Πρόσφατα το ερευνητικό τμήμα της κορυφαίας Ελβετικής τράπεζας δημοσίευσε έρευνα με τίτλο: "Fat:The New Health Paradigm". Τυπικά η έρευνα απευθύνεται σε επενδυτές, όμως ο κάθε αναγνώστης θα βρεί συγκεντρωμένες σημαντικές πληροφορίες για θέματα διατροφής και υγείας. Οι τραπεζίτες για ένα χρόνο μελέτησαν 400 επιστημονικές δημοσιεύσεις,πήραν συνεντεύξεις από 150 γιατρούς και διατροφολόγους από όλο τον κόσμο ,μίλησαν με κορυφαίους ερευνητές και εξέτασαν πλήθος στατιστικών στοιχείων.
Τα συμπεράσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον (οι 3 πρώτες σελίδες περιέχουν περιληπτικά τα κυριότερα συμπεράσματα).
Μερικά μόνο σημεία:
-Η κατανάλωση λίπους είναι μικρότερη από το ιδανικό. -Το κορεσμένο λίπος δεν έχει καμμία σχέση με την παχυσαρκία:το λίπος δεν παχαίνει. -Η εστίαση γιατρών και ασθενών στην χοληστερίνη είναι επιφανειακή στην καλύτερη περίπτωση (προσέξτε πόσο απαξιώνει τους γιατρούς βάζοντας τους στο ίδιο επίπεδο γνώσεων με τους ασθενείς...) -Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο την υγεία ούτε και την καρδιά ειδικότερα. -Οι απόψεις των γιατρών επηρεάζονται από τις οδηγίες που εκδίδουν κυβερνήσεις και οργανισμοί και δεν λαμβάνουν υπόψη τους την τρέχουσα επιστημονική έρευνα. Ακόμα και σε εύκολα θέματα όπως αυτό της χοληστερίνης 40% των διατροφολόγων και 70% των γιατρών απάντησαν λάθος. -Είμαστε σε σημείο καμπής. Η κατανάλωση αυγών,τυριού,γιαουρτιού και κόκκινου κρέατος θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 15 χρόνια (2015-2030) καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές απορρίπτουν τις επίσημες οδηγίες και στρέφονται προς τέτοιου είδους τρόφιμα.
Πάντως για να ασχολείται Ελβετική τράπεζα με έρευνα για τέτοιο αντικείμενο σίγουρα θα είναι για το καλό μας. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο της ανθρωπότητας