομαστεί το κορυφαίο στους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτό θα ήταν ο μαραθώνιος δρόμος. Είναι ένα αγώνισμα που απαιτεί δύναμη ψυχής, θέληση και υπομονή. Αναδεικνύει τις κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου και τον ανεβάζει σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο.

Τα 42.195 μέτρα δεν είναι εύκολη απόσταση τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι, ότι οι γυναίκες έπρεπε να καταβάλουν έναν επιπλέον μαραθώνιο στον ήδη υπάρχων, για να μπορέσουν να ενταχθούν και να συμμετάσχουν σε ένα κατεξοχήν αντρικό αγώνισμα.

Στην αρχή της σύγχρονης εποχής τα πράγματα δεν ήταν ευνοϊκά για το γυναικείο αθλητισμό, πόσο μάλλον για τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Επιφυλακτικοί ήταν, μάλλον, εκπαιδευτικοί και γιατροί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ιπποτικό πρόσχημα της προστασίας της γυναίκας από τους κινδύνους του αθλητισμού και γενικότερα των μεγάλων αποστάσεων καθυστέρησε για πολλές δεκαετίες την ουσιαστική της πρόσβαση σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις όπως οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες..

Η πρόοδος της γυναίκας, όσον αφορά τη συμμετοχή στον αθλητισμό, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σε άμεση συνάρτηση με τη γενικότερη θέση της στην κοινωνία.

Από τη δεκαετία του 70 παρατηρείται αυξανόμενη η συνειδητοποίηση της συμβολής του αθλητισμού στην καλή κατάσταση όλων των γυναικών.

Οι γυναικείες αθλητικές οργανώσεις εμφανίζονται, ολοένα και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως, αλλά και στις αναπτυσσόμενες. Οι συνεχείς προσπάθειες των γυναικών να κατακτήσουν την ισότητα οδήγησε στο διαρκή ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του μεταφέρθηκε στον γυναικείο αθλητισμό για να κερδίσει την πλήρη αναγνώριση.

Από το 1928 καθορίσθηκε με απόφαση της Δ.Ο.Ε, ότι οι γυναίκες θα συμμετέχουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα και στα αγωνίσματα του στίβου.

Τα αγωνίσματα που εισήχθηκαν και επίσημα η συμμετοχή γυναικών και στο στίβο ήταν οι δρόμοι από 100 έως 800 μέτρα. Ο μαραθώνιος δρόμος θα αργούσε πάρα πολύ για να μπει στο ολυμπιακό πρόγραμμα των αγώνων.

Υπήρξαν αμέτρητες ωραίες αλλά και δύσκολες στιγμές στο ξεκίνημα του γυναικείου μαραθώνιου. Αξίζει όμως να αναφερθούν ορισμένες απ’ αυτές για να απεικονισθεί το κλίμα των πρώτων ετών ουσιαστικής εισόδου του γυναικείου μαραθώνιου στα διεθνή και αθλητικά δρώμενα.

Θα ξεκινήσουμε την υπέροχη ιστορία του μαραθωνίου των γυναικών από έναν μύθο.

Και όπως σε όλους τους μύθους, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την πραγματικότητα από το θρύλο.

Το 1896 στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έλαβε μυθικές διαστάσεις μόνον ο Σπύρος Λούης – ο οποίος επιβεβαίωσε τις Ελληνικές προσδοκίες τερματίζοντας νικηφόρα στο μαραθώνιο δρόμο - αλλά πληθώρα πρωταγωνιστών των ημερών εκείνων. Ανάμεσα τους μια γυναίκα την οποία όλοι αποκαλούν Μελπομένη. Η Μελπομένη αποτέλεσε μοναδική εξαίρεση όσον αφορά στη γυναικεία συμμετοχή στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και τότε δεν καταγράφηκε επίσημα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σταματία Ρεβίθη.

Αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής αναφέρει ότι οκτώ ημέρες πριν την τέλεση του Μαραθωνίου δρόμου, η γυναίκα αυτή υπό την επίβλεψη του Δημάρχου Μαραθώνα έτρεξε την απόσταση αυτή σε 5ώρες και 30 λεπτά.

Σίγουρα η ίδια τότε δεν θα μπορούσε να σκεφθεί ότι θα αποτελέσει σύμβολο του κουράγιου και της αποφασιστικότητας, ότι ο χρόνος της θα περνούσε στην επίσημη διεθνή βιβλιογραφία και ότι θα ιδρυόταν διεθνής, μη κερδοσκοπικός φορέας ο οποίος τιμητικώς φέρει το θρυλικό όνομα Μελπομένη και έχει ως σκοπό την εκπαίδευση ανθρώπων αναφορικά με τη σχέση μεταξύ υγείας, φυσικής κατάστασης και γυναίκας.

Θα περάσουν πολλά χρόνια από τότε που γυναίκα θα επιχειρήσει να τρέξει τον μαραθώνιο δρόμο..

Το 1966 η Αμερικανίδα Ρομπέρτα Κίμπ έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στο μαραθώνιο της Βοστόνης. Παρά την εντατική προετοιμασία της, της αρνήθηκαν τη συμμετοχή, γιατί οι υπεύθυνοι του αγώνα είπαν ότι μπορεί να τραυματιζόταν. Απτόητη κρύφτηκε στους θάμνους κοντά στη γραμμή της εκκίνησης, και την ώρα που περνούσε μία ομάδα αθλητών μπήκε στον αγώνα και ολοκλήρωσε, τη διαδρομή σε 3:21 λεπτά. Χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική το 1967, έλαβε μέρος για άλλη μια φορά ανεπίσημα στον αγώνα. Ωστόσο αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι μπλόκαραν τη γραμμή τερματισμού, αρνούμενοι να την αφήσουν να την περάσει. Αγανακτισμένη από τις ενέργειές τους, απλώς σταμάτησε τον αγώνα, μπήκε στο αυτοκίνητο της και γύρισε σπίτι της.

Το 1972 καθιερώθηκε και ο πρώτος Γυναικείος Μαραθώνιος της Βοστόνης με νικήτρια την Νίνα Κουσκίν.

Από τις πρωτοπόρες του αγωνίσματος υπήρξε η Νορβηγίδα αθλήτρια Γκρέτα Βάιτς Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στο μαραθώνιο με παγκόσμιο ρεκόρ 2:32:29. Στα επόμενα πέντε χρόνια ήταν η πρώτη των πρώτων κερδίζοντας όλες τις κούρσες και δημιουργώντας τέσσερις φορές παγκόσμιο ρεκόρ. Η Βάιτς ήταν η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια κόσμου στον Μαραθώνιο μετά την κούρσα του Ελσίνκι με χρόνο 2 ώρες και 28 λεπτά.

Η είσοδος των γυναικών στον παραδοσιακό αντρικό κόσμο των μυών και των υψηλών επιδόσεων είχε αγγίξει ένα ευαίσθητο σημείο του κοινού και των ιατρικών κύκλων.

Καθώς τα ρεκόρ καταρρίπτονταν και η συμμετοχή των γυναικών ολοένα και αυξάνονταν οι ερευνητές στα εργαστήρια απέδειξαν ότι οι γυναίκες μαραθωνοδρόμοι, τόσο από φυσιολογικής όσο και από ψυχολογικής άποψης, προσαρμόζονται σε εντατικά προπονητικά προγράμματα που επιβάλλουν οι απαιτήσεις του υψηλού αθλητικού ανταγωνισμού.

Οι γυναίκες αθλήτριες βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική τους αντοχή, αυξάνουν τη μυϊκή τους δύναμη, μειώνουν το σωματικό τους λίπος, βελτιώνουν την ικανότητά τους για παραγωγή μυϊκού έργου, προσαρμόζονται στην ψυχολογική επιβάρυνση της προπόνησης και του αγώνα και βελτιώνουν τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Καμία βέβαια έρευνα δεν κατάφερε να μετρήσει το μέγεθος της θέλησης, της υπομονής, του κουράγιου και της ψυχής που μπορεί να καταβάλει μία γυναίκα αγωνιζόμενη σε ένα τέτοιο αγώνισμα.

Το αποκορύφωμα του ηρωισμού και της ολυμπιακής ιδέας σε μαραθώνιο δρόμο, ήταν το κατόρθωμα και ο αγωνιώδεις τερματισμός της Ελβετίδας Γκαπριέλ Άντερσεν Σάιτς, στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες το 1984 που παραπαίοντας 400 ολόκληρα μέτρα έφτασε κάτω από τις επευφημίες και τις παροτρύνσεις των φιλάθλων στη γραμμή του τέρματος. Η Άντερσεν στο αγώνα αυτό, θα έδινε ακόμα και την ζωή της προκειμένου να τερματίσει στον πρώτο ολυμπιακό μαραθώνιο γυναικών.

Όπως το 1896 έγινε ο πρώτος μαραθώνιος των ανδρών, στην κλασική διαδρομή έτσι και η πρώτη μεγάλη διοργάνωση μαραθωνίου γυναικών ξεκίνησε από τη χώρα μας.

Το1982 στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας οι γυναίκες λαμβάνουν μέρος στη πρώτη μεγάλη διοργάνωση.

Νικήτρια στον αγώνα αυτόν αναδείχθηκε η Πορτογαλίδα αθλήτρια Ρόζα Μότα. Η ίδια αθλήτρια κατάφερε να κερδίσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια, ένα χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα με 2 ώρες και 25 λεπτά, ένα χρυσό σε παγκόσμιο κύπελλο με 2 ώρες και 26 λεπτά στο Λονδίνο και τρία χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, επίτευγμα που δεν έχει κανένας άλλος μαραθωνοδρόμος, άνδρας ή γυναίκα.

Ο πρώτος Ολυμπιακός Μαραθώνιος διεξήχθη στο Λος Άντζελες το 1984. Νικήτρια ήταν η μικρόσωμη Αμερικανίδα που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης στο μαραθώνιο με παγκόσμιο Ρεκόρ 2 ώρες και 22 λεπτά.

Μία από τις πολύ μεγάλες μορφές του αγωνίσματος υπήρξε η Νορβηγίδα αθλήτρια Ίγκριτ Κρίστιανσεν. Το 1985 τρέχοντας στο Διεθνή Μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ με 2 ώρες 23 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Έλαβε μέρος σε 25 μαραθώνιους από τους οποίους κέρδισε τους 15.

Έχουμε όλοι δει τις γυναίκες να αγωνίζονται στο μαραθώνιο δρόμο σε μεγάλες διοργανώσεις. Στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν τον αγώνα του μαραθωνίου δρόμου πιο δύσκολα από τους άντρες.

Αυτή την χρονική στιγμή το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γυναικών είναι 2:15:19 Αγγλίδας της Πάολα Ράτκλιφ. Ένα ρεκόρ που πραγματικά πριν κάποια χρόνια αποτελούσε παγκόσμιο Ρεκόρ για άνδρες.

Οι γυναίκες άρχισαν πολύ να εισέλθουν στο αγώνισμα αυτό και βεβαίως η εξέλιξη τους αγωνίσματος καθυστέρησε.

Στον Ελλαδικό χώρο η ιστορία αρχίζει να καταγράφεται τον Οκτώβριο του 1974, όπου πραγματοποιείται στην Αθήνα και ο πρώτος λαϊκός Μαραθώνιος στον οποίο συμμετέχουν και γυναίκες. Σ’ αυτόν συμμετέχει η πρώτη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Γ. Χριστοδούλου η οποία και τερμάτισε.

Στα πρακτικά του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ αποτυπώθηκε η εντύπωση που προκάλεσε ως μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του Αθλητισμού Γυναικών της Ελλάδος.

Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου έγινε το 1982 Πρώτη Πανελληνιονίκη η Αλεξάνδρα Φίλη

Μία μεγάλη μορφή του αγωνίσματος υπήρξε η Γεωργία Παπαναστασίου, Ήταν η πρώτη γυναίκα που έτρεξε την απόσταση σε χρόνο κάτω από τις τρεις ώρες. Το 1982 στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες συμμετείχε και τερμάτισε στην 22η θέση με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά. Στους ίδιους αγώνες συμμετείχε και μία άλλη Ελληνίδα αθλήτρια η Κίρκη Κουβαρά που το 1982 αγωνίστηκε στο Διεθνή Μαραθώνιο του Λονδίνου και σημείωσε Πανελλήνιο Ρεκόρ 3 ώρες και 44 λεπτά.

Αμέσως μετά μία άλλη αθλήτρια η Μάγδα Πουλημένου σημειώνει Πανελλήνιο Ρεκόρ με 2 ώρες και 55 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις Σέρρες το 1987.

Οι πρώτοι Βαλκανικοί Αγώνες Γυναικών έγιναν στην Κωνσταντινούπολη το 1990 με νικήτρια την Πολύζου Μαρία η οποία με 2 ώρες και 50 λεπτά σημείωσε Βαλκανικό Ρεκόρ.

Η ιστορία των πρώτων Βαλκανικών αγώνων γυναικών γράφτηκε με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Η Πολύζου είχε προκριθεί να αγωνιστεί στους Βαλκανικούς Αγώνες στο αγώνισμα των 1500 μέτρων όπου και αγωνίστηκε καταφέρνοντας μάλιστα να πάρει την 5η θέση στα Βαλκάνια.

Την επομένη ημέρα που ήταν ο Μαραθώνιος Γυναικών παρακάλεσε τον αρχηγό αποστολής της Ελληνικής Ομάδας να της επιτρέψει να αγωνιστεί ακόμα και εκτός συμμετοχής.

Οι αντιρρήσεις ήταν αρκετές και έπειτα από την επιμονή της αθλήτριας αποφάσισαν να συζητηθεί το αίτημα στη τεχνική σύσκεψη λίγες ώρες πριν το αγώνισμα.

Η απόφαση ήταν θετική για την Πολύζου να αγωνιστεί, αλλά παρέλειψαν να την ενημερώσουν ότι θα αγωνιζόταν.

Εντελώς τυχαία και μόλις 3 ώρες πριν το αγώνισμα, η Πολύζου έμαθε ότι θα αγωνιστεί.

Χωρίς να χρονοτριβή φόρεσε τα παπούτσια του μαραθωνίου, την αθλητική φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος και πρόλαβε τη τελευταία στιγμή το λεωφορείο για την εκκίνηση του αγώνα. Έπειτα από ένα πολύ δύσκολο αγώνα, με απίστευτα δύσκολες καιρικές συνθήκες, (βροχή και ένα δυνατό χαλάζι επί μισή ώρα) η Πολύζου κατάφερε να νικήσει τον αγώνα με Βαλκανικό Ρεκόρ και να ακουστεί ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας μέσα στο Εθνικό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης, σκορπώντας ρίγη συγκίνηση στους Έλληνες που βρίσκονταν εκεί.

Πολλές φορές ο μαραθώνιος που κάνουν οι αθλητές έξω από το στάδιο είναι πολύ πιο δύσκολος από τον αγωνιστικό μαραθώνιο.

Μία άλλη σπουδαία ελληνίδα αθλήτρια υπήρξε η Δήμητρα Παπασπύρου η οποία τρέχοντας στην Πανεπιστημιάδα του Ζάγκρεπ ήρθε 4η με 3 ώρες και 6 λεπτά.

Η ίδια αθλήτρια έτρεξε στο μαραθώνιο του Βερολίνου το 1989 και σημείωσε Πανελλήνιο Ρεκόρ με 2 ώρες και 34 λεπτά. Αυτή τη επίδοση αποτελεί ακόμα και σήμερα την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Η πρώτη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες ήταν και πάλι η Μαρία Πολύζου. Για άλλη μία φορά οι υπεύθυνοι δημιούργησαν προβλήματα στην αθλήτρια.

Παρότι κατάφερε να δημιουργήσει Πανελλήνιο Ρεκόρ με 2 ώρες 33 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και να πιάσει το υψηλό όριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας, που θα γιορτάζονταν τα 100 χρόνια από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η Ομοσπονδία και ο Εθνικός Προπονητής της ανακοίνωνε ότι δεν θα συμπεριελήφθη στην Ομάδα, με το πρόσχημα ότι μπορεί να μην τερματίσει.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από την αθλήτρια αλλά και τον ΜΜΕ, η αθλήτρια ανακοίνωσε στην Ομοσπονδία, ότι θα μεταβεί στην Ατλάντα με δικά της έξοδα, να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον δύσκολο αγώνα του Μαραθωνίου δρόμου κάτι που έγινε.

Την τελευταία στιγμή και μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά η Ομοσπονδία της έδωσε την άδεια να αγωνιστεί και τελικά όχι μόνο να τερματίσει τον αγώνα, αλλά να μπει στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο της Ατλάντα, κρατώντας ένα ελληνικό σημαιάκι στο χέρι που κουνούσε μπρος στους φιλάθλους. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η κάμερα των αγώνων να δείχνει την ελληνίδα αθλήτρια επί 500 μέτρα μέσα στο στάδιο, δισεκατομμύρια θεατές σε όλο το κόσμο να βλέπουν την εικόνα αυτή και οι σχολιαστές όλων των τηλεοπτικών καναλιών, να μιλούν για το ελληνικό αγώνισμα του μαραθωνίου και την Ελλάδα.

Για την ιστορία να πούμε ότι τα εισιτήρια και η παραμονή της αθλήτριας στην Αμερική πληρώθηκαν τελικά από την ίδια την αθλήτρια.


Την επόμενη χρονιά η Πολύζου κατέλαβε την 12η θέση στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου Αθήνα 1997 με Πανελλήνιο Ρεκόρ κλασικής διαδρομής 2:39:10, ρεκόρ που καμία άλλη αθλήτρια δεν κατέφερε να σπάσει.

Το Πανελλήνιο Ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου γυναικών κατέχει ακόμα και σήμερα η Πολύζου Μαρία με 2:33:40 επίδοση που σημείωσε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Βουδαπέστης το 1998 όταν κατέλαβε την 10 θέση.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Γεωργία Αμπατζίδου, η Δοντά και η Γαζέα είναι η καλύτερες αθλήτριες μας. Θα πρέπει όμως η πολιτεία, ο ΣΕΓΑΣ να πιστέψει περισσότερο στις δυνατότητες των γυναικών στο αγώνισμα αυτό και να τους δώσει τα προνόμια έτσι ώστε να μπορούν να γυμνάζονται και να αγωνίζονται χωρίς προβλήματα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλη η ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου σε Διεθνές και Ελληνικό επίπεδο βρίσκεται στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στην γενέτειρα πόλη του αγωνίσματος, στο Μαραθώνα.

Ο Δήμαρχος του Μαραθώνα Κος Σπύρος Ζαγάρης θέλοντας να τιμήσει τους χιλιάδες αθλητές που τρέχουν μαραθώνιο δρόμο, δημιούργησε το σπίτι των Μαραθωνοδρόμων.

Πάνω από 2000 μετάλλια, κύπελλα και προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων και Ξένων Μαραθωνοδρόμων βρίσκονται στο ιερό αυτό χώρο. Επίσης ανακήρυξε σε επίτιμους Δημότες της πόλης όλους τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους άνδρες και γυναίκες έλληνες όλων των εποχών.

Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου βρίσκεται ολόκληρη η προσωπική συλλογή του Ειρηνιστή Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη δωρεά της οικογένειας Λαμπράκη.

Και βεβαίως όλοι εμείς που χρόνια αγωνιζόμαστε σε αυτό το τόσο κοπιαστικό αγώνισμα του χρωστάμε ευγνωμοσύνη για την μεγάλη τιμή που μας έκανε.

Ο μαραθώνιος δρόμος είναι ένα αγώνισμα που μεταφέρει τα υψηλά μηνύματα της ειρήνης, του ευ- αγωνίζεστε και θα πρέπει όλοι να το σεβόμαστε. Ενόψει της επετείου των 2500 χιλιάδων χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα θα πρέπει η χώρα να τιμήσει το ιστορικό αυτό γεγονός.

Στην Κίνα ήδη οι εκδηλώσεις για την μεγάλη αυτή επέτειο έχουν αρχίσει και αναμένονται να κορυφωθούν το Σεπτέμβριο του 2010.


KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/04/2009 :  12:16:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κάτι ακόμη, από φίλο:

Ιστορία δε γράφουν μόνο οι αθλήτριες, συγγράφουν και οι αθλήτριες-εθελόντριες. Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ελληνίδα μαραθωνοδρόμος κυρία Γεωργία Χριστοδούλου παραμένει η πιο πιστή εθελόντρια του μαραθωνίου. Με τεράστια αποθέματα δυνάμεων και αγάπης προς το μαραθώνιο εργάζεται κάθε χρόνο εθελοντικά πολλές μέρες πριν το μαραθώνιο συσκευάζοντας τις τσάντες για τους δρομείς, ενώ τη μέρα του αγώνα υποστηρίζει τους δρομείς δίνοντάς τους ένα ποτήρι νερό κάπου στη διαδρομή. Μια άλλη, ακόμα λιγότερο επώνυμη μαραθωνοδρόμος η 80χρονη σήμερα κυρία Γεωργία Βαρέλη δίνει κάθε χρόνο το παρόν στην κλασική διαδρομή, δίνοντας κι αυτή νερό στους αθλητές και φωνάζοντας "μπράβο". Και οι δυο τους έχουν βραβευθεί για αυτή ακριβώς την προσφορά.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dimosthenis
Master Forum-Runner

Greece
4411 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/04/2009 :  17:50:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Από τις αγαπημένες μου μαραθωνοδρόμους του παρελθόντος:

Alison Roe
http://www.speakers.co.nz/allisonroe.html
Lisa Martin-Ondieki
http://www.time-to-run.com/marathon/athletes/women/ondieki.htm
και η Βρεττανίδα Joyce Smith με νίκες στο Λονδίνο και φανταστικούς χρόνους σε ηλικία πάνω από τα σαράντα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Joyce_Smith
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dimosthenis
Master Forum-Runner

Greece
4411 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/04/2009 :  00:38:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Αλλη μια μεγάλη κυρία του μαραθωνίου:

http://www.runningnews.gr/?id=5557&parent=home

Πόσοι άντρες άραγε να έχουν κάνει κάτι ανάλογο;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

kanivallos
Elite Forum-Runner

Greece


1857 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/04/2009 :  00:58:48  Εμφάνιση Προφίλ  Visit kanivallos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
http://www.youtube.com/watch?v=Zs4lbNPiat0

"Το χειρότερο σημάδι των καιρών μας είναι ότι το χαρτί της τουαλέτας γίνεται όλο και πιο χοντρό, ενώ το χαρτί των βιβλίων όλο και πιο λεπτό"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dpkouk
ellanodikis

Greece


11938 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/04/2009 :  13:03:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by kanivallos

http://www.youtube.com/watch?v=Zs4lbNPiat0

"Το χειρότερο σημάδι των καιρών μας είναι ότι το χαρτί της τουαλέτας γίνεται όλο και πιο χοντρό, ενώ το χαρτί των βιβλίων όλο και πιο λεπτό"


απλως συγκλονιστικη...

Όλα είναι σχετικά, άρα κι ανεκτά...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Kostasxalarosxiastos
Elite Forum-Runner

Greece


1976 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/08/2010 :  09:57:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Συγκινητικές και συγκλονιστικές πληροφορίες απο τον φίλο Κώστα Παλάντζα απο το Βόλο! Κώστα σε ευχαριστούμε!!!!

AVE, SALVE,XAΙΡΕ, ΣΠΟΛΛΑΤΗ, ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/08/2010 :  16:08:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Tίποτα Κώστα, να είσαι καλά!

Για την Άντερσεν, αξίζει να θυμηθούμε αυτό: http://www.runningnews.gr/?id=6551
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000