Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Πολιτικό καφενείο
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 186

andrem
Senior Forum-Runner

482 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/06/2016 :  21:54:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το θεμα της υψηλης φορολογιας καταρχην δεν ειναι κατι καινουργιο,γινεται απο την αρχη των μνημονιων.

Τωρα ,ακομα και εαν η σημερινη κυβερνηση αποφασισε αυτη τη πολιτικη(που δεν το νομιζω,ολα ηρθαν ετοιμα απο εξω και το περσινο μνημονιο και το εφεδρικο και οι...ουρες τους),δεν νομιζω να ειχαν αντιρρηση οι ""θεσμοι"",εχουν γυρισει πισω πολυ πιο ασημαντα νομοσχεδια σε ολες τις μνημονιακες κυβερνησεις,εαν διαφωνουσαν δεν θα το επετρεπαν.
Για ποιο λογο λοιπον το κανουν?
Οπως εχουν κατα καιρους πει διαφοροι "ειδημονες"του εξωτερικου,
ΕΕ,ΔΝΤ,ΟΟΣΑ,ΕΚΤ,αλλα και του εσωτερικου,ΙΟΒΕ,Rigelian,οι αυτοαπασχολουμενοι στην Ελλαδα ειναι πολυ πιο πανω απο τον μεσο ορο της ΕΕ και μαλλον δεν υπαρχει αλλος τροπος να φτασουν το νουμερο εκει που θελουν.(εκτος εαν τους τουφεκισουν)
Οταν φτασει λοιπον στο Μ.Ο η' πιο κατω,οπου θελουν τελοσπαντον,θα πεσουν οι φοροι και μαλιστα ειμαι σιγουρος οτι θα φτασει να ειναι σαν της Βουλγαριας,οπως επισης σαν της Βουλγαριας θα ειναι και οι μισθοι για αυτους τους αυτοαπασχολουμενους που δεν τα 'καταφερεραν' και θα γινουν υπαλληλοι.
Θα ερθουν τοτε και οι πολυποθητες 'επενδυσεις'θα πεσει φυσικα και η ανεργια 10-15 μοναδες και θα φυτοζωουμε παρεα παλιοι και νεοι εργαζομενοι.
Ξερω ξερω,θεωρια συνομοσιας ε?
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/06/2016 :  22:04:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους


Ναι, είναι σχεδόν έτσι: Θεωρούν (και δεν έχουν απόλυτο άδικο) ότι τα πολλά μικρά "μαγαζιά" θα φοροδιαφύγουν ούτως ή άλλως ενώ τα "μεγάλα" όχι.
Ουσιαστικά πάνε να κάνουν υπαλλήλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικροεπιχειρηματίες. Δεν διαφωνώ εντελώς με ένα τέτοιο σενάριο.

Προτείνω έντονα να διαβάσετε αυτό:

Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι
Θεσμοί και νοοτροπίες στην ελληνική οικονομία

Του Αρίστου Δοξιάδη εδώ: http://booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=82:2010-06-09-09-38-55&catid=43:-8-2008&Itemid=55

Ένα απόσπασμα μόνο:

...
ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ
[Ένας θεμελιακός θεσμός] Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη και στον ΟΟΣΑ που να έχει τόσο πολλούς αυτοαπασχολούμενους και τόσα μικροαφεντικά όπως η Ελλάδα σε αναλογία με τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα το 57% όσων απασχολούνται στη «μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία» (ΜΧΕΟ) είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 απασχολούμενους. Στο σύνολο της ΕΕ των «27» ο δείκτης είναι 30%. Η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 47%, η Πορτογαλία τρίτη με 42%. Η Γαλλία είναι στο 27%, η Μ. Βρετανία στο 21%, η Γερμανία στο 18%. Το νέο μας πρότυπο, η Δανία, στο 20%[4].
Εξίσου κατακερματισμένη είναι και η γεωργία, που δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω. Στην αμπελοπαραγωγό Κορινθία ο μέσος εξαγωγικός αμπελώνας είναι κάτω από 30 στρέμματα και ο μεγαλύτερος κάτω από 200. Οι ανταγωνιστές της Κορινθίας στη Μούρθια της Ισπανίας έχουν πάνω από 1.000 στρέμματα ο καθένας. Το ίδιο και στην Καλιφόρνια, στη Νότιο Αφρική, στη Χιλή, στην Αίγυπτο.
Στο σύνολο της οικονομίας, οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων δεν ξεπερνούν το 9% του εργατικού δυναμικού – μαζί με τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Πώς έχει συμβεί να έχουμε τόσο πολλές και μικρές επιχειρήσεις –αμπέλια, ελαιοτριβεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μίνι μάρκετ, ιατρεία, θέατρα, μπουτίκ, βιοτεχνίες ενδυμάτων, εταιρειούλες πληροφορικής– και γιατί πολύ λίγους μεγάλους εργοδότες;
Το οφείλουμε στην ιστορία, που απέτρεψε σε εμάς την πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου των δυτικών οικονομιών, στους θεσμούς του σημερινού κράτους, που βοηθούν να επιβιώσει η μικρή ιδιοκτησία και εμποδίζουν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, αλλά και στη νοοτροπία που μας αποτρέπει από το να συνεργαζόμαστε.
Η Δυτική Ευρώπη μπήκε στη βιομηχανική εποχή με μεγάλες γαιοκτησίες και πλήθος ακτήμονες εργάτες, κληρονομιά της φεουδαρχίας. Το νέο ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε μέσα σε μια κοινωνία από μικροϊδιοκτήτες, συνέπεια της οθωμανικής πολιτικής που στήριζε τον μικρό γεωργό και αποθάρρυνε τη μεγάλη γαιοκτησία. Η πολιτική γης του νέου κράτους συνέχισε να ευνοεί τον μικρό κλήρο. Ακόμα και τα μεγάλα τσιφλίκια της Θεσσαλίας κατακερματίστηκαν με τα χρόνια. Η μεγάλη πλειονότητα των οικογενειών είχε κάποια ακίνητη περιουσία, αγροτική ή αστική, όπου έστησε μια αγροτική εκμετάλλευση ή ένα μαγαζί ή έχτισε ιδιόκτητο σπίτι. Σε αυτό η Ελλάδα ήταν τελείως διαφορετική από όλη τη μη Οθωμανική Ευρώπη. Οι δε γείτονές μας στα Βαλκάνια, όσοι είχαν εκτεταμένη μικροϊδιοκτησία, την απόλεσαν με τον σοσιαλισμό.
Οι μικροεπιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι η κυρίαρχη μορφή οργάνωσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μετά από180 χρόνια σύγχρονου κράτους, με αστικούς θεσμούς και με περίπου ελεύθερη αγορά. Αυτό είναι αξιοπερίεργο. Σε μια σύγχρονη οικονομία το μέγεθος είναι πλεονέκτημα – αν όχι σε όλες τις δουλειές, πάντως σε πάρα πολλές. Εδώ όμως οι επιχειρήσεις δεν μεγαλώνουν. Ας απαριθμήσουμε τις αιτίες.
Οι οικογένειες με ιδιοκτησία, έστω και μικρή, δεν στέλνουν τα παιδιά τους να γίνουν εργάτες. Αν αποφασίσουν να γίνουν χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, αυτό γίνεται μόνο σε δουλειές με εργασιακή ασφάλεια και καλή σύνταξη – στο Δημόσιο ή στις τράπεζες. Αλλιώς προτιμάνε το χωράφι ή το μικρομάγαζο των γονιών. Το νοικοκυριό αντιστέκεται στην προλεταριοποίηση.
Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ομοιόμορφα. Η φορολογία, η κοινωνική ασφάλιση, οι κανονισμοί εργασίας κ.ά. επιβαρύνουν περισσότερο τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επειδή οι μικρές παρανομούν πιο εύκολα. Όταν το ταμείο το κρατάει η οικογένεια μπορεί να αποκρύψει πωλήσεις ή να απασχολήσει ανασφάλιστους. Ενώ όταν η τιμολόγηση και οι προσλήψεις καταγράφονται σε οργανωμένο λογιστήριο από υπαλλήλους, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο. Συνεπώς στην Ελλάδα η ανομία ευνοεί τον κατακερματισμό. Το κράτος γενικά δεν κυνηγάει τους μικρούς.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αποθαρρύνονται. Σε άλλες περιφερειακές χώρες δημιουργήθηκε μεγάλη βιομηχανία από το ξένο κεφάλαιο. Εδώ, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, η ρητορική του λαϊκισμού είχαν αποτέλεσμα να έρθουν σχετικά λίγοι ξένοι επενδυτές και να παραμείνουν πολύ λιγότεροι. Σημαντικές εξαιρέσεις, οι κλάδοι των μη εμπορεύσιμων (non-tradable) υπηρεσιών: τράπεζες, τηλεφωνία, λιανικό εμπόριο.[5] Σε αυτούς οι ξένοι ήρθαν γιατί το ψηλό κόστος εισόδου και λειτουργίας δεν τους αποτρέπει – το καλύπτουν με ψηλότερες τιμές. Άλλο να έχεις να ανταγωνιστείς στην παγκόσμια αγορά και άλλο μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά.
Στα παραπάνω ας προστεθούν οι πάμπολλοι κανονισμοί και απαγορεύσεις που προστατεύουν τον υπάρχοντα τρόπο λειτουργίας σε δεκάδες κλάδους, καθώς και το μικρό μέγεθος των οικοπέδων.
Είναι τόσο ισχυρή η θεσμική προτίμηση προς τη μικρή κλίμακα, ώστε ούτε οι πρόσφυγες του 1922, ούτε οι μετανάστες μετά το 1990 δεν έγιναν μόνιμο προλεταριάτο για μεγάλους εργοδότες, όπως συνέβη αντίστοιχα αλλού. Ενώ οι μικροεργοδότες πλούτισαν στα χωράφια και στις πόλεις στην πλάτη των μεταναστών.
Η αυτοαπασχόληση, η μικροεργοδοσία, η οικογενειακή επιχείρηση είναι σταθερός και θεμελιακός θεσμός της οικονομικής μας οργάνωσης. Ίσως ο πιο θεμελιακός. Η ποσοστιαία συμμετοχή τους στην απασχόληση και στο εισόδημα δεν πρόκειται να συρρικνωθεί υπό κανονικές συνθήκες. Ούτε καν μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση δεν θα το αλλάξει αυτό. Μόνο μια επανάσταση στους θεσμούς θα το άλλαζε.
Είναι σημαντικό το εξής: ο θεσμός ορίζει την εξειδίκευση και όχι το αντίστροφο. Δηλαδή, επειδή είμαστε μια κοινωνία μικροεπιχειρηματιών, δεν μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρονικές συσκευές – και όχι, επειδή δεν παράγουμε συσκευές, είμαστε μικροεπιχειρηματίες. Αυτό δεν έχει γίνει συνείδηση στην τεχνοκρατία που σχεδιάζει κατά καιρούς τις πολιτικές της ανάπτυξης. Πιστεύει ότι με κατάλληλες χρηματοδοτήσεις και υποδομές μπορεί να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές βιομηχανίες σε κλάδους που απαιτούν μεγαλύτερη κλίμακα. Σε κάθε εποχή οι μικροϊδιοκτήτες θα κάνουν τις εργασίες που τους ταιριάζουν – χτες σφουγγαράδες, σήμερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αύριο τι;
...

Edited by - Rigelian on 07/06/2016 22:06:20
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

andrem
Senior Forum-Runner

482 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/06/2016 :  22:13:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Λυπαμαι ακομα δεν ειμαι σε θεση να διαβασω Α.Δοξιαδη(ουτε να δω την Ξαφα μπορω ακομα).
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/06/2016 :  22:18:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Έλα, πραγματικά αξίζει! Αν το διαβάσεις σου υπόσχομαι να διαβάσω κι εγώ όποιον Μπογιόπουλο μου παραθέσεις!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/06/2016 :  22:36:32  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Φυσικά ένα σουπερ μαρκετ ή μια μεγάλη επιχείρηση για λόγους κυρίως εσωτερικού ελέγχου είναι αδύνατον να φοροδιαφύγει.
Δυστυχώς στο τέλος γονατίζουν.
Από την άλλη επείδη οι περισσότεροι μικρο-επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, δεν μπορείς να τους θεωρείς εξ ορισμού κλέφτες, και άρα να τους ρίχνεις το πρόστιμο μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν.
Δηλαδή στο τέλος η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.
Τώρα ναι οι περισσότεροι το κάνουν, πριν όμως 10 χρόνια δεν ήταν τοσο τραγικά τα πράγματα.
Ήταν απλά αρκετοί. Τώρα είναι οι περισσότεροι. Και τώρα η ανάγκη να τους ρημάξεις, φαίνεται ότι είναι πιο σωστή.
Αλλά είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος.
Πως έναν τεχνίτη, με τζίρο 10.000 ευρώ τον χρόνο, του ζητάς συνολικές εισφορές πάνω από 6 χιλιάδες.
Με ποια λογική, το θεωρείς αυτό δεδομένο, από που και ως που?
Ισονομία, ισότητα, δεν ξέρω πως να το πω, δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική.
Γιατί ο μισθωτός στα 10.000 να δίνει 100-200-300 ευρώ, ενώ ο επαγγελματίας 6000. Δεν μιλάμε για 10-20-30% παραπάνω. Μιλάμε για 600% παραπάνω, μιλάμε για 60 φορές παραπάνω.
Κάτσε ρε μεγάλε. Εγώ σουπερ μάρκετ για φαγητό δεν θα πάω? Και πως θα δώσω δουλειά αφού είμαι επαγγελματίας σε υπαλλήλους?

Η μόνη λογική είναι να τον θεωρείς εξ ορισμού κλέφτη, και αυτός ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί είναι να κλέψει, και στο τέλος προκαλείς αυτό ακριβώς που προσπαθείς (?) να αποτρέψεις. Βασικά δεν προσπαθείς καν να το αποτρέψεις, απλά προσπαθείς να φορτώσεις όσους δεν μπορούν να ξεφύγουν με τίποτα.

Όμως στην ουσία με έναν φαύλο κύκλο που σταδιακά όλο και εντείνεται ΕΣΥ (κράτος) το προκάλεσες το πρόβλημα.
Και έχουμε φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ (γελάει ο κόσμος) να είανι ληξιπρόθεσμα χρέη (τα οποία ποτέ δεν θα εισπραχθούν...) ενώ το υπόλοιπο 30-35% απλά να μην έχει βεβαιωθεί ποτέ.
Και όσο πιέζουν με εξωφρενικές απαιτήσεις, τόσο χειρότερα θα γίνεται.
Ζητήστε αύριο λοιπόν 70ευρώ στα 100 που εισπράττει κάποιος εισφορές.
Να δείτε τι θα πάρετε.
Δίνεται τέτοιο κίνητρό όχι μόνο στον επαγγελματία (είναι ψέμα να λέει κάποιος ότι κλέβει ο επαγγελματίας, αντίθετα αυτός έχει και ένα άγχος μην τον πιάσουν) όσο ΚΑΙ στον πελάτη/καταναλώτη.
Πρώτοι οι πελάτες ζητάνε, μην μου κόψεις να γλιτώσω το 25%, κάνε ότι καλύτερο μπορείς.

ΥΓ. Γιαυτό έχουμε καταλήξει στα τεκμήρια λύση η οποία είναι φυσικά απολύτως προβληματική. Και όλο αυτό γιατί? Γιατί αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως το κύριο πρόβλημα (τα υπερβολικά έξοδα του κράτους) και έχουμε φτάσει να χτίζουμε εκτρώματα σε νόμους, διατάξεις κτλ. Έχω τουλάχιστον 2 κοντινές περιπτώσεις φίλων, που την χαριστική βολή στην επιχείρηση τους (δεν φοροδιαφεύγουν και ΟΛΟΙ να ξέρετε) δεν την έδωσε η έλλειψη πελατών. Την έδωσε το ίδιο το κράτος, που υποτίθεται σε προστατεύει. ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΕ, που ζήταγε τα λεφτά του βρέξει χιονίσει, ανεξαρτήτως συνθηκών, και στο τέλος δέσμευσε τους λογαριασμούς, λες και από αυτούς τους λογαριασμούς δεν θα πληρώνονταν κόσμος-προμηθευτές, κτλ.


Edited by - Deorum on 07/06/2016 22:43:21
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  10:39:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Και άντε εμείς είμαστε μακάκες, εκεί στην Ευρώπη πως συζητάνε για πλεονάσματα όταν ουσιαστικά έχει παραλύσει οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης και αναπνέουμε ΜΟΝΟ από το ανακυκλωμένο χρήμα; Απορίας άξιο. Ακόμα και το υποτιθέμενο χρήμα που θα δώσουν για οφειλές του δημοσίου πάλι στη φορολογία θα πάει και κατ΄επέκταση στα δάνεια της χώρας. Οικονομικά "Περί ανέμων και υδάτων".

Και αφού οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούνε γιατί δεν επιβάλουν κυρώσεις απευθείας στους πολιτικούς μας (που ευθύνονται 100%)αλλά τιμωρούν την πλέμπα; Ηλίθιε, είναι απλή η απάντηση, γιατί ψηφίζουν!!!

Θα γελάσω τον Σεπτέμβρη όταν η χώρα θα ξεχειλίζει από "κακούς" πληρωτές της εφορίας και νέους εργασιακούς νόμους. Άντε δώστε και τα χρωστούμενα της εφορίας σε ξένους μήπως και επιβιώσετε ακόμα λίγο ως ηγέτες της τενεκεδούπολης του Yunanistan....

Γομάρια ιδιωτικοί 90% φορολογία γιατί κλέβετε, αλήτες συνταξιούχοι στα 300 η τελική σύνταξη γιατί δεν πεθαίνετε, τενεκέδες δημόσιοι στα 350 ο μισθός γιατί είσαστε κρατιστές.


Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.

Edited by - gargadua on 08/06/2016 10:47:59
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  12:13:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ντάξει τώρα ...Μασίσαμε επειδή το είπε αυτός ο δοξιάδης και το χάψαμε το παραμύθι.... Γιατί τοοοοοοοσο άσχετος με τα φορολογικά και ανόητος δεν νομίζω να είναι... (εάν και τώρα που το σκέφτομαι, κακώς το αποκλείω)

Άκου λέει δεν φοροδιαφεύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΚΑΙ τα σούπερ μάρκετ Γιώργο).

Τεσπα, παίξτε παιχνίδι.

Edited by - sam on 08/06/2016 12:14:46
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Droulas13
Advanced Forum-Runner

361 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  13:19:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ανασφάλιστο στις μεγάλες επιχειρήσεις σπάνιο να βρεις. Το ίδιο ισχύει και με το ΦΠΑ. Εσύ αναφέρεσαι σε offshore και λοιπά παγκόσμια παράθυρα. Αλλά ακόμα και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ασφαλισμένους του υπαλλήλους τους και παρακρατούν και αποδίδουν τον φόρο των.

Στην μια περίπτωση έχεις 100 μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως απασχολούν ανασφάλιστους, που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και φόρο και δεν συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Και από την άλλη έχεις μια μεγάλη επιχείρηση που αποδίδει ΦΠΑ, έχει ασφαλισμένους τους εργαζόμενους της και αποδίδει τον φόρο που τους παρακρατά και που τελικά θα φορολογηθεί μέσω κάποιας offshore. Διαλέγεις και παίρνεις.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  14:20:36  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Γιατί όταν 2 ιδιώτες έχουν μια διαφορά μεταξύ τους να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, ενώ όταν έχεις μια διαφορά με το κράτος (που μπορεί να έχει και άδικο) να μην υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως από όλες αυτές τις δικλείδες ασφαλείας νομικών/ανθρώπινω, κτλ κτλ σφαλμάτων που εγγυόνται την δικαιοσύνη ή προστατεύουν από διάφορα λάθη ή την αξιοπρέπεια σου, και να μπορεί απλά και όμορφα να σου κατάσχει σε μια νύχτα τα πάντα. ?
Γιατί πρώτα στα αρπάζει χωρίς καμία δικαστική απόφαση ή δυνατότητα ανακοπής/έφεσης/απάντησης και μετά σου λέει, αν θες κάνε ένσταση και μην τα πάρεις ποτέ (ξέρω περίπτωση που πρώτα πήρε το κράτος για μια παράβαση που κακώς βεβαιώθηκε 5000€, και σου λέει, α δεν γίνεται κάτι. Τώρα μας πληρώνετε, και μετά κάντε ένσταση και κινηθείτε δικαστικά. ΚΑι στο τελός κερδήθηκε, αλλά λεφτά φυσικά ο ιδιώτης που τα έχει δεσμευμένα εδώ και πολλά χρόνια -πάνω από 5- δεν είδε...)

Γιατί λοιπόν το κράτος έχει περισσότερα δικαιώματα από εμένα? Και όχι λίγα? Μιλάμε 1000δες κλάσεις μεγέθους πάνω.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  14:43:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ελάτε ρε παιδιά

...Η υπενοικίαση εργασίας δεν σας λέει κάτι δηλαδή? (και μια χαρά ανασφάλιστους θα βρεις εκεί ή τύποις "ασφαλισμένους").

....Είναι λίγο αστείο να το λέμε εμείς αυτό σε μια χώρα που αεροδρόμια ολόκληρα και η πλειοψηφία των ολυμπιακών έργων (για να μή σας πω για δημόσιους δρόμους κτλ) έχουν φτιαχτεί από ανασφάλιστους πακιστανούς κτλ ή ελλειπως ασφαλισμένους για λογαριασμό των μεγάλων εταιριών που μιλάμε...

Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ, ο μοναδικός φόρος που οφείλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις (για να λέμε ότι δεν φοροδιαφεύγουν τα σουπερμαρκετ) που και σε αυτό υπάρχουν άπειρα τερτίπια που σκαρφίζονται για να δίνουν και εκεί τον ελάχιστο....

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι φόροι ... Μη μπούμε τώρα στη κουβέντα αυτή εάν δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται εκεί έξω... Θα σας τα πει καλύτερα και ο Μπάφετ (για τα δικά του μίλαγε αλλά τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν παντού)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  14:45:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
και όχι ΔΕΝ αναφέρομαι στις οφσορ...

Εδώ τα σουπερμαρκετ υπερτιμολογούν τις αγορές τους απο τους παραγωγούς εκβιαστικά για να δείξουν λιγότερο κέρδος...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  14:47:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Η τυρόπιτα μας φταίει φυσικά... Παπαγαλάκια των πολυεθνικών αφεντάδων να γίνουμε όλοι και να λέμε το σωστό τροπάριο...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

v_run
Forum-Runner

Greece
68 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  16:41:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Συγκεντροποίηση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια..

Η λύση που προτείνετε μερικοί:

Πολυεθνικές να αρπάζουν την γη εκατομμυρίων ανθρώπων,
που στην συνέχεια τους χρησιμοποιούν σαν σκλάβους, στις "επενδύσεις" τους για να φέρνουν "ανάπτυξη"

Τεράστιος πλούτος και κέρδη από την μια, άνθρωποι ανήμποροι ακόμη και για το φαγητό τους από την άλλη.

http://redflyplanet.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  19:17:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Επειδή κάποιος ζήτησε Μπογιόπουλο.


Στην αρχή του χρόνου πραγματοποιήθηκε στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με κεντρικό θέμα την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», δηλαδή την ραγδαία ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, την εισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία όλο και περισσότερων τεχνολογικών δυνατοτήτων και τις επιπτώσεις της που αυτή θα έχει στην ζωή των ανθρώπων.

Οι άρχοντες του κεφαλαίου δεν έκρυψαν τα λόγια τους: Όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 15 μόλις χώρες, η αυτοματοποίηση της παραγωγής με την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία της ρομποτικής, θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χαθεί μέχρι το 2020 πάνω από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

Με άλλα λόγια: Ενώ η ανθρώπινη διάνοια και ο ανθρώπινος μόχθος επιφέρουν μια ασύλληπτη επιστημονική πρόοδο, αυτή η πρόοδος με την συνεπαγόμενη δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, παρότι μπορεί να εξασφαλίσει τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους εργαζομένους, εγκιβωτισμένη καθώς είναι στο πλαίσιο των εκμεταλλευτικών παραγωγικών σχέσεων, όχι μόνο δεν βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων αλλά μετατρέπεται σε εισιτήριο μαζικής ανεργίας!

Αλήθεια τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει καπιταλιστική βαρβαρότητα; Και τούτο ειδικά σε συνθήκες που η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους εργασίας και διαβίωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. Αντίθετα, όμως, στο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας η τεχνολογική ανάπτυξη ισοδυναμεί με εκτεταμένη ανεργία και φτωχοποίηση.

***

Ένα πρακτικό τεκμήριο αυτής της αξεπέραστης αντίφασης του καπιταλισμού, από τη μια να εκτινάσσονται οι παραγωγικές δυνατότητες αλλά από την άλλη να παρεμποδίζεται η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, ήταν η πληροφορία ότι η πολυεθνική «Foxconn», προμηθευτής των εταιρειών «Apple» και «Samsung», εισήγαγε 60.000 ρομπότ στο εργοστάσιό της στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση – σύμφωνα με δημοσιεύματα της «South China Morning Post» και δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων - αντίστοιχου αριθμού εργατών.

Η «Foxconn» που δεν είναι η μόνη που μειώνει το εργατικό δυναμικό της μέσω της ρομποτικής (πάνω από 30 εταιρείες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση στην περιοχή Κουνσάν της Κίνας) ισχυρίστηκε, βέβαια, ότι ναι μεν εισάγει ρομπότ στην παραγωγικής της διαδικασία, αλλά θα… διατηρήσει το εργατικό δυναμικό της. Η αλήθεια, προφανώς, είναι άλλη και είναι αυτή την οποία ομολόγησαν οι «αφέντες» από το Νταβός.

Σωστά, επομένως, σημειώνεται ότι ενώ τα τεχνολογικά θαύματα παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να τεθούν στην υπηρεσία της βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των εργαζομένων, αξιοποιούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, υπακούοντας σε ένα και μοναδικό κριτήριο: Την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας πάνω στα μέσα παραγωγής.

***

Εδώ αξίζει να πάμε λίγο πιο πίσω στο χρόνο, για να δούμε μια ακόμα όψη του ίδιου νομίσματος: Η εταιρεία «Apple» είδε τη χρηματιστηριακή της αξία το 2009 να εκτινάσσεται στα 222 δισ. δολάρια. Η µεγάλη επιτυχία µιας εταιρείας που τη δεκαετία του ’90 κινδύνευε µε καταστροφή οφείλετο στο νέο της προϊόν, το iPod. Όταν έγινε η παρουσίαση της νέας ταµπλέτας του iPod στο Τόκιο, που η τιµή της κυµαινόταν από 500 µέχρι 800 δολάρια, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία µετέδωσαν από την Ιαπωνία ότι είχαν δημιουργηθεί ουρές χιλιάδων αδηµονούντων αγοραστών έξω από τα καταστήµατα. Σε διάστηµα ενός µήνα η Apple είχε πουλήσει ένα εκατοµµύριο iPod.

Στις 28 Μάη του 2010, την ίδια µέρα δηλαδή που τα διεθνή πρακτορεία ανακοίνωναν την έλευση του νέου iPod, µετέδιδαν µια ακόµα είδηση: ο 13ος στη σειρά εργάτης της εταιρείας «Foxconn» στη νότια Κίνα που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ήταν ένας 25χρονος. Η απόπειρα σηµειώθηκε λίγες ώρες µετά την αυτοκτονία ενός άλλου 23χρονου συναδέλφου του που είχε πηδήξει από το µπαλκόνι του κοιτώνα του.

Αυτά στο εργοστάσιο της «Foxconn» όπου, µεταξύ άλλων εταιρειών (Sony, Nokia, Packard, κ.ά.) κατασκευάζονται και οι συσκευές της Apple. Οι εργάτες (ανάµεσά τους και όσοι αυτοκτόνησαν – όλοι κάτω των 25 ετών) δούλευαν τουλάχιστον 12 ώρες την ηµέρα, έξι µέρες τη βδοµάδα, µε εξευτελιστικές αµοιβές των 300 δολαρίων το µήνα.

Αµείβονταν, δηλαδή, µε µηνιαίες αποδοχές που κινούνται κάτω από το ήµισυ της τιµής πώλησης ενός µόνο iPod. Εργάζονταν σε καθεστώς «στρατιωτικής πειθαρχίας», χωρίς να επιτρέπεται να ανταλλάξουν ούτε µια λέξη µεταξύ τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς.

Μετά το κύµα των αυτοκτονιών, που σύµφωνα µε το Παρατηρητήριο Εργασίας οφείλεται στη λειτουργία του εργοστασίου ως κάτεργου και στο γεγονός ότι αφενός η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργατών καταρρακώνεται από το καθεστώς της εργοδοτικής τροµοκρατίας, αφετέρου η βιολογική τους αντοχή εξαντλείται από τις πολύωρες βάρδιες, η εταιρεία «Foxconn» έλαβε µέτρα: Ανακοίνωσε στους εργαζοµένους ότι θα πρέπει πλέον να δεσµεύονται εγγράφως ότι... δε θα αυτοκτονήσουν (Δρόµοι της Ειρήνης, τεύχος 49, Απρίλης-Ιούνης 2010).

Εντούτοις, παρά τις ενυπόγραφες δεσµεύσεις, παρά το σφράγισμα των παραθύρων, παρά τα µέτρα υποχρεωτικής ψυχανάλυσης στα οποία υποβλήθηκαν οι εργαζόµενοι, το Γενάρη του 2011 µια ακόµα 25χρονη εργαζόμενη µπήκε στη λίστα των αυτοχείρων.

Ίσως τα ρομπότ να τηρήσουν καλύτερα την δέσμευσή τους να μην… αυτοκτονούν.

***

Τα παραπάνω, θα ισχυριστούν κάποιοι, ότι ναι μεν συμβαίνουν, αλλά μόνο στο «σιδηρούν παραπέτασμα» των τριτοκοσμικών εργοταξίων του φτηνού εργατικού κόστους.

Επειδή, προφανώς, οι εικόνες από τον δικό µας κόσμο, τον «πρώτο» κόσµο, οι εικόνες από τις ουρές των ανέργων στους δρόµους της Νέας Υόρκης ή οι εικόνες των συσσιτίων στην Αθήνα δεν τους λένε τίποτα, ας θυµηθούµε την υπόθεση «France Telecom».

Στη «France Telecom», τα κέρδη της οποίας το 2008 ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ, το 2008 και το 2009 ο αριθµός των εργαζοµένων της που αυτοκτόνησαν έφτασε στα 35 άτοµα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 ο συνολικός αριθµός των αυτοκτονιών είχε ανέλθει στις 58. Παραµονή της Πρωτοµαγιάς του 2011 γνωστοποιήθηκε η αυτοκτονία δύο ακόµα εργαζοµένων της «France Telecom». Ο ένας ήταν πατέρας τριών παιδιών. Ο δεύτερος, που µάλιστα είχε οριστεί µέλος της επιτροπής-στάχτη στα µάτια που συγκρότησε η εταιρεία για την «πρόληψη των ατυχηµάτων», µην αντέχοντας τους εξευτελισµούς και τις πιέσεις, αυτοπυρπολήθηκε στο πάρκινγκ της εταιρείας.

Οι αυτοκτονίες, όπως προέκυψε τόσο από τα σηµειώµατα των αυτοχείρων όσο και από τις έρευνες των συνδικάτων, συνδέονταν άµεσα µε τις τακτικές της υπερεντατικοποίησης της εκµετάλλευσης και της ηθικής κακοποίησης των εργαζοµένων από την εταιρεία. Διακηρυγµένος στόχος της «France Telecom» αποτελεί η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των υπόλοιπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο.

Όπως αποκαλύφθηκε το Σεπτέµβρη του 2010, η εταιρεία την προηγούµενη διετία είχε προχωρήσει στην εξειδίκευση ενός ολόκληρου στρατού στελεχών της µε αποστολή «να κάνουν αφόρητη τη ζωή των εργαζοµένων» και µε απώτερο σκοπό να τους εξαναγκάσουν να παραιτηθούν.

Τα σχέδια κερδοφορίας της εταιρείας προέβλεπαν µείωση προσωπικού κατά 22.000, αλλά η «France Telecom», καθότι ηµικρατική, δεν µπορούσε να απολύσει με ευκολία τους εργαζοµένους. Έτσι έπρεπε να βρει άλλους τρόπους για να απαλλαγεί από την παρουσία τους.

Είναι τέτοιο το «µακάβριο µεγαλείο» του καπιταλισµού, που ως µέθοδο απαλλαγής του από τους «περιττούς» εργαζοµένους συµπεριλαµβάνει ακόµα και τη µέθοδο των αυτοκτονιών. Υπ’ αυτή την έννοια, η ανεργία λόγω της εισαγωγής ρομπότ στη θέση του εργάτη, θα μπορούσε συγκρινόμενη με την μέθοδο της αυτοκτονίας, να θεωρηθεί έως και… φιλανθρωπία.

***

Πόσο διαφέρουν, λοιπόν, οι αυτοκτονίες στον εργασιακό Μεσαίωνα της Κίνας από τις αυτοκτονίες στα εργασιακά κάτεργα της Γαλλίας;

Αλλά ας αφήσουµε τα εργασιακά Τάρταρα της Κίνας, τα «πολιτισμένα» κάτεργα της Γαλλίας (ας προσπεράσουμε ακόμα και τις αυτοκτονίες της κρίσης εδώ στην πατρίδα μας) και ας έρθουµε στη Γερµανία, την έτερη µαζί µε τη Γαλλία «ατµοµηχανή της Ευρώπης».

Ιδού πώς παράγεται ο «ατµός» και τούτο προ Μνημονίων και προ κρίσης:

«... η απασχόληση εκµισθούµενων εργαζοµένων ανήλθε από 782 χιλιάδες το 2001 σε 1.200 χιλιάδες εργαζοµένους το 2006. Στο εργοστάσιο της Μερσεντές στο Worth ένας στους δέκα εργαζοµένους είναι εκµισθωµένος. Το ίδιο συµβαίνει και σε πολλές άλλες µεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Siemens. Η Siemens µάλιστα στον ισολογισµό της καταχωρεί τις δαπάνες για τους εκµισθωµένους εργαζόµενους όχι στις δαπάνες για µισθούς αλλά στις δαπάνες για υλικά!» (Γιώργος Σταµάτης, Περί Νεοφιλελευθερισµού, εκδόσεις ΚΨΜ).

***

Αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες τρίτης και τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Κάποιοι παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τα λόγια της Λούξεμπουργκ:

«Σήμερα όμως, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για να καταλάβουμε τι σημαίνει κατρακύλισμα της αστικής κοινωνίας στη βαρβαρότητα».

Ζούμε, δηλαδή, σε μια κοινωνία που ξεχειλίζει βαρβαρότητα την στιγμή που η ασύλληπτη ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήµης κάνει περισσότερο εφικτή από ποτέ την «άλλη» κοινωνία, όπως µεγαλοφυώς το είχε περιγράψει ο Αριστοτέλης:

«Αν κάθε όργανο», έλεγε, «µπορούσε να κάνει τη δουλειά του, διατασσόµενο ή προαισθανόµενο από µόνο του όπως λέγεται για τα αγάλµατα του Δαιδάλου ή τους τρίποδες του Ηφαίστου (...) αν λοιπόν οι σαΐτες ύφαιναν µόνες τους και τα πλήκτρα έκρουαν µόνα τους τις χορδές της κιθάρας, τότε ούτε οι αρχιτεχνίτες θα είχαν ανάγκη από βοηθούς ούτε οι αφέντες από δούλους» (Αριστοτέλης, Πολιτικά I).

Τι διαφορετικό ισχυρίζεται ο Μαρξ; Τι διαφορετικό επιβεβαιώνεται µέσα από τις διαρκείς καπιταλιστικές κρίσεις αν όχι, ότι σε τέτοιες συνθήκες επιστημονικοτεχνικής ανάπτυξης είναι απολύτως εφικτή µια άλλη κοινωνία, µια κοµµουνιστική κοινωνία, ότι δηλαδή είναι ορατή από την άποψη των αντικειμενικών συνθηκών η ελπίδα της απελευθέρωσης από τον καταναγκασµό;

Τι άλλο επιβεβαιώνει η εποχή της ρομποτικής αν όχι την δυνατότητα µιας κοινωνίας όπου

«το αληθινό βασίλειο της ελευθερίας αρχίζει εκεί που σταµατά η αναγκαιότητα, εκεί που η εργασία δεν µετατρέπεται σε εµπόρευµα, αλλά αποτελεί αυτοσκοπό και µέσο για να εκφράσει ο άνθρωπος τις πλούσιες δηµιουργικές του ικανότητες. Όταν η αναγκαστική εργασία αντικατασταθεί από τη δηµιουργική εργασία, όταν η ελευθερία του ενός ατόµου γίνει όρος και προϋπόθεση για την ελευθερία των άλλων ατόµων, τότε, µέσα στο κλίµα της γενικής ελευθερίας, που είναι η ουσία της ανθρώπινης φύσης, θα κάνει την εµφάνισή του ο καινούριος τύπος του ολοκληρωµένου ανθρώπου».

Και πώς θα γίνει αυτό;

Όχι, μάλλον, µε εκκλήσεις στην ηθική των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ούτε µε την προσµονή ότι οι κεφαλαιοκράτες θα «αυτοκτονήσουν». Ούτε πολύ περισσότερο µε την υποταγή στον πόλεµο που έχουν εξαπολύσει κατά των προλετάριων.

Αλλά µε το να μπει τέλος στην διαιώνιση του καθεστώτος «αφέντες – δούλοι». Με το πέρασμα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής στους «δούλους». Με την συνακόλουθη αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των «δούλων». Που, όμως, για να πάψουν να είναι «δούλοι» δεν έχει εφευρεθεί άλλος τρόπος από εκείνον που σε σαφή µαρξιστική-λενινιστική διάλεκτο διατύπωσε ο Βάρναλης: «Άιντε θύµα, άιντε ψώνιο,/ άιντε Σύµβολον αιώνιο!/ Αν ξυπνήσεις, µονοµιάς/ θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς».


http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/393152,Kommoynismos-h-varvarothta.html
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  19:19:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κι επειδή μιλάμε και για φορολογία...

http://www.imerodromos.gr/efoplistes-4/
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 186 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000