Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Πολιτικό καφενείο
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 186

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  19:36:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Και όμως έχεις πολλούς δοξιάδηδες που γουστάρουν αυτή τη κοινωνία γιατί νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι (η ικανότεροι) από τους υπολοίπους ζώντας ως πιστά υπαλληλάκια του κάθε Μπόμπολα με αντίτιμο μια λίγο καλύτερη από το μέσο όρο δική τους ζωή ...έχοντας πάντα φυσικά και ως κρυφό όνειρο ότι κάποτε θα τα καταφέρουν και οι ίδιοι να γίνουν τρανοί και πλούσιοι (ή έστω λίγο πιο "επιτυχημένοι") και να εκμεταλλεύονται έτσι ακόμα καλύτερα όλους τους άλλους στα πλαίσια και τις "δυνατότητες" που τους δίνει το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα...

Αυτό συνήθως το βαπτίζουν νόμο της αγοράς, του ρεαλισμού ή και της ζούγκλας όταν θέλουν να φανούν λιγο πιο κυνικοί κτλ κτλ κτλ ...αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από μια καθαρά ατομιστική προσέγγιση του "δικαίου" για τη κοινωνία που θέλουνε και που συνοδεύεται πολλές φορές και απο την εκπόρνευση της αξιοπρέπειας και των ιδεών τους...

Και φυσικά ο τυροπιτάς, ο εργάτης και όποιος απλά μοχθίζει για το μεροκάματο του είναι εξ ορισμού μια υποδεέστερη κάστα.... Και αλοίμονο εάν κάποιοι απο αυτούς σκεφθούν να "κλέψουν" και οι ίδιοι με τη σειρά τους το -ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ- άδικο σύστημα από το να είναι διαρκώς στη θέση του κορόιδου... Η καταγγελία και η κατακραυγή θα πρέπει να είναι απόλυτη!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  20:50:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κι εδω το παρτυ που γινεται μετα την ιδιωτικοποιηση της Ολυμπιακης απο το 2008.
Ο μυθος του λιγοτερου κρατους που συζηταγαμε.

http://assets.koutipandoras.gr/kouti/filegrid/2016/06/02/574ffb531dc524ba0b8b4b5d.pdf
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  20:54:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ναι, ναι, φταίει το σύστημα, η άδικη κενωνία, το κακό το ριζικό μας, ίσως ο θεός που μας μισεί.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  21:08:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Επίσης, διάβασα Μπογιόπουλο. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Ιδεοληψίες, ξύλινη γλώσσα και ξανά και ξανά. Επί της ουσίας, επιμένει (όπως πολύς κόσμος) να μην καταλαβαίνει την πραγματικότητα.

"Αλλά µε το να μπει τέλος στην διαιώνιση του καθεστώτος «αφέντες – δούλοι». Με το πέρασμα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής στους «δούλους». Με την συνακόλουθη αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των «δούλων». Που, όμως, για να πάψουν να είναι «δούλοι» δεν έχει εφευρεθεί άλλος τρόπος από εκείνον που σε σαφή µαρξιστική-λενινιστική διάλεκτο διατύπωσε ο Βάρναλης: «Άιντε θύµα, άιντε ψώνιο,/ άιντε Σύµβολον αιώνιο!/ Αν ξυπνήσεις, µονοµιάς/ θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς»."

Η απόλυτη ψευδαίσθηση, η άγνοια της πραγματικότητας. Τα μέσα δεν θα περάσουν ποτέ στους "δούλους" διότι ποτέ δεν θα τα διεκδικήσουν, διότι έτσι εξελίχθηκαν οι ανθρώπινες (όπως και κάθε θηλαστικού που ζει σε αγέλες) κοινωνίες: Οι πολλοί που θέλουν να διοικούνται και οι λίγοι που θέλουν να διοικούν. Είναι ένα χαρακτηριστικό θεμελιώδες, πρωταρχικό, τόσο βασικό όσο και η ανάγκη μας να φάμε για να ζήσουμε. Πάντα ο πλούτος θα συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, μάλιστα όσος περισσότερος παράγεται τόσο σε λιγότερα χέρια θα συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερος πλούτος.

Ωστόσο, η αύξηση του συνολικού πλούτου κάνει λιγότερο φτωχούς τους πραγματικά φτωχούς, δηλαδή ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος!

Δείτε (παραθέτω):

Ο​​ποτε ακούμε για το «πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού», το μυαλό μας συνήθως πάει στους δισεκατομμυριούχους σαν τον Μπιλ Γκέιτς, τον Γουόρεν Μπάφετ και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon. Λογικό, διότι οι περιουσίες των 50, 60 και 80 δισ. δολαρίων θαμπώνουν, και ουδείς σκέφτεται ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι 70 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι λίστες των πιο πλούσιων (παρά τα αμύθητα πλούτη που απεικονίζουν) έχουν εκατό ή διακόσια άτομα.

Συνεπώς, δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε ότι κάποιος εργαζόμενος της Δύσης (ή Ελληνας συνταξιούχος), που βγάζει περί τα 2.000 ευρώ τον μήνα, δεν ανήκει στο 99% των φτωχών του πλανήτη. Κι όμως! Μια διαδικτυακή εταιρεία της Βρετανίας έφτιαξε ένα χρήσιμο εργαλείο, με το οποίο καθένας μπορεί να δει σε ποια βαθμίδα πλούτου βρίσκεται παγκοσμίως. Στη διεύθυνση www.globalrichlist.com βάζει κάποιος το ετήσιο εισόδημά του (ή το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, αποτιμημένων σε νόμισμα της περιοχής) και βλέπει ακριβώς σε ποιο εκατοστημόριο ανήκει, με όρους αγοραστικής δύναμης. Ετσι, ένας Ελληνας με εισόδημα 23.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα εντάσσεται στο 1% των τυχερών του κόσμου. Η εφαρμογή δίνει και συγκριτικά παραδείγματα για να καταλάβουμε το χάσμα του πλούτου μεταξύ των ολιγάριθμων της Δύσης και των πολλών φτωχών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Για τα 23.500 ευρώ ετησίως ενός Ελληνα, ένας Ινδονήσιος πρέπει να δουλέψει 43 χρόνια, κατά μέσον όρο. Αυτό το ετήσιο εισόδημα αντιστοιχεί στο συνολικό εισόδημα 122 γιατρών στο Καζαχστάν. Ο εργαζόμενος του παραδείγματός μας παίρνει 12,24 ευρώ την ώρα, ενώ η μέση ωριαία αμοιβή στη Ζιμπάμπουε είναι 39 λεπτά του ευρώ. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τις περιουσίες των ανθρώπων, αλλά εκεί οι υπολογισμοί είναι πιο σύνθετοι, αφού πρέπει να αποτιμηθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων. Κάποιος με περιουσία 560.000 ευρώ (σε σπίτια, εξοπλισμό σπιτιών, καταθέσεις, μετοχές κ.λπ.) ανήκει στο 1% του παγκόσμιου πλούτου.

Η εταιρεία –η οποία, σημειωτέον, σημειώνει ότι έκανε το εργαλείο για να αισθανθούν οι άνθρωποι της Δύσης πλούσιοι και να δωρίσουν κάτι στον φιλανθρωπικό οργανισμό Care– χρησιμοποιεί ένα σύνθετο στατιστικό μοντέλο με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, την έρευνα της Credit Suisse και υπολογίζει οκτάωρη εργασία για 11 μήνες τον χρόνο.

Ενα δισ. λιγότεροι φτωχοί

Από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πάντως, δεν φαίνεται αν στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης (1990-2012) οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, αλλά είναι εμφανές ότι οι φτωχοί έγιναν λιγότεροι. Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζούσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (1,90 δολάρια την ημέρα) ήταν 37,1% το 1990 και έφτασε το 12,7% το 2012. Αυτό σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από τη φρίκη της απόλυτης φτώχειας.

Επιπλέον: Μπορεί να φανεί περίεργο, ειδικά για τους Δυτικούς που βιώνουν την αύξηση των ανισοτήτων στις κοινωνίες τους, αλλά η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες ανισότητες να μειώνονται, για πρώτη φορά από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Οπως έγραψε ο Marian L. Tupy, αναλυτής του Cato Institute, (Washington Post, 8.1.2015), την περίοδο 1 μ.Χ. μέχρι το 1800 μ.Χ. ο κόσμος ήταν πολύ ίσος αλλά και πολύ φτωχός. Ο μέσος όρος των εισοδημάτων ήταν λίγο πολύ ο ίδιος σε όλη την υφήλιο: 3,5 δολάρια την ημέρα. Τον 19ο αιώνα, και λόγω της Βιομηχανικής Επανάστασης, αρχίζει να διευρύνεται το χάσμα του πλούτου μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 1820 ήταν 1,9 φορές πλουσιότερες από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Το 1960 ήταν 4,1 φορές πλουσιότερες. Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε μέχρι το 1999, ξεπερνώντας το 4,8, και από τότε πέφτει, για να φτάσει το 3,9 το 2010. Και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ φτώχυναν.

Απλώς ο υπόλοιπος κόσμος έγινε πλουσιότερος.


Το 1960, ο συνολικός πλούτος των ΗΠΑ ήταν 11 φορές μεγαλύτερος από εκείνον ολόκληρης της Ασίας· σήμερα, οι ΗΠΑ είναι 4,8 φορές πιο πλούσιες. Σε αυτό συνετέλεσαν τα μάλα η μετάβαση της Κίνας από τον καταστροφικό κομμουνισμό του Μάο στον καπιταλισμό και η φιλελευθεροποίηση των οικονομιών της Ασίας, με πρώτη εκείνη της Ινδίας.

O Nicholas Kristof έγραψε πρόσφατα για το «σημαντικότερο πράγμα που είναι σχεδόν μυστικό» (New York Times, 1.10.2015). «Εμείς οι δημοσιογράφοι», λέει, «έχουμε κάποιου είδους προκατάληψη όταν μεταφέρουμε τα νέα. Αναφέρουμε τα αεροπλάνα που πέφτουν και ποτέ τα αεροπλάνα που απογειώνονται. Το σημαντικότερο πράγμα που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο είναι κάτι για οποίο σχεδόν ποτέ δεν μιλάμε: την εκπληκτική μείωση της φτώχειας, του αναλφαβητισμού και των ασθενειών... Μία έρευνα της κοινής γνώμης βρήκε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια διπλασιάστηκε το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ενα άλλο 29% πιστεύει ότι το ποσοστό (των απόλυτα φτωχών) έμεινε σχεδόν το ίδιο. Το 95% των Αμερικανών κάνει λάθος. Το ποσοστό της απόλυτης φτώχειας ούτε διπλασιάστηκε ούτε παρέμεινε το ίδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μειώθηκε κατά 50%, από 35% το 1993 στο 14% το 2011».

Η μεγάλη εικόνα

Ο Steven Radelet, καθηγητής του Georgetown University και συγγραφέας του βιβλίου «The Great Surge. The Ascent of the Developing World» («Η μεγάλη εκτίναξη. Η άνοδος του αναπτυσσόμενου κόσμου»), λέει ότι «έχουμε την τάση να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε καταστροφές, σκάνδαλα, πολέμους κ.λπ. που συμβαίνουν στον παρόντα χρόνο, και δεν ενδιαφερόμαστε ή δεν μπορούμε να δούμε τις μακροχρόνιες σταδιακές αλλαγές. Ετσι χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, όπως είναι η μαζική μείωση της φτώχειας, παγκοσμίως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που είναι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παγκόσμια ιστορία.

Δεν το βλέπουμε επειδή προσέχουμε μόνο τα σημερινά νέα και όχι αυτά που έγιναν σε περίοδο μερικών δεκαετιών. Η μεγάλη αναπτυξιακή εκτίναξη του αναπτυσσόμενου κόσμου τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες, γιατί αφορά τη διαβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 1993 σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο μισό. Είναι κάτι που δεν συνέβη ποτέ στην παγκόσμια ιστορία.[/b]

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια έχει μειωθεί κατά 75%. Αλλά αυτό που εκπλήσσει περισσότερο είναι ο μικρότερος αριθμός πολεμικών συγκρούσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Από τη δεκαετία του ’80 ο αριθμός των εμφυλίων πολέμων μειώθηκε κατά 50% και οι θάνατοι σε αυτούς τους πολέμους μειώθηκαν κατά 75%».

Βεβαίως υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη, και τα 900 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι υψηλός αριθμός.

Το βασικό όμως είναι να διδαχτούμε ότι η απελευθέρωση των οικονομιών τα τελευταία τριάντα χρόνια και το διεθνές εμπόριο βελτίωσαν τη θέση δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Και όπως λέει ο συγγραφέας David Boaz, πρέπει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. [b]Η φτώχεια είναι η φυσική κατάσταση της ανθρωπότητας· από τη φτώχεια ξεκίνησαν όλες οι χώρες του κόσμου.

Το σωστό ερώτημα είναι γιατί κάποιες πλούτισαν νωρίς και άλλες, όπως η Κίνα ή η Ανατολική Ευρώπη, το καταφέρνουν τώρα, αφού δοκίμασαν τη λαίλαπα του κομμουνισμού;


Πηγή και ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα εδώ:
http://www.kathimerini.gr/859847/opinion/epikairothta/politikh/to-ploysiotero-1

(Νομίζω είχε ποστάρει κάτι παρόμοιο, ίσως το ίδιο, ο Deorum? )

Edited by - Rigelian on 08/06/2016 21:08:55
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  21:59:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Που βασίστηκε λοιπόν το οικονομικό θαυμα του Δυτικού πολιτισμού.

http://www.alexiptoto.com/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF/
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:09:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το σωστό ερώτημα είναι αν με τα σημερινές παραγωγικές δυνατότητες μπορεί να εξαλειφθεί η φτώχεια στον πλανήτη.
Η απαντησή είναι οτί μπορεί, αφου τα προιόντα που παράγονται Παγκοσμίως μπορούν να θρεψουν διπλασιο αριθμο ανθρωπων απο τον σημερινο.

Σε 2 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που υποσιτίζονται και σε πάνω από 800 εκατομμύρια εκείνοι που υποφέρουν από την πείνα.
Όταν λάβουμε υπόψη πως ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται στα 6,7 δισεκατομμύρια, διαπιστώνουμε πως κοντά στο ένα τρίτο υποσιτίζεται, και το 12% μαστίζεται από την πείνα και την ανέχεια, και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρώπων ζει σε υπανάπτυκτες χώρες.


Η διατροφική ανασφάλεια, και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις υπανάπτυκτες χώρες, εκτός από την ατομική δυστυχία που προξενούν, έχουν και κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Οι επιπτώσεις αυτές, συνέπεια της δυσλειτουργίας των κοινωνικών θεσμών και της αστάθειας των πολιτικών καθεστώτων, δεν περιορίζονται μόνο στις φτωχές χώρες, αλλά επεκτείνονται και στις υπόλοιπες διαμέσου των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

Παράλληλα, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά ιδιαίτερα στις υπανάπτυκτες χώρες, και η αλόγιστη τάση για κατανάλωση υλικών αγαθών θέτουν την ανθρωπότητα μπροστα από ένα διλήμμα: ή λαμβάνονται άμεσα και δραστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση, αν όχι τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, και τον έλεγχο της υπερκατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ή σε λίγες δεκαετίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια των ειδών διατροφής και την σταδιακή εξάντληση των φυσικών πόρων.

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημογράφων, το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια, από 6,7 δισεκατομμύρια που είναι τώρα.
Οι αριθμοί φανερώνουν μεν την έκταση του προβλήματος, όμως δίνουν μία εξαιρετικά διαστρεβλωμένη εντύπωση για τις αιτίες της πείνας και της φτώχιας στον κόσμο.

* Σήμερα η Γη μας μπορεί να φιλοξενεί 6,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και τη δυνατότητα να θρέψει αυτό τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών από το 2004, εκτιμάται ότι η γεωργία σε ολόκληρη τη Γη ήδη παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει τον πληθυσμό του πλανήτη. Αναφέρεται επίσης, πως ακόμη και διπλάσιος πληθυσμός - 12 δισ. ανθρώπων- θα μπορούσε να τραφεί καταρίπτοντας την επιχειρηματολογία του "υπερπληθυσμού" ως αιτία φτώχιας και πείνας.

Παρ΄όλ΄αυτά όμως 923 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα είναι πεινασμένοι... ενώ την ίδια ώρα μία μικρή μερίδα ανθρώπων -σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό- πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε έτος για να χάσουν τα περιττά κιλά τους από την υπερκατανάλωση τροφής... Την ίδια ώρα ιατρικές μελέτες αναφέρουν πως αυξάνουν τα ποσοστά παχυσαρκίας των παιδιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ...


Ας προσπαθήσουμε για μια στιγμή να καταλάβουμε τι συμβαίνει πραγματικά.
Από τη μία διαθέτουμε ήδη τους πόρους ώστε να δώσουμε τέλος στην πείνα και από την άλλη οι πόροι αυτοί διανέμονται άνισα -και άδικα- ώστε από τη μία πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά από την πείνα, ενώ άλλες τόσες χιλιάδες υποφέρουν από παχυσαρκία...

Καταλαβαίνουμε δηλαδή πως το πρόβλημα δεν σχετίζεται με ανεπάρκεια τροφίμων, αλλά με την άδικη κατανομή τους.

Η αδικία φυσικά έχει άμεση σχέση και με την άδικη κατανομή του πλούτου, όπως και με την εκμετάλλευση των χωρών "του τρίτου κόσμου"


Στοιχεία και αριθμοί σχετικά με τη φτώχια

* Μόλις 65 περίπου χώρες, με συνολικό πληθυσμό περίπου 1 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα.

* Περίπου 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Αυτοί ζουν σε περίπου 103 χώρες με μόλις 3.7$ την ημέρα/άτομο. Ως εκ τούτου έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και μικρότερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι οι κάτοικοι χωρών με υψηλά εισοδήματα.

* Το 2005, σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχιας με μόλις 1,25$ ανά ημέρα!

...ενώ την ίδια ώρα ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν εντελώς άλλες προτεραιότητες στις δαπάνες τους, από την παροχή "βοήθειας"...
...αφού εκεί δαπανώνται Δισεκατομμύρια δολάρια για καλλυντικά, αρώματα, όπλα, ναρκωτικά κ.α.



Δαπάνες του 1998

8 δις δολάρια για Καλλυντικά στις ΗΠΑ
11 δις δολ. για Παγωτά στην Ευρώπη
12 δις δολ για Αρώματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ
17 δις για τροφές κατοικίδιων ζώων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ
35 δις δολ σε Επιχειρήσεις διασκέδασης στην Ιαπωνία
50 δις δολ για Τσιγάρα στην Ευρώπη
105 δις δολ για Αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
400 δις δολ για Ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο
780 δις δολ για Στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο

Την ίδια στιγμή, για την επίτευξη παγκόσμιας πρόσβασης σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες για όλες τις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες δαπανήθηκαν μόλις:
6 δις δολ για την βασική εκπαίδευση
9 δις δολ για πρόσβαση στο νερό ή τα αποχετευτικά δίκτυα
12 δις δολ για την υγεία γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία
13 δις δολ για βασική υγεία & διατροφή

Οι επιλογές των "ανεπτυγμένων" χωρών δεν είναι η επίτευξη ίσης κατανομής του πλούτου, της τροφής ή της παγκόσμιας ειρήνης και της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των φτωχών χωρών.

Ο πληθυσμός της Γης υπερέβη τα έξι δισεκατομμύρια. Οι απόψεις για τις συνέπειες της αύξησης αυτής διαφέρουν. Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται όχι στο απόλυτο μέγεθος του πληθυσμού αλλά στη σχέση του με τους πόρους που διαθέτει ο πλανήτης μας για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων.
Η επιφάνεια της Γης και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι είναι από τη φύση δεδομένοι και περιορισμένοι. Η ανάγκη των ανθρώπων για τροφή και για χώρο θέτει όρια στην αύξηση του πληθυσμού.
Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φθάσει σε αυτό το όριο και ότι οι συνέπειες είναι φανερές. Η φτώχια σε όλο τον κόσμο, οι συνεχείς τοπικοί πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι ασθένειες, οι μεταναστεύσεις μεγάλων ομάδων πληθυσμού κτλ. αποδίδονται στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Η δυσαναλογία του πληθυσμού προς τα μέσα παραγωγής είναι τόσο μεγάλη που τα κοινωνικά κακά εμφανίζονται ως φυσιολογικά και αναγκαία.

Από την άλλη, μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι όλα τα κοινωνικά κακά που αναφέρονται πιο πάνω υπήρχαν και μάλιστα σε εντονότερο βαθμό και σε προηγούμενες εποχές, όταν ο πληθυσμός της Γης ήταν πολύ μικρότερος. Ακόμη ότι ο πλούτος που βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων και γενικά η ποιότητα της ζωής έχουν βελτιωθεί και συνεπώς η αύξηση του πληθυσμού, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν αποτελεί απειλή για το επίπεδο ζωής των ανθρώπων.

Σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία αλλά και σε πολλές άλλες η αύξηση του πληθυσμού ασκεί μεγάλη πίεση στα μέσα διατροφής και διαβίωσης. Ασφαλώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που μπορεί να προέλθει από θεσμικές και οικονομικές αλλαγές. Είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον, όταν οι πληθυσμιακές πιέσεις γίνουν ακόμη πιο έντονες, να εμφανισθούν αυθόρμητα ή να δημιουργηθούν βάσει σχεδίου μηχανισμοί σταθεροποίησης ή μείωσης του πληθυσμού

Πηγές
http://www.tovima.gr/
http://limoktonia.blogspot.com/
http://www.neoskosmos.com/

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ




ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ


Στην έκθεσή του ο ΟΗΕ κάνει λόγο για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας «συμμαχίας», προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Σημειώνει δε, ότι είναι αδύνατον τα 2,8 δισ. ανθρώπων που ζουν με εισόδημα κάτω των 2 δολαρίων ημερησίως να φτάσουν τα καταναλωτικά επίπεδα των πλούσιων και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ανατροπή της τάσης αυτής που τις τελευταίες δύο 10ετίες έχει παγιωθεί.

Η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα καταγράφεται στο Χονγκ Κονγκ (το πλουσιότερο 10% έχει εισόδημα 17,8 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10%), ενώ αντίθετα, οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού τους είναι οι σκανδιναβικές, η Ιαπωνία και η Τσεχία. Εν τω μεταξύ, από έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου για Μελέτες Πολιτικής προκύπτει, ότι:

Από τις 100 μεγαλύτερες «οικονομίες» του πλανήτη, οι 51 είναι επιχειρήσεις και οι 49 χώρες.

Οι συνδυασμένες πωλήσεις των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων ξεπερνούν το ΑΕΠ όλων των κρατών του πλανήτη, αν εξαιρεθούν τα 10 πλουσιότερα κράτη! Είναι επίσης 18 φορές μεγαλύτερες από τα ετήσια έσοδα 1,2 δισ. ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχιας.

Αν και οι πωλήσεις των 200 αυτών επιχειρήσεων αντιστοιχούν στο 27,5% της παγκόσμιας οικονομικής
δραστηριότητας, απασχολούν μόλις το 0,78% του εργατικού δυναμικού.



Πηγή: Ethnos
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:28:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μαγειρεμένο άρθρο γεμάτο ανακρίβειες και παραπλανητικά στοιχεία κατα παραγγελία της καθημερινής και των ανάλογων σχετικών μέσων μωρέ....?

Άραγε τα σχόλια κάτω απο το άρθρο στη καθημερινή εκεί που το ξεγυμνώνουν τα είδες αφού είσαι ανοικτομάτης ή δεν διαβάζουμε ότι δεν μας αρέσει...

Για απάντησε μου σε αυτό:

"To be a member of the world's wealthiest 10 percent you need 68,800 dollars and to be among the richest percentile, 759,900 dollars."
https://www.credit-suisse.com/us/en/about-us/research/research-institute/news-and-videos/articles/news-and-expertise/2015/10/en/global-wealth-in-2015-underlying-trends-remain-positive.html

...άκου λέει είμαστε στο 1% των τυχερών αυτού του κόσμου!

Η φτώχεια ορίζεται έτσι: http://study.com/academy/lesson/what-is-absolute-poverty-definition-causes-examples.html

Και απο τα σχόλια: "...επίσης, στην ίδια μελέτη που αναφέρεστε λέει ότι "Progress has been slower at higher poverty lines. Over 2.1 billion people in the developing world lived on less than US $ 3.10 a day in 2012, compared with 2.9 billion in 1990"
Με άλλα λόγια παραλείψατε να αναφερθείτε και σε όσους ζουν με κάτω από 3.1 δολάρια, λες και αυτοί δεν ζουν στο κατώφλι της απόλυτης φτώχιας, ασχέτως του τι λέει επ αυτού η wold bank.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο άρθρο δεν εξετάζετε καθόλου το περιβόητο Wealth inequality, το οποιο συνεχίζει να αυξάνει"



....και τέλος δες και ένα σύντομο βιντεάκι για να καταλάβεις πως έχει προχωρήσει η οικονομική ανισότητα στο Αμέρικα... Απο το 2ο λεπτό εάν το δεις αρκει...ΑΛΛΑ ΔΕΣ ΤΟ: "https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM"


edit: Δεν παει φυσικά στο άρθρο του Σάββα το σχόλιο μου. Στο πιο πάνω "εμπεριστατωμένο" άρθρο, αυτό το διανθισμένο με τα "χρήσιμα" εργαλεία πάει...

Edited by - sam on 08/06/2016 22:42:53
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:41:29  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Είναι άλλο φτώχεια άλλο απόλυτη φτώχεια. Όταν λένε το 25% των ελλήνων ή 15% των ευρωπαίων ή των αμερικάνων (και εγώ πιθανόν είμαι από αυτούς) ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν εννοούν απόλυτης φτώχειας, αλλά σχετικής

http://study.com/academy/lesson/what-is-relative-poverty-definition-causes-examples.html
http://www.poverty.org.uk/summary/social%20exclusion.shtml
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:43:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ινδιάνοι;
Ή Native Americans?
Μα καλά, ούτε γραπτή γλώσσα δεν είχαν, ούτε δικό τους όνομα για την ήπειρό τους είχαν;

Παιδιά, 100 εκ είναι πολλά. Δεν σφαγιάστηκαν όλοι, πολλοί πέθαναν από ασθένειες που έφεραν οι Ευρωπαίοι, για τις οποίες δεν είχαν αντισώματα.
Αλλά και πάλι, οι σφαγές είναι η φυσιολογική κατάσταση της ανθρωπότητας, παντού και πάντα.
Βέβαια, αν θέλουμε ενοχικά να ρίξουμε ευθύνες στους Ευρωπαίους για όλα τα κακά του πλανήτη, θα βρούμε τρόπους να το κάνουμε.

Δεν διαφωνώ για την οικονομική ανισότητα.
Λέω απλά ότι οι φτωχοί (που υπάρχουν) δεν έγιαν φτωχότεροι. Αλλά βελτιώθηκε η κατάστασή τους. Όπως λέει και στο άρθρο "Βεβαίως υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη, και τα 900 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι υψηλός αριθμός.".

Όσο για την καραμέλα περί ανισοτήτων και φτώχειας στις ΗΠΑ, ε, πείτε την στα εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου που θέλουν να πάνε εκεί!
Βέβαια, τι ξέρουν αυτοί...

(Θα το δω το βιντεάκι)

ΥΓ: "Progress has been slower at higher poverty lines. Over 2.1 billion people in the developing world lived on less than US $ 3.10 a day in 2012, compared with 2.9 billion in 1990" Ε, αν δεν βλέπουμε την προφανή βελτίωση σε αυτά τα νούμερα, αν δεν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόοδος (άσχετο αν είναι αργή), I rest my case...

Edited by - Rigelian on 08/06/2016 22:45:18
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:45:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Έτσι είναι Γιώργο ...αλλα βλέπεις η world bank αρέσκεται να είναι κολλημένη στο κάτω από ένα δολάριο την μέρα εδώ και κάτι δεκαετίες και δεν τη νοιάζουν ούτε πληθωρισμοί, ούτε τίποτα για να βγάζει τα "όμορφα" συμπεράσματα της...


edit: Αυτό που λεει το κείμενο είναι ότι δε μιλάμε για κάτω απο ένα δις απόλυτη φτώχεια αλλα πολλά δις ...και εαν παίξεις με σεντς, πληθωρισμούς, αγοραστική αξία κλπ... ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως θελουν να τα παρουσιάσουν κάποιοι

Η σχετική φτώχεια πρέπει να μας νοιάζει (που το όριο που την ορίζει θα πρέπει να αναδιαμορφώνεται διαρκώς) και η οικονομική ανισότητα..

Όχι το κάτω απο ένα δολλάριο...

Edited by - sam on 08/06/2016 22:49:05
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:47:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
E, αν δεν μας αρέσουν οι πηγές, τόσο το χειρότερο για τις πηγές!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:49:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
"Και απο τα σχόλια: "...επίσης, στην ίδια μελέτη που αναφέρεστε λέει ότι "Progress has been slower at higher poverty lines. Over 2.1 billion people in the developing world lived on less than US $ 3.10 a day in 2012, compared with 2.9 billion in 1990"
Με άλλα λόγια παραλείψατε να αναφερθείτε και σε όσους ζουν με κάτω από 3.1 δολάρια, λες και αυτοί δεν ζουν στο κατώφλι της απόλυτης φτώχιας, ασχέτως του τι λέει επ αυτού η wold bank. "

Στα αγγλικά λέει "n less than US $ 3.10 a day"
Ο έλλην σχολιαστής λέει "παραλείψατε να αναφερθείτε και σε όσους ζουν με κάτω από 3.1 δολάρια"

Κάτι δεν έχει καταλάβει αυτός ή μπερδεύομαι εγώ;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:49:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Επισης 21 τρις ειναι κρυμμενα σε φορολογικους παραδεισους.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=468046

Το Παγκοσμιο ΑΕΠ ειναι περιπου 63 τρις, αρα το 1/3 του παραγομενου
πλουτου βρισκεται σε φορολογικους παραδεισους στους οποιους δεν νομιζω οτι υπαρχουν Ελληνες συνταξιουχοι.
Αρα το 1% μαλλον ειναι πολυ μεγαλο νουμερο τελικα...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:53:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κάποιος πρέπει να σας μιλήσει για τη μερίδα του λέοντος...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/06/2016 :  22:53:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Εσύ μάλλον δεν έχεις καταλάβει......Δεν είναι 900.000 σε απόλυτη φτώχεια... Είναι πολλοί περισσότεροι ...που όσο ανεβάζεις πολύ λίγο το όριο η μείωση εξαφανίζεται... Στο ίδιο το άρθρο ομολογεί ότι η μείωση που πανηγυρίζει είναι πολυ πολυ μικρότερη απο 50% στα 3$ ...Για τσέκαρε όταν βρεις τα στοιχεία και κάνα δολάριο πιο πάνω...

Δες το βιντεο και θα καταλάβεις (ελπίζω) τι παει στραβα και πρεπει να αλλάξει
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 186 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000