Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Οι Αγώνες μας
 11ος Olympus Marathon 2014
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 22

cranfield
Advanced Forum-Runner

Greece
344 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  09:14:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Νομίζω ας μην ήμαστε απόλυτοι θα πρέπει να συγκρίνουμε όμοια πράγματα και απο την άλλη ας δεχτούμε την λογική των διοργανωτών, ισως γνωρίζουν περισσότερα απο εμάς...και στο τέλος αυτοί ορίζουν τους κανόνες.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Pheidias
Forum-Runner

Greece


125 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  11:50:24  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Pheidias Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αν μη τι άλλο, οι διοργανωτές του ΟΜ έχουν κάνει φοβερή δουλειά, με μεγάλη συνέπεια, προσήλωση στους κανόνες - για οτιδήποτε άλλο μπορούν να χαρακτηριστούν εκτός από προχειρότητα. Φυσικά κανένα σύστημα προκρίσεως δεν είναι τέλειο.

Εκείνο που σκέπτομαι εγώ, αφού διάβασα και τις ιδέες των φίλων που προηγήθηκαν, είναι ότι τα κριτήρια κύριο σκοπό (πρέπει να) έχουν να προφυλάσσουν τους μετέχοντες (ασφάλεια) αλλά και την ποιότητα και εμπειρία του αγώνα (αποφυγή καθυστερήσεων, εγκαταλήψεων κ.λπ.) Αυτό μόνον. Όχι να κάνουν τον αγώνα άτυπο τελικό πρωταθλήματος βουνού - ώστε να προκρίνονται οι αθλητές αυστηρά βάσει επιδόσεων. Γιατί να μην τρέχουν κι απλοί δρομείς που θέλουν να απολαύσουν την φύση και να γνωρίσουν το βουνό των θεών, χωρίς φιλοδοξίες επιδόσεων; Ερασιτέχνες είμαστε στο κάτω-κάτω, δεν κάνουμε πρωταθλητισμό (οι περισσότεροι).

Οπότε, ίσως θα ήταν πράγματι καλό να δεσμεύονται π.χ. 50 θέσεις για όσους δεν έχουν ξανασυμμετάσχει ποτέ στον ΟΜ και δεν περνούν με τα κριτήρια, ή και άλλες 50 θέσεις με προτεραιότητα δηλώσεως συμμετοχής χωρίς κανένα κριτήριο. (Αυτά απλώς τά ρίχνω στο τραπέζι τώρα, χωρίς να έχω σκεφθεί αν έχουν άλλα, μεγαλύτερα μειονεκτήματα.)

Κι όμως, στην συνείδηση των περισσοτέρων μού φαίνεται ότι ο ΟΜ είναι κάτι σαν «τελικός πρωταθλήματος βουνού». Και ίσως δεν πρέπει να είναι σκοπός ενός ανοικτού λαϊκού αγώνα να αποτελεί άτυπο (ή και τυπικό) τελικό πρωταθλήματος. (Από την άλλη, εάν έτσι τό θέλουν οι διοργανωτές, γούστο τους - ελεύθερη αγορά έχουμε και στους αγώνες, και γίνονται πολλοί για να επιλέξει κανείς, ακόμη και στον Όλυμπο.)

Άμα τό πάμε στο «ποιος έχει καλύτερη επίδοση», εμένα, με 3:06, 150 γενικής στις 8.500 του ΚΜΑ -με Έλληνες και ξένους πρωταθλητές μέσα-, λέτε να μέ περνούσαν οι 500 στους 500 στον ΟΜ, κι ας μην είναι το βουνό η ειδικότης μου; Μόνο αν μέ φάει καμμιά χαράδρα. Θα μπορούσα κι εγώ να πω ότι με τον χρόνο μου στον ΚΜΑ «έπρεπε» να πάρω ελευθέρας. Κι όμως, μέ πέρασαν 600 στις προεγγραφές, και πέρασα τελικώς με τους επιλαχόντες.
Αλλά θα μού πει κι ο άλλος, τί μάς νοιάζει ρε φίλε τι έκανες στον ΚΜΑ; Δεν επιβραβεύουμε την επίδοση στον μαραθώνιο εδώ, αλλά την εμπειρία στο βουνό.
Κι ο άλλος θα πει, γιατί μόνο την εμπειρία στο βουνό; Και οι νέοι, που έχουν όμως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να βγάλουν τον αγώνα, γιατί να μην μπορούν να πάρουν μέρος; Πριβέ για τους ultra-mountain δρομείς θα τό κάνουμε;

Πρόχειρες σκέψεις στο τραπέζι όλα αυτά. Και το υπάρχον σύστημα είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην υπήρχε καθόλου.

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾿, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη, θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.
(Ὁ παιὰν τῶν Σαλαμινομάχων, 480 π.Χ. (Αἰσχύλος, «Πέρσαι», 402-405))
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  12:51:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Προσπαθώ να καταλάβω ποιο σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν οι προεγραφόντες που δεν ολοκληρώνουν τη συμμετοχή τους εντός της προθεσμίας της διοργάνωσης και ειλικρινά αδυνατώ..

Μειώνονται οι θέσεις τελικά? ...Κάτι άλλο? ..Τσαντίζουν κάποιους που θα εμφανίζονται πιο κάτω σε μια αρχική κατάταξη ανευ σημασίας? ...Γιατί έτσι άλλωστε δεν γίνετε με τις προεγγραφές στη πλειοψηφία των διεθνών αγώνων ορεινού τρεξίματος με κριτήρια? Γιατί μπερδεύουμε τους ασφάλτινους μαραθωνίους με τους ορεινούς όταν δεν είναι το ίδιο αγώνισμα?

Δεν το καταλαβαίνω όπως είπα. Μήπως εννοείτε ότι δεν θα έχει κάποιος απο τους επιλαχόντες που θα παει τελικά στη θέση τους αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί? ...Μήπως για να βρει ξενοδοχείο? Και εαν αφορούν τα συγκεκριμένα οι ενστάσεις λέμε ότι οι 4 μήνες που μένουν απο Μάρτιο έως Ιούνιο δεν είναι αρκετοί ...ενώ οι 5 απο Φεβρουάριο εώς Ιούνιο (χοντρικά τα λέω) θα ήταν και κάποιος προετοιμάζεται για έναν αγώνα του επιπεδου του olympus ΜΟΝΟ όταν οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του?

Επίσης δεν καταλαβαίνω που δεν καταλαβαίνετε πως η κρίση μας έχει επηρρεάσει πολύ περισσότερο απο όσο πιστεύουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα είναι τα οικονομικά μας και οι δυνατότητες μας μήνες πριν. Φέτος πρώτη φορά έκανα προεγγραφή και τελικά δεν ολοκλήρωσα και δεν νομίζω ότι χρειάζετε να δώσω λογαριασμό σε κανέναν για αυτό. Τους λόγους τους ξέρω εγώ και όχι, όσο και εάν το θέλω εγώ εάν το σύμπαν συνομωτεί για να μη παώ σε έναν αγώνα δεν θα πάω... Μάλιστα μπορεί να μπορούσα τελικά να πάω και αυτό να το ξέρω π.χ σε έναν μήνα ...αλλά το σύστημα δεν μου αφήνει τέτοια περιθώρια εκτός εαν ρισκάρω ένα ποσοστό της εγγραφής μου που δεν θα μου επιστραφεί εάν δήλωνα και ακύρωνα τελικά (και σωστά είναι έτσι το σύστημα γιατί πρεπει να είναι προετοιμασμένοι οι διοργανωτές για τον αριθμό των συμμετοχών)

Τα υπόλοιπα για την δυσκολία να τρέξουν νέοι στο ορεινό τρέξιμο σε αυτον τον συγεκριμένο αγώνα για πρώτη φορά, ή δρομείς απο νησιά και λοιπα και τι μπορεί να γίνει για αυτο το καταλαβαίνω. Η εύκολη απάντηση θα ταν βέβαια, ότι εάν το θέλουν πάρα πολύ ...ας ψάξουν να βρουν πως θα τρέξουν σε 5-6 μικρούς αγώνες πριν, το προγούμενο έτος. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο το να πάρεις συμμετοχή στον στον Olympus Marathon και σίγουρα ειναι αρκετα ευκολότερο απο το να τον τερματίσεις οταν μπορείς να πάρεις συμμετοχή έχοντας τρέξει κυρίως σε PEARL IZUMI cups και στο άρμα πάρνηθας (αναφέρω στη τύχη μικρούς αγώνες)

Edited by - sam on 26/03/2014 13:07:58
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  13:24:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Διόρθωση,

Απο περιέργεια τσέκαρα το calculator του olympus και είδα ότι τα PEARL IZUMI δεν είναι μέσα οπότε βγάλτε τα απο τους μικρούς αγώνες. Όμως τσέκαρα ότι όντως με 5-6 συμμετοχές τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες επιπέδου όπως το αγιωργήτικο μονοπάτι, το άρμα πάρνηθας, την ανοπαία ατραπό, τα γεράνια και το MTR cup για παράδειγμα μαζεύεις πάνω κάτω καμιά 200αριά βαθμούς που όπως κατάλαβα θα είναι είναι στο περίπου το όριο ακόμα και για φέτος που έχει αυξηθεί ιδιαίτερα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giorgosdelta
Master Forum-Runner

Greece


4808 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  13:24:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Η πιο σωστή λύση είναι η κλήρωση. Κλήρωση και προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν ξανασυμμετάσχει.
Κακώς υπάρχει η βαθμολογία. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη βαθμοθηρία δηλαδή την επιδίωξη συμμετοχής σε πολλούς και μεγάλους αγώνες βουνού.
Δηλαδή; Ο νοών νοείτο.


Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  13:43:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μα και εκεί που υπάρχει κλήρωση και προτεραιτότητα σε κάποιους (σε αυτούς που δεν ήταν τυχεροι στη προηγούμενη χρονιά) υπάρχουν ΚΑΙ κριτήρια για να μπεις στη κλήρωση. Τουλάχιστον για το UTMB που μου έρχετε στο μυαλό. Γιατί όπως αναφέρθηκε και πριν είναι και θέμα ασφάλειας του δρομέα και σωστής αξιολόγησης της εμπειρίας του για την συμμετοχή του στον συγκεκριμένο αγώνα. Εάν γινόταν απλά κλήρωση στα κουτουρού σε όσους λέγαν ότι θέλαν να τρέξουν στον olympus (και με προτεραιόητα μάλιστα σε όσους δεν έχουν ξανασυμμετάσχει) χωρίς κάποιο άλλο κριτήριο επιλογής το ποσοστό εγκατάλειψης θα εκτοξευόταν νομίζω σε απίστευτο νούμερο..

...ή ίσως ο αγώνας να έχανε αυτό το μεγάλο "ενδιαφέρον" και τη ζήτηση και δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει κλήρωση καν, αλλά μια κανονικη διαδικασία εγγραφών όπως συμβαίνει και με τον έτερο μαραθώνιο του ολύμπου 2 μιση μήνες μετα που δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και σύνθετα συστήματα οπότε δεν "προκαλεί" και το ανάλογο δέος στον κύκλο μας, εάν πούμε ότι τον έχουμε τρέξει

Edited by - sam on 26/03/2014 13:46:21
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giorgosdelta
Master Forum-Runner

Greece


4808 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  14:06:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κλήρωση ανεξαρτήτου βαθμολογίας σε όσους πληρούν συγκεκριμμένα κριτήρια εννοούσα, Σταμάτη.
Πχ, στους 900 - 1000 δρομείς που δηλώσαν φέτος, με έναν τουλάχιστον αγώνα κριτήριο.


Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  15:19:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by GERMANOS

Ερώτηση:
Μαραθωνοδρόμος με 3.15 πρόσφατο
και χωρίς βουνίσιο αγώνα
μπορεί να μην περάσει για τον Όλυμπο;



…Τίμο, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σύγκριση μεταξύ ασφάλτινου Μαραθωνίου και του ΟΜ! Καταρχήν μπορεί να έχεις κάνει 3 και κάτι ψιλά σε ασφάλτινο Μαραθώνιο και οι ελίτ στον ΟΜ βρίσκονται γύρω στις 5 ώρες, ενώ ένας μέσος όρος των 8 ωρών είναι τυπικός. Μιλάμε δηλαδή για πολλαπλάσιο χρόνο που «χτυπιέσαι» στο μονοπάτι και έχεις να αντιμετωπίσεις κούραση, κράμπες, πιασίματα/θλάσεις, αφυδάτωση, ενεργειακό άδειασμα, στομαχικά, φουσκάλες κλπ. Πράγματα που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις σε μια τυπική ασφάλτινη υπεραπόσταση. Άρα ο ΟΜ δεν είναι απλά Μαραθώνιος αλλά συγκρίνεται με μια μικρή υπεραπόσταση!

Επιπλέον οι καταπονήσεις στο μυοσκελετικό και συνδεσμικό σύστημα είναι πολύ διαφορετικές από ότι σε έναν πολύωρο ασφάλτινο αγώνα. Το έδαφος σε συνδυασμό με τα έντονα υψομετρικά αποτελούν παράγοντες που πολύ εύκολα σε βγάζουν εκτός παιχνιδιού (τελείως όμως)! Επιπλέον το μονοπάτι απαιτεί και τις κατάλληλες προσαρμογές στο πως θα κινείσαι σε αυτό, που αν δεν τις έχεις (ειδικά όταν αρχίζεις και κουράζεσαι) υπάρχει άμεσος κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού. Ε, στον ΚΜΑ και να σκάσεις στην άσφαλτο επειδή σκόνταψες, δε θα πάθεις και τίποτα σπουδαίο. Στο βουνό ΔΕΝ ισχύει αυτό!

Και τα παραπάνω τα λέω από προσωπική εμπειρία. Το βουνό απαιτεί (όχι απλά θέλει) υψηλή ειδίκευση στην προπόνηση όχι απλά για να πας πιο γρήγορα αλλά…για να «επιβιώσεις»! Οπότε ένας «ορεινός» δρομέας μια χαρά τρέχει σε έναν ασφάλτινο Μαραθώνιο – έστω και πιο αργά, αλλά χωρίς να κινδυνεύει – ενώ ένας ασφάλτινος δρομέας (που δεν έχει κάνει ούτε ένα χιλιόμετρο σε μονοπάτι φοβούμενος μην σπάσει τα ποδάρια του) το πιο πιθανόν είναι ότι δε θα βγάλει τον ΟΜ στις 10 ώρες, ακόμα και αν έχει κάνει 3- ώρες σε ασφάλτινο Μαραθώνιο. Αν δοκιμάσεις τα τρέξεις τον ΟΜ χωρίς καμιά βουνίσια προπόνηση, ήδη από τις πρώτες κατηφόρες θα θέλεις να εγκαταλείψεις…ακόμα και αν τις πας σε νωχελικούς ρυθμούς!

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ANASTASIOS
Master Forum-Runner

Greece


6135 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  17:50:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by trexantiris

quote:
Originally posted by GERMANOS

Ερώτηση:
Μαραθωνοδρόμος με 3.15 πρόσφατο
και χωρίς βουνίσιο αγώνα
μπορεί να μην περάσει για τον Όλυμπο;



…Τίμο, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σύγκριση μεταξύ ασφάλτινου Μαραθωνίου και του ΟΜ! Καταρχήν μπορεί να έχεις κάνει 3 και κάτι ψιλά σε ασφάλτινο Μαραθώνιο και οι ελίτ στον ΟΜ βρίσκονται γύρω στις 5 ώρες, ενώ ένας μέσος όρος των 8 ωρών είναι τυπικός. Μιλάμε δηλαδή για πολλαπλάσιο χρόνο που «χτυπιέσαι» στο μονοπάτι και έχεις να αντιμετωπίσεις κούραση, κράμπες, πιασίματα/θλάσεις, αφυδάτωση, ενεργειακό άδειασμα, στομαχικά, φουσκάλες κλπ. Πράγματα που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις σε μια τυπική ασφάλτινη υπεραπόσταση. Άρα ο ΟΜ δεν είναι απλά Μαραθώνιος αλλά συγκρίνεται με μια μικρή υπεραπόσταση!

Επιπλέον οι καταπονήσεις στο μυοσκελετικό και συνδεσμικό σύστημα είναι πολύ διαφορετικές από ότι σε έναν πολύωρο ασφάλτινο αγώνα. Το έδαφος σε συνδυασμό με τα έντονα υψομετρικά αποτελούν παράγοντες που πολύ εύκολα σε βγάζουν εκτός παιχνιδιού (τελείως όμως)! Επιπλέον το μονοπάτι απαιτεί και τις κατάλληλες προσαρμογές στο πως θα κινείσαι σε αυτό, που αν δεν τις έχεις (ειδικά όταν αρχίζεις και κουράζεσαι) υπάρχει άμεσος κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού. Ε, στον ΚΜΑ και να σκάσεις στην άσφαλτο επειδή σκόνταψες, δε θα πάθεις και τίποτα σπουδαίο. Στο βουνό ΔΕΝ ισχύει αυτό!

Και τα παραπάνω τα λέω από προσωπική εμπειρία. Το βουνό απαιτεί (όχι απλά θέλει) υψηλή ειδίκευση στην προπόνηση όχι απλά για να πας πιο γρήγορα αλλά…για να «επιβιώσεις»! Οπότε ένας «ορεινός» δρομέας μια χαρά τρέχει σε έναν ασφάλτινο Μαραθώνιο – έστω και πιο αργά, αλλά χωρίς να κινδυνεύει – ενώ ένας ασφάλτινος δρομέας (που δεν έχει κάνει ούτε ένα χιλιόμετρο σε μονοπάτι φοβούμενος μην σπάσει τα ποδάρια του) το πιο πιθανόν είναι ότι δε θα βγάλει τον ΟΜ στις 10 ώρες, ακόμα και αν έχει κάνει 3- ώρες σε ασφάλτινο Μαραθώνιο. Αν δοκιμάσεις τα τρέξεις τον ΟΜ χωρίς καμιά βουνίσια προπόνηση, ήδη από τις πρώτες κατηφόρες θα θέλεις να εγκαταλείψεις…ακόμα και αν τις πας σε νωχελικούς ρυθμούς!

Free your feet...free your senses!



Mεγαλούτσικη θα έλεγα.....

Αν δεν έχεις ότι αγαπάς,αγάπα ότι έχεις.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

cranfield
Advanced Forum-Runner

Greece
344 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  17:53:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Σωστός...

Αλλά νομίζω μην χάνουμε το νόημα και την χαρά που όλοι αντλούμε από αυτό που κάνουμε. Ο ΟΜ είναι σημαντικός αγώνας αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και ο καλύτερος αγώνας, (πέρυσι δεν είχε λεωφορεία να μας πάνε στην αφετηρία και μας φόρτωσαν σε αγροτικά), και αν πράγματι μας εντυπωσιάζει η μοναδική ομαρφιά του Ολύμπου υπάρχει και ο Ορειβατικός για αρχή.

Αλλά όπως και να έχει 200+ μόρια για να ζήσει κάποιος την εμπειρία δεν είναι και δύσκολο να βρεθούν.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  18:02:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Τίμο όπως σου είπε και ο Μανώλης η ταχύτητα μας στον ασφάλτινο μαραθώνιο μετράει σε έναν βαθμό σε όλες τους αγώνες (δρόμου και βουνού) αλλα είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να υπολογίζει κανείς σε μια ορεινή απόσταση (απο 40 και πανω τουλάχιστον) και πολυ δε περισσότερο σε ορεινή υπεραπόσταση. Μπορεί να είσαισκαι να πας στην αρχή στον όλυμπο για παράδειγμα με το group των 6ωρων και των 7ωρων και όχι των τελευταίων που πάνε στις δέκα ώρες αλλά και πάλι εάν δεν έχεις τις ειδικές προσαρμογές και την εμπειρία που χρειάζεται και ειναι να εγκαταλήψεις θα εγκαταλήψεις... όχι απο τραυματισμό αλλά γιατί δεν θα αντέχεις ούτε ένα ακόμα βήμα κάποια στιγμή. Και μπορεί να τα καταφέρουν πολυ καλύτερα δρομείς πολυ πιο αργοι απο εσένα που ωστόσο έχουν πολυ καλύτερο βουνίσιο background. Και δεν σήμαίνει αυτό ότι και πολυ αργά να πεις ότι θα το πας ...πως μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  23:07:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δεν είπα Σταμάτη ότι είναι και το πλέον σοβαρό πρόβλημα οι πάρα πολλοί εγγραφέντες που δεν ολοκληρώνουν την εγγραφή. Πρόβλημα πάντως έστω έμμεσο ή δευτερεύον, είναι.

Μη ξεχνάμε ότι κάθε αίτηση περνάει από έλεγχο ότι όντως ισχύουν οι χρόνοι και οι αγώνες που δηλώνονται, ώστε να δίνουν τους ανάλογους βαθμούς. Ε, αν είσαι διοργανωτής και κάνεις 'τσάμπα' 1000 τσεκαρίσματα για τριψήφιο αθλητών που δεν θα ολοκληρώσουν την εγγραφή αφιερώνοντας ίσως μέρες, κάποια στιγμή θα πεις άδικα κουράζομαι, θα αλλάξω τη συγκεκριμένη διαδικασία, κι ας προπληρώνουν όλοι τη συμμετοχή ή μέρος της (επιστρέφοντας κατόπιν το ποσό σε όσους μείνουν εκτός 500αδας), ή προβλέποντας μελλοντικό αποκλεισμό έστω ενός έτους όσων επανειλημένα δεν ολοκληρώνουν την εγγραφή.

Εξάλλου κατά τη γνώμη μου, το να υπάρχει για μήνες στο σάιτ του αγώνα η εκρεμότητα της τελικής λίστας και η συνέχιση της διαδικασίας μέχρι να ολοκληρωθεί, έστω ελάχιστα, μειώνει το πρεστίζ του αγώνα.

Συμφωνώ ότι πολλοί έχουν οικονομικούς ή αγωνιστικούς λόγους ή λόγους τραυματισμών που τους οδηγούν να κάνουν χρήση της προεγγραφής και του δικαιώματος να αποφασίσουν τη τελευταία στιγμή αν θα την ολοκληρώσουν. Ότι δεν γράφονται δηλαδή για πλάκα. Έτσι όμως κατά κάποιο τρόπο μεταθέτουν το πρόβλημα από τον εαυτό τους, στη διοργάνωση. Όπως κατά κάποιο τρόπο (και χωρίς να ισχύει καλά ως παράδειγμα, αλλά αυτό σκέφτηκα, παράδεχομαι εκ των προτέρων ότι είναι πολύ υπερβολικό), ένας που δεν βρίσκει να παρκάρει, μεταθέτει το πρόβλημα στους άλλους παρκάροντας όπου βρει και μισοκλείνοντας το δρόμο.

Επαναλαμβάνω ότι καμμία μομφή δεν μπορεί να υπάρξει πάντως σε κανένα, καθώς η προκήρυξη επιτρέπει απόλυτα τη προεγγραφή χωρίς την ολοκλήρωσή της. Μια και όμως, ειδικά φέτος, υπήρξε κατάχρηση, μάλλον θα πρέπει να τελειοποιηθεί το σύστημα σε αυτό το τομέα.
Εν πάσει περιπτώσει, τα λέμε ενώ είμαστε έξω από το χορό. Θα φανεί από τις κινήσεις της διοργάνωσης και από το αν θα κάνει αλλαγές στη διαδικασία. Αν δεν κάνει, όντως δεν υπάρχει πρόβλημα ή ενόχληση από τις πολλές προεγγραφές που δεν ολοκληρώνονται. Αν κάνει αλλαγές, θα σημαίνει ότι κάπου υπάρχει έστω μικρό πρόβλημα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

doctorinjury
Forum-Runner

175 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2014 :  23:17:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πολλά τα θέματα, λίγος ο χρόνος. Με κάθε καλή διάθεση, κάποιες σκέψεις:

Το σύστημα που έφτιαξε ο πρωτοπόρος και πολυμήχανος Λάζαρος Ρήγος είναι το πιο δίκαιο που θα μπορούσε να επινοήσει, με δεδομένη την υψηλή ζήτηση που δημιουργήθηκε από το 2009 και εξής. Οι δηλώσεις για τον αγώνα του 2010 έκλεισαν σε λίγες ώρες και, αναπόφευκτα, απαιτήθηκε ένα σύστημα επιλογής με παραμέτρους αντικειμενικά μετρήσιμες (ηλικία, φύλο, επίδοση κ.ά.) Συγκριτικά,
-το first come-first served σύστημα του Σπάρταθλου έχει τη σοβαρή αδυναμία να αφήσει ενδεχομένως κάποιον αθλητή πολύ υψηλού επιπέδου εκτός διοργάνωσης. (Αν υπάρχει πρόβλεψη για τους ελίτ, συγχωρήστε μου το λάθος). Έγινε μία χρονιά στον ΟΜ και έγινε ο χαμός!
-η ισοβαρής κλήρωση (έστω και για μέρος των εγγραφέντων, βλέπε π.χ. Western States) έχει το μειονέκτημα ότι αδιαφορεί για τις επιδόσεις (δεν υπάρχει δημοκρατία στον αθλητισμό, καλώς ή κακώς) και την εμπειρία του ορεινού δρομέα με αποτέλεσμα, όπως γράφει κι ο Sam, οι εγκαταλείψεις να φθάσουν στα ύψη, αν εφαρμοσθεί. Ιστορικά, βρίσκονται στο 12% με όχι σφικτά όρια στις "πόρτες". Η απαίτηση για αγώνες-κριτήρια επιμένω ότι κύρια και σε βάθος χρόνου προφυλάσσει το νέο δρομέα βουνού, παρά ικανοποιεί την επιθυμία για πλουτισμό των διοργανωτών αγώνων. (Πλουτισμός που μόνο αν βρούμε λίρες όταν καθαρίζουμε παλιά μονοπάτια θα προκύψει.)

@ΚPVol Ακόμη, Κώστα, η πριμοδότηση αθλητών ultras είναι αναπόφευκτη από την φύση του αθλήματος. Ο τελευταίος Έλληνας τερματίσας στο Tor de Geants ή το TransGranCanaria δεν είναι ικανός να τερματίσει τον OM, έστω και χωρίς πιθανότητες διάκρισης; Ένας τέτοιος αγώνας απαιτεί προετοιμασία μηνών, να μην πω ετών, και προκαλεί υψηλά επίπεδα μεταγωνιστικής κόπωσης. Αντίθετα, κάποιος μπορεί να τρέξει αγωνιστικά 5-6 αγώνες 18-20km στο ίδιο διάστημα τριών ετών, χωρίς την ίδια μεγάλη επιβάρυνση, και να πάρει αντίστοιχους βαθμούς. (Σημειώνω ότι οι αγώνες που δήλωσα είναι 50, 44x2, 39, 30, 28 χιλιομέτρων, σε βάθος τριετίας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων). Παρ' όλα αυτά, ίσως η ενσωμάτωση ενός μικρού συντελεστή "απόσβεσης" μείωνε το handicap που δημιουργεί ένας ultra αγώνας και εξομάλυνε τις διαφορές στη βαθμολογία. Αυτό, όμως, που δε φαίνεται να έχει παρατηρήσει κανείς είναι ότι ΚΑΙ φέτος θα λάβουν μέρος 330+ πρωτοεμφανιζόμενοι (ή έστω επανακάμψαντες) αθλητές. Αν αφαιρέσουμε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. Γκούνκο και 2-3 ακόμη, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο συμμετοχής στον αγώνα, αρκεί να είχαμε τρέξει από έναν αγώνα ~25km/+1500m ανά έτος στο βουνό, κατά τα τελευταία τρία έτη. Ο τελευταίος επιλαχών, #673, συγκέντρωσε βαθμούς από 2 αγώνες 17km (Corfu Trail) και έναν Χειμ. Ενιπέα 23km, σύνολο 3 αγώνες. To συμπέρασμα είναι ότι, ακόμη και φέτος που τα πράγματα δυσκόλεψαν, οι φίλοι που τρέχουν ultras και θα συμμετάσχουν στον 11ο ΟΜ δεν απέτρεψαν κάποιον που όντως το ήθελε να πάρει μέρος.
Το αν θα έπρεπε να υπάρχει πριμοδότηση για κατοίκους ακριτικών νησιών προσωπικά θα το δεχόμουν αλλά φοβάμαι ότι θα δούμε φαινόμενα εκφυλισμού και...ετεροδημότευσης. O ελλαδικός χώρος προσφέρει πλέον αρκετούς πυρήνες αγώνων (Όλυμπος, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Πίνδος, Κρήτη, Ταύγετος) ώστε σχεδόν όλοι μας, με το ελάχιστο δυνατόν κόστος μετακίνησης, να συμπληρώσουμε τους απαραίτητους βαθμούς.
Στο ζήτημα των προεγγραφών, ας μην είμαστε άδικοι και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Έχω, στο πολύ άμεσο φιλικό περιβάλλον μου, 4 παραδείγματα από τη λίστα προεγγραφών που δεν ολοκλήρωσαν την εγγραφή. Οι 2 λόγω σοβαρού θέματος υγείας και οι 2 επειδή δε γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά έως τότε, όσο και αν ξενίζει αυτό. (Το ένα παιδί έχει, αποδεδειγμένα, τις δυνατότητες για <5.20).Σίγουρα, κάποιοι το βλέπουν ως "παιχνίδι" να κάνουν την προεγγραφή και να βρεθούν ψηλά στη λίστα αλλά είναι λίγοι και δεν επηρεάζουν τελικά τη διαδικασία. Αυτό που προτείνει ο Σταύρος/rockonskin το βλέπω θετικά, να προπληρώνει ο αθλητής, π.χ. 10 ευρώ, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα απόσυρσης αλλά να του δίνεται, σε περίπτωση υπαναχώρησης, η δυνατότητα δωρεάν προεγγραφής την επόμενη χρονιά.

Σε τελική ανάλυση, έστω και ως "πρωτάθλημα βουνού", είναι ακόμη ένας αγώνας και τίποτε περισσότερο. Το σημαντικό είναι να τον τερματίσουμε όλοι, φέτος ή του χρόνου, υγιείς.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 27/03/2014 :  00:38:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μια πολύ μικρή παρατήρηση ως προς τη πρώτη κύρια παράγραφο. Το σύστημα 'όποιος προλάβει', ίσχυε ως το 2009. Στο http://www.runningnews.gr/item.php?id=5106 υπάρχει ένα ιστορικό πόσο αργά ή γρήγορα έκλειναν οι εγγραφές με το παλιό σύστημα. Το 2008 και ιδίως το 2009 η 'οπωσδήποτε εγγραφή' έγινε 'must' για τους αθλητές, και το 2009 δημιουργήθηκε το τωρινό σύστημα (υπήρχε από πιο πριν υπό σκέψη) για να χρησιμοποιηθεί από την επόμενη χρονιά (2010).

Δεν αμφισβητώ ότι και ο τελευταίος ενός αγώνα ultra μπορεί να τερματίσει τον OM. Λέω ότι είναι μη πρόβλεψη του συστήματος, ότι αδικεί τους αθλητές που μετέχουν σε αγώνες μόνο μέχρι της απόστασης του αγώνα για τον οποίο φτιάχτηκε. Αν κάποιος τρέχει μέχρι 44χλμ, γιατί να ζημειώνεται από τερματισμούς, ακόμη μάλιστα και τους πολύ αργούς, αγώνων 100 ή 150χλμ.
Συμφωνώ ότι στη πράξη το πρόβλημα είναι ελάχιστο επειδή η διαφορά στη προσφορά θέσεων σε σχέση με τη ζήτηση, δεν είναι πολύ μεγάλη. Αν όμως υπήρχε ζήτηση από 5.000 αθλητές? Και αν από τους 5.000, οι 500 είχαν από ένα ή δυο (για να μη πω 6) vfut, rout, utmb? Τότε, ακόμη και αν κάποιος δήλωνε 3 ΟΜ με ρεκόρ διαδρομής 4.30 και άλλους 3 αγώνες παρόμοιας απόστασης με αντίστοιχα ρεκόρ, θα έμενε πανυγυρικά εκτός.
Σαν να λέμε ως αντιστοιχία, ο Μπολτ θα έμενε εκτός από τα 100 μέτρα, αν γίνονταν δεκτές αιτήσεις αγώνων 1000 μέτρων έστω με χρόνο 15 λεπτά το 1000αρι, εφόσον έπαιρναν τους βαθμούς που προβλέπει το σύστημα.
Εδώ βρίσκεται η μόνη αδικία που δεν πρόβλεψε το σύστημα. Όχι ότι πρόκειται βέβαια να συμβεί στη πράξη τέτοια αδικία, μικρότερες όμως γίνεται, ιδίως αν αυξηθεί η ζήτηση.

Ως προς το άλλο που λέμε για τις προεγγραφές και τη μη ολοκλήρωσή τους. Μια άλλη σκέψη που μου ήρθε, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ξεκινάνε οι εγγραφές τόσο νωρίς. Θα μπορούσαν να ξεκινάνε μέσα Μαρτίου, οπότε πιο εύκολα θα ήξεραν οι περισσότεροι αν θα μπορούν να μετέχουν, βάση της οικονομικής τους, αγωνιστικής κλπ κατάστασης, ενώ τώρα που ξεκινάνε οι εγγραφές 23 Ιανουαρίου, πολλοί έχουν αμφιβολίες. Με τη προυπόθεση ότι θα υπάρχει η δικλείδα πχ προπληρωμής που θα αποτρέπει παρατάσεις για επιλαχόντες, άνετα τον Απρίλιο η λίστα θα ολοκληρώνεται.
Ακόμη και Απρίλιο θα μπορούσε να ξεκινά η διαδικασία, και στο τέλος του μήνα, δηλαδή δυο μήνες πριν τον αγώνα να ολοκληρώνεται.
Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα της διοργάνωσης να τα αξιολογήσει, και να κρατήσει τις καλύτερες σκέψεις, αν υπάρχουν βέβαια.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

doctorinjury
Forum-Runner

175 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 27/03/2014 :  00:57:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πρώτα απ' όλα, για όσο προλαβαίνετε http://www.alphatv.gr/webtv/live

(εκπομπή 60 λεπτά), αφιέρωμα στον Όλυμπο.

Ευχαριστώ για το λινκ. Τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία τα αντλώ από τη μακρόχρονη φιλία με παλιό αθλητή του αγώνα και αυτός "φταίει" για όσα ανακριβή αναφέρω.
Aν η ζήτηση γίνει τόσο μεγάλη, θα πάμε λογικά σε σύστημα αντίστοιχο του UTMB. Η εμπειρία υπάρχει, το σύστημα των Πολέτι δεν είναι τέλειο αλλά οι προαπαιτούμενοι αγώνες μεγάλης καταπόνησης είναι must. Ακόμη, όμως, το υπάρχον σύστημα επιτρέπει στο νέο στο βουνό δρομέα να συμμετάσχει. Πάντως, δεν είναι και πάρα πολλοί οι ultra runners για να αποτελούν την κρίσιμη μάζα που θα αλλοιώσει την κατάταξη των προεγγραφών.
Για τις ημερομηνίες, συμφωνώ. Άλλωστε, πολλοί παρόμοιοι αγώνες επιτρέπουν να πληρώσεις έστω και 1-2 εβδομάδες πριν την ημέρα διεξαγωγής. Είναι θέμα της διοργάνωσης, όμως, οπότε πειθαρχούμε στους κανόνες που αυτή θέτει. Αν το αλλάξουν, θετικό θα είναι.

quote:
Originally posted by KostasPVol

Μια πολύ μικρή παρατήρηση ως προς τη πρώτη κύρια παράγραφο. Το σύστημα 'όποιος προλάβει', ίσχυε ως το 2009. Στο http://www.runningnews.gr/item.php?id=5106 υπάρχει ένα ιστορικό πόσο αργά ή γρήγορα έκλειναν οι εγγραφές με το παλιό σύστημα. Το 2008 και ιδίως το 2009 η 'οπωσδήποτε εγγραφή' έγινε 'must' για τους αθλητές, και το 2009 δημιουργήθηκε το τωρινό σύστημα (υπήρχε από πιο πριν υπό σκέψη) για να χρησιμοποιηθεί από την επόμενη χρονιά (2010).

Δεν αμφισβητώ ότι και ο τελευταίος ενός αγώνα ultra μπορεί να τερματίσει τον OM. Λέω ότι είναι μη πρόβλεψη του συστήματος, ότι αδικεί τους αθλητές που μετέχουν σε αγώνες μόνο μέχρι της απόστασης του αγώνα για τον οποίο φτιάχτηκε. Αν κάποιος τρέχει μέχρι 44χλμ, γιατί να ζημειώνεται από τερματισμούς, ακόμη μάλιστα και τους πολύ αργούς, αγώνων 100 ή 150χλμ.
Συμφωνώ ότι στη πράξη το πρόβλημα είναι ελάχιστο επειδή η διαφορά στη προσφορά θέσεων σε σχέση με τη ζήτηση, δεν είναι πολύ μεγάλη. Αν όμως υπήρχε ζήτηση από 5.000 αθλητές? Και αν από τους 5.000, οι 500 είχαν από ένα ή δυο (για να μη πω 6) vfut, rout, utmb? Τότε, ακόμη και αν κάποιος δήλωνε 3 ΟΜ με ρεκόρ διαδρομής 4.30 και άλλους 3 αγώνες παρόμοιας απόστασης με αντίστοιχα ρεκόρ, θα έμενε πανυγυρικά εκτός.
Σαν να λέμε ως αντιστοιχία, ο Μπολτ θα έμενε εκτός από τα 100 μέτρα, αν γίνονταν δεκτές αιτήσεις αγώνων 1000 μέτρων έστω με χρόνο 15 λεπτά το 1000αρι, εφόσον έπαιρναν τους βαθμούς που προβλέπει το σύστημα.
Εδώ βρίσκεται η μόνη αδικία που δεν πρόβλεψε το σύστημα. Όχι ότι πρόκειται βέβαια να συμβεί στη πράξη τέτοια αδικία, μικρότερες όμως γίνεται, ιδίως αν αυξηθεί η ζήτηση.

Ως προς το άλλο που λέμε για τις προεγγραφές και τη μη ολοκλήρωσή τους. Μια άλλη σκέψη που μου ήρθε, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ξεκινάνε οι εγγραφές τόσο νωρίς. Θα μπορούσαν να ξεκινάνε μέσα Μαρτίου, οπότε πιο εύκολα θα ήξεραν οι περισσότεροι αν θα μπορούν να μετέχουν, βάση της οικονομικής τους, αγωνιστικής κλπ κατάστασης, ενώ τώρα που ξεκινάνε οι εγγραφές 23 Ιανουαρίου, πολλοί έχουν αμφιβολίες. Με τη προυπόθεση ότι θα υπάρχει η δικλείδα πχ προπληρωμής που θα αποτρέπει παρατάσεις για επιλαχόντες, άνετα τον Απρίλιο η λίστα θα ολοκληρώνεται.
Ακόμη και Απρίλιο θα μπορούσε να ξεκινά η διαδικασία, και στο τέλος του μήνα, δηλαδή δυο μήνες πριν τον αγώνα να ολοκληρώνεται.
Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα της διοργάνωσης να τα αξιολογήσει, και να κρατήσει τις καλύτερες σκέψεις, αν υπάρχουν βέβαια.


Edited by - doctorinjury on 27/03/2014 01:14:16
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 22 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000