Συγγραφέας |
Θέμα |
Dejan
Master Forum-Runner
Greece
3884 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 08:17:08
|
Η κότα αν δεν κάνω λάθος έχει.... 3 στομάχια ούτε καν 2 (αν δεν κάνω λάθος από το βιβλίο "Εμείς κι ο κόσμος" Ε' Δημοτικού). Τα δόντια του ανθρώπου έχασαν τη δυνατότητα να σκίζουν τη σάρκα όπως ακριβώς και έχασαν και τη δυνατότητα να σπάνε καρπούς, καρύδια κτλ διότι μαγειρεύουμε το φαγητό εδώ και 10δες χιλιάδες χρόνια. Αν πάει κάποιος αρκετά πίσω εύκολα θα καταλάβει ότι ο άνθρωπος δεν είχε τη δυνατότητα στο να ψάχνει να βρει ποιο συνδυασμό θα κάνει ώστε να πάρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ορισμένα είναι τελείως δυσεύρετα. Π.χ. B12 υπάρχει μόνο σε ορισμένα μανιτάρια τα οποία δεν είναι καν φυτά αλλά μύκητες. Οι άνθρωποι κυνηγούν μεγάλα ζώα (οργανωμένα κιόλας) εδώ και πάνω από 100,000 χρόνια οπότε από τότε σίγουρα θεωρούνται παμφάγοι. Αθλητισμός και vegan δεν πάνε εύκολα μαζί (προσοχή έγραψα vegan). O Carl Luis κατέβαζε 3 scoop isolate πρωτείνης την ημέρα...
Υ.Γ. Μπορεί να ακούγομαι καυστικός και απόλυτος αλλά πραγματικά λατρεύω τους vegan για λόγους ιδεολογίας....
______________________ “Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.” |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 11:36:30
|
Γιάννη έχεις ένα θεματάκι με τα αμινοξέα. Όλα υπάρχουν στα φυτά. Απλά 1,2 από τα 20 τα βρίσκεις σε πιο χαμηλές δόσεις από τροφή σε τροφή. Παράδειγμα φακές + ρύζι = αμινοξέα ισάξια ζωϊκών. |
|
|
sugar
Elite Forum-Runner
Greece
2249 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 12:50:13
|
...να ρωτησω κατι που ο Γεωργιος νομιζω το εχει....χθες αγορασα μαυρα και κοκκινα αγρια βατομουρα....αραγε μπορω να βαλω μερικα στην καταψυξη για να εχω για αλλη φορα????
"SUGAR"..TO ΑΡΓΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΤΕ!!! |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 12:54:43
|
quote: Originally posted by sugar
...να ρωτησω κατι που ο Γεωργιος νομιζω το εχει....χθες αγορασα μαυρα και κοκκινα αγρια βατομουρα....αραγε μπορω να βαλω μερικα στην καταψυξη για να εχω για αλλη φορα????
"SUGAR"..TO ΑΡΓΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΤΕ!!!
Σαφώς, απλά μη τα αφήσεις για πολύ καιρό. Τώρα βέβαια δε ξέρω πως θα παν από υφή όταν βγουν, να μας πεις! |
|
|
Dejan
Master Forum-Runner
Greece
3884 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 13:25:32
|
quote: Originally posted by giorgosdelta
Γιάννη έχεις ένα θεματάκι με τα αμινοξέα. Όλα υπάρχουν στα φυτά. Απλά 1,2 από τα 20 τα βρίσκεις σε πιο χαμηλές δόσεις από τροφή σε τροφή. Παράδειγμα φακές + ρύζι = αμινοξέα ισάξια ζωϊκών.
Τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν υπάρχουν στα φυτά είναι η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η λυσίνη. Η μεθειονίνη είναι απαραίτητη στις εγκύους γιατί απαιτείται για την ανάπτυξη ιου θύμου αδένα του εμβρύου, ο οποίος θύμος αδένας είναι ίνα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σόγια και τα όσπρια είναι φτωχές πηγές μεθειονίνης. Από τα δημητριακά λείπει η λυσίνη. Αν όμως συνδυάσουμε ένα δημητριακό (π.χ. ρύζι) μ' ένα όσπριο (π.χ. φακές) έχουμε μια πολύ καλή ισορροπία αμινοξέων και επομένως περισσότερη χρησιμοποιήσιμη πρωτείνη. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι τα ψάρια, η γαλοπούλα, το τυρί τύπου κότατζ, τα αβοκάντο, οι μπανάνες και οι σπόροι του σιταριού. Τα αμινοξέα είναι το «αλφάβητο» του οργανισμού.
http://www.diaita-express.com/diaita.php?id=399
______________________ “Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.” |
|
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 13:45:44
|
quote: Originally posted by Dejan
Η μεθειονίνη είναι απαραίτητη στις εγκύους. Η σόγια και τα όσπρια είναι φτωχές πηγές μεθειονίνης.
Για αυτό λοιπόν Βαγγέλη, Γιώργο, Προσοχή! Μήπως πρέπει να σταματήσετε την χορτοφαγία;
|
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 14:28:26
|
Με καινούρια έρευνα που έκανα μόλις από www.nutritiondata.com παιδιά σας παραθέτω τις ακόλουθες τιμές για 100γρ τροφής:
Ρύζι Μαύρο Πρωτεΐνες 7,5γρ Λιπαρά 2,7γρ Μεθειονίνη 169μλγρ Τρυπτοφάνη 69μλγρ Λυσίνη 286μλγρ
Χοιρινό (Luncheon meat) Πρωτεΐνες 12,6γρ Λιπαρά 32,2γρ Μεθειονίνη 288μλγρ Τρυπτοφάνη 133μλγρ Λυσίνη 1185μλγρ
Μπανάνα Πρωτεΐνες 1,1γρ Λιπαρά 0,3γρ Μεθειονίνη 8μλγρ Τρυπτοφάνη 9μλγρ Λυσίνη 50μλγρ
Σπιρουλίνα Πρωτεΐνες 57,5γρ Λιπαρά 7,7γρ Μεθειονίνη 1149μλγρ Τρυπτοφάνη 929μλγρ Λυσίνη 3025μλγρ
Σόγια, στο περίπου ο κιμάς Πρωτεΐνες 45γρ Λιπαρά 2,4γρ Μεθειονίνη 606μλγρ Τρυπτοφάνη 653μλγρ Λυσίνη 2991μλγρ
Ταχίνι Πρωτεΐνες 17,9γρ Λιπαρά 56,4γρ Μεθειονίνη 593μλγρ Τρυπτοφάνη 393μλγρ Λυσίνη 576μλγρ
Αναφέρω και κάποιες δυνατές πρωτεϊνικές τροφές όπως καταλαβαίνετε, τα συμπεράσματα δικά σας. |
|
|
trexantiris
Master Forum-Runner
Greece
5735 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 14:47:07
|
@giorgosdelta: τι λες ΤΩΡΑ!!! Κουφάθηκα!
|
|
|
trexantiris
Master Forum-Runner
Greece
5735 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 14:52:13
|
Να γράψω και εγώ το σεντόνι μου... Το θέμα της κατανάλωσης (ή μη) ζωϊκών προϊόντων θα το χωρίσω σε τρεις ενότητες: 1) Διατροφικότητα 2) Επίδραση στο περιβάλλον 3) Ηθική
1) Όσο αφορά τη διατροφικότητα, γνώμη μου είναι ότι με τις σημερινές επιλογές ακόμα και ένας αυστηρός χορτοφάγος (απέχει ακόμη και απο τα γαλακτοκομικά), θα μπορεί να αθλείται κρατώντας το σώμα του πάντα «μάχιμο», θέλει όμως γνώση και επιμονή! Ένας που απέχει μόνο από το κρέας (και όχι και από τα γαλακτοκομικά), δεν πιστεύω ειλικρινά ότι θα έχει το οποιαδήποτε πρόβλημα!
2) Περιβάλλον και χορτοφαγία: εδώ η κατάσταση είναι «καταπέλτης» ενάντια στην κατανάλωση κρέατος! Για να απολαύσουμε ένα κιλό καλομαγειρημένου κρέατος, χρειάζονται πολλά κιλά ζωοτροφών (δημητριακά/χόρτα κλπ), οπότε η κατασπατάληση πόρων βρίσκει το ιδανικό πεδίο δράσης: ενέργεια, μόλυνση, νερό (για πότισμα), λιπάσματα, φυτοφάρμακα, διάβρωση εδάφους, όχι για να καλιεργούνται εκτάσεις για να παράγονται προϊόντα άμεσης κατανάλωσης για τον άνθρωπο, αλλά για παραγωγή ζωοτροφών...έτσι ώστε όλοι εμείς να απολαμβάνουμε τις μπριζολίτσες. Το δε μεθάνιο που παράγεται από οοοοόλα αυτά τα ζώα εκτροφής, συνεισφέρει καταλυτικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου! Έχουμε λοιπόν φτάσει στο επίπεδο ότι για να «καλοταϊστούν» οι δυτικές κοινωνίες, στέλνουμε στην πείνα όλο τον υπόλοιπο κόσμο αυτού του έρμου πλανήτη! Αν μάλιστα οι αναπτυσόμενες οικονομίες αρχίζουν και την πέφτουν και αυτές περισότερο στο κρέας (από ότι κάνουν τώρα, μήπως δεν έχουν και αυτές το δικαίωμα;)...τότε την «κάτσαμε» την βάρκα!!!
3) Ηθική: ωχ(!) αυτό είναι το πιο δύσκολο... Ξεκινάω λέγοντας ότι ΔΕΝ είμαι χορτοφάγος (χαλαρός ή αυστηρός). Παρόλο αυτά αναγνωρίζω απόλυτα το ιδεολογικό υπόβαθρο της χορτοφαγίας. Ίσως μάλιστα μετά από 1000 χρόνια, το ανθρώπινο γένος να θεωρείται πιο πολιτισμένο αν έχει πάψει να καταναλώνει κρέας (ίσως βέβαια τότε να έχουμε «μεταφέρει» όλη την ύπαρξή μας σε μηχανές, δίκτυα υπολογιστών κλπ...και να μη χρειαζόμαστε καν το φαγητό )
Τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα (παρά ίσως ένα πολύ υποτυπώδες), δεν έχουν εγκέφαλο και είναι απείρως πιο απλοί οργανισμοί από τα υπόλοιπα «ζώα». Όπως ανέφερε και ο giorgosdelta η βρώση των καρπών τους αποτελεί τρόπο αναπαραγωγής για αυτά. Από την άλλη βέβαια τα ζώα πολλές φορές αποτελούν το φαγητό άλλων (σαρκοφάγων) πλασμάτων. Το λιοντάρι δεν έχει και πολλούς προβληματισμούς για να σε φάει...είσαι η επιβίωσή του! Εδώ όμως βρίσκεται η μεγάλη παγίδα! - Τα κατεξοχήν σαρκοφάγα ζώα τρώνε ΜΟΝΟ για να επιβιώσουν...μέσα σε μια απόλυτη (και δυναμική) ισσοροπία της φύσης. Ο άνθρωπος έχει καταντήσει να τρώει κρέας σε απολύτως αλόγιστες ποσότητες (για να διατηρείται τετράπαχος) ενώ ταυτόχρονα ΠΕΤΑΕΙ και άλλες τόσες ποσότητες στα σκουπίδια. Βιασμός της φύσης; - Τα σαρκοφάγα ζώα δεν έχουν και πολλές άλλες διατροφικές επιλογές. Ο άνθρωπος έχει (τεχνολογία, γνώση, εμπειρία, ανώτερη νοημοσύνη). - Εκ των πραγμάτων πολύ παλαιότερα (ή ακόμα και τώρα σε «αρχέγονες» κοινωνίες ανθρώπων), η κατανάλωση κρέατος έρχεται με σεβασμό στο περιβάλλον, και στις ίδιες τις ομάδες ζώων που εκτρέφονται/κυνηγιούνται: μόνο η ποσότητα που πραγματικά χρειάζεται.
Στις μέρες μας καταναλώνουμε κρέας χωρίς να συνειδητοποιούμε το τι περνάνε τα ζωντανά για να φτάσουν στο πιάτο μας. Έχετε ακούσει πως κάνει ένα γουρούνι όταν το σφάζουν; Έχω αυτήν την εμπειρία και δεν μπορούσα να φάω χοιρινό για κάποιο διάστημα (και τώρα που το κάνω εύχομαι το ζώο να έχει θανατωθεί με έναν πιο ανώδυνο τρόπο...γιατί είμαι αρκετά αδύναμος χαρακτήρας για να αποφασίσω αυτήν την αποχή!). Αν όλοι μας είχαμε να σφάξουμε το αρνάκι «γάλακτος» που θα τρώγαμε το Πάσχα, τότε πολύ περισότερος κόσμος θα ακολουθούσε τη χορτοφαγία!
Και για να κλείσω αυτό το σεντόνι: - Η εξέλιξη του ανθρώπου και η διατροφή του είναι δύο έννοιες πολύ εξαρτώμενες μεταξύ τους. Μπορεί μεν τα δόντια μας να υποδηλώνουν ότι δεν είμαστε κυρίως σαρκοφάγα όντα, όμως είναι αποδεδειγμένο ότι «την πέφταμε» στα ψοφίμια και υπολείματα που αφήναν τα υπόλοιπα σαρκοφάγα αδελφάκια μας...είμασταν δηλαδή ένας καλός συνδιασμός «τροφοσυλλεκτών-πτωμοφάγων» ζώων. Ένας λόγος που εντατικοποιήσαμε τη χρήση εργαλείων (γρήγορος τεμαχισμός τους κρέατος). Επίσης η αυξημένη κατανάλωση κρέατος άλλαξε ριζικά το πεπτικό μας σύστημα: έγινε πιο «γρήγορο» με αποτέλεσμα να καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια για την πέψη...και που πήγε η περίσσεια της ενέργειας; Ίσως στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου, που έφερε μεγαλύτερη νοημοσύνη, που με τη σειρά της έφερε κάποια στιγμή και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων από την καλλιέργεια της γης. Και στο τέλος η αυξημένη νοημοσύνη έκανε τον άνθρωπο να «κατακτά» τον πλανήτη (μήπως γίναμε και λίγο το «καρκίνωμά του»;) και να σκοτώνει ασύστολα και τα υπόλοιπα ζώα...για να χλαπακιάζει τις μπριζολίτσες του! Και ΑΚΟΜΑ χειρότερα: για την ικανοποίηση του κυνηγιού, χωρίς όμως την πραγματική ανάγκη επιβίωσης! Και...και...και...μύλος η υπόθεση! |
|
|
Rigelian
Master Forum-Runner
Greece
10616 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 15:16:01
|
Δεν βλέπω μοσχαρίσιο κρέας στην ανάλυση;! |
|
|
Rigelian
Master Forum-Runner
Greece
10616 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 15:20:54
|
Επίσης δεν είναι το Luncheon meat τυπικό χοιρινό κρέας! Για να βλέπαμε ψαρονέφρι ή/και χοιρινές μπριζόλες! |
|
|
Laga
Elite Forum-Runner
1698 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 16:06:37
|
Δεν ξέρω τι γίνεται με τους αθλητές, αν δηλαδή μπορεί κάποιος να αθλείται με ασφάλεια και να αποδίδει αν είναι χορτοφάγος. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ, έτσι για την ιστορία, σε ένα φιλικό ζευγάρι που με εντυπωσίασε. Απέχουν συνειδητά από το κρέας πάνω από 20 χρόνια τώρα, ο φίλος μάλιστα δεν τρώει ούτε ψάρια. Δεν θυμάμαι τι κάνουν με γαλακτοκομικά προϊόντα. Γενικώς είναι πολύ συστηματικοί χορτοφάγοι, μου έκανε εντύπωση μάλιστα που δεν τρώνε ούτε κάποια γλυκά γιατί, μου είπαν, περιέχουν ζελατίνη (η οποία ζελατίνη, λέει, κατασκευάζεται από ζωμό από τα κόκαλα των ζώων... τι μαθαίνει κανείς...). Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως η κοπέλα συνέχισε τις διατροφικές της συνήθειες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο γιος τους, που τώρα είναι 13 χρονών δεν έχει φάει ποτέ του κρέας. Δηλαδή από μωρό δεν έφαγε ρε παιδί μου μια φορά μοσχάρι που υποτίθεται ότι είναι απαραίτητο. Σήμερα είναι ένα (φαινομενικά) υγιές παιδί που τα πάει μια χαρά στο σχολείο, πολύ ψηλός για την ηλικία του, που παίζει περιστασιακά ποδόσφαιρο και συστηματικά πόλο χωρίς (ξαναγράφω, φαινομενικά) κανένα πρόβλημα.
-------------------------------------------------------- Pain is temporary. Quitting lasts forever.
Λανς Άρμστρονγκ
|
|
|
Mastrolefteris
Senior Forum-Runner
560 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 17:14:04
|
Σίγουρα η χορτοφαγία είναι πιο υγιεινή από την διατροφή που βασίζεται κυρίως στο κρέας. Άλλο πράγμα όμως η απόλυτη χορτοφαγία, καθώς ο άνθρωπος δεν είναι καθαρά χορτοφάγος. Μήπως όλα αυτά που συζητούμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ρεύμα που έρχεται από το εξωτερικό; Για να καταλάβουμε το πόσο ακραίο είναι, οι πραγματικοί χορτοφάγοι δεν ακουμπούν ούτε μέλι.
Όσο για το επιχείρημα περί θανάτωσης των αρνιών: μήπως είναι καλύτερα για το ζώο να "πηγαίνει" από στόμα λύκου;
http://www.mountainrunning.gr/
MountainRunner |
|
|
NorthTrail
Forum-Runner
89 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 18:47:15
|
Μέσα στις ενδιαφέρουσες απόψεις που παραθέτετε όλοι σας, θα ήθελα να αναφέρω κι εγώ κάτι που έχει σχέση με το θέμα "Διατροφή και Αθλητισμός".
Μου είπε λοιπόν ένας γνωστός μου οτι διάβασε μια σχετική με το θέμα επιστημονική έρευνα. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει πως η χορτοφαγική διατροφή δεν έχει καμία επίπτωση στους επαγγελματίες δρομείς (όλων των αποστάσεων) ενώ αντεδείκνυται στους επαγγελματίες ποδηλάτες. Για να το διατυπώσω λίγο καλύτερα: Οι υψηλές επιδόσεις είναι δυνατές στους δρομείς με χορτοφαγική διατροφή ενώ δεν είναι δυνατές στους ποδηλάτες. Για να επιτύχουν οι ποδηλάτες υψηλές επιδόσεις πρέπει οπωσδήποτε η διατροφή τους να περιέχει κρέας.
Μπορεί να εξηγήσει κανείς που ωφείλεται αυτή η διαφορά; |
Edited by - NorthTrail on 05/09/2011 18:49:23 |
|
|
Dejan
Master Forum-Runner
Greece
3884 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 05/09/2011 : 18:54:52
|
Το ίδιο και για αθλητές δύναμης δηλαδή sprinters και αθλητές διάπλασης σώματος ^_^ . Οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουν πολύ μεγάλες ποσότητες πρωτείνης και συγκεκριμένων αμινοξέων. Σκέψου ότι ένας τέτοιος αθλητής θέλει 2-2.5 φορές το βάρος του σε πρωτείνη... δλδ στα 100 κιλά 250γρ. πρωτείνης.... ε ένας vegan πως στο καλό θα φτάσει σε τέτοιες ποσότητες?
______________________ “Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.” |
|
|
Θέμα |
|