Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Κυνήγι
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 71

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 24/01/2010 :  21:08:27  Εμφάνιση Προφίλ
Το κράτος εμείς είμαστε. Μάλλον ντροπή μας για τη καφρίλα μας.................................

Μόνο 2 πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος. Αλμπερτ Αϊνσταϊν
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

BASILIS
Senior Forum-Runner

Greece
463 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 24/01/2010 :  21:27:09  Εμφάνιση Προφίλ
Τι να πρωτοφτιάξεις σε αυτό το μπουρδέλο Κράτος!!!

Όπως κάθε φορά το λέμε...πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, για μια ακόμα φορά θέμα παιδείας και πάλι!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dimosthenis
Master Forum-Runner

Greece
4411 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 24/01/2010 :  23:08:29  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by BASILIS

Τι να πρωτοφτιάξεις σε αυτό το μπουρδέλο Κράτος!!!

Όπως κάθε φορά το λέμε...πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, για μια ακόμα φορά θέμα παιδείας και πάλι!



Συμφωνώ. Ο καθένας τον εαυτό του.

Edited by - Dimosthenis on 25/01/2010 00:52:37
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dpkouk
ellanodikis

Greece


11938 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 25/01/2010 :  07:13:13  Εμφάνιση Προφίλ
το κλασικο συμπερασμα...

Όλα είναι σχετικά, άρα κι ανεκτά...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 27/01/2010 :  15:51:03  Εμφάνιση Προφίλ
http://www.epiruspost.gr/epikairotita/2692-2010-01-26-22-54-49.html

Έναν από τους ελάχιστους κύκνους, που ομορφαίνουν την λίμνη των Ιωαννίνων, στόχευσαν και θανάτωσαν, άγνωστοι, πιθανότατα λαθροθήρες, που λεηλατούν την φύση και το περιβάλλον και προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.
Ο κύκνος είχε πυροβοληθεί στο λαιμό, στην λαγκάτσα μεταξύ Κατσικάς και Καστρίτσας. Εντοπίστηκε από το Νομαρχιακό Σύμβουλο Παντελή Κολόκα και τον χειριστή του ελικοπτέρου Έρικσον Αλέξη Παπακώστα, αργά το απόγευμα, όταν έκαναν την καθιερωμένη τους βόλτα στην παραλίμνιο και το θέαμα στην κυριολεξία έκοβε την ανάσα.
Ο νεκρός κύκνος είχε ανασυρθεί στο δρόμο, και σε απόσταση λίγων μέτρων, παρέμενε ο δεύτερος, το ταίρι του, αφού οι κύκνοι ζουν κατά ζευγάρια. Μάλιστα ζευγαρώνουν μία φορά για όλη τους την ζωή. Όπως σημείωσαν εκείνοι που ξέρουν, ο δεύτερος κύκνος χάνοντας τον καθημερινό του σύντροφο κινδυνεύει να πεθάνει, αφού πέφτει σε βαθιά μελαγχολία. Κάποιοι θα πρέπει να φροντίσουν να τον μεταφέρουν άμεσα σε άλλο σημείο της λίμνης, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο ότι θα τον κρατήσει στη ζωή.
Τα λίγα ζευγάρια κύκνων που ζουν σήμερα στην λίμνη, έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό, εδώ και μερικά χρόνια, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη.
Κάποιοι όμως δεν δείχνουν κανένα σεβασμό. Θανατώνουν ότι ομορφότερο υπάρχει και στερούν από την πόλη ακόμη και τα ελάχιστα ωραία που έχουν απομείνει. Είναι κρίμα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/01/2010 :  14:15:58  Εμφάνιση Προφίλ
Νεα μελετη....

Δημοσιεύθηκε από www.tanea.gr



Το «Κόκκινο Βιβλίο» των ζώων που απειλούνται καταγράφει τις συνέπειες από την καταστροφή των βιοτόπων

Στο άμεσο μέλλον, τα ελάφια και οι φώκιες στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό περιβάλλον τους. Αρκούδες, τσακάλια, δελφίνια και φυσητήρες κινδυνεύουν επίσης, εάν δεν ληφθούν μέτρα διαχείρισης των πληθυσμών τους.

Η ελληνική πανίδα χτυπά συναγερμό. Αυτό διαπιστώνει το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας», η νέα πολυσέλιδη βίβλος για την κατάσταση του ελληνικού ζωικού βασιλείου. Στη δημοσιότητα από χθες, επικαιροποιημένη πλέον, δεκαεπτά χρόνια μετά την προηγούμενη έκδοσή της, έρχεται να καταδείξει και επισήμως πως 171, από τα συνολικά 453 σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν, απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως ψάρια του γλυκού νερού και αμφίβια και ακολουθούν ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Δύσκολη διαγράφεται η επιβίωση και για 297 από τα 591 είδη ασπόνδυλων (χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, κολεόπτερα κ.λπ.), που επίσης μελετήθηκαν.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, ειδικότερα, στη Νο 1 επισφαλή κατηγορία ταξινομήθηκαν η μεσογειακή φώκια, ο λύγκας και το ελάφι, όταν μάλιστα το είδος αυτό αφθονεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κρητική μυγαλή- το μοναδικό ενδημικό είδος θηλαστικού στην Ελλάδα-, η ασιατική τρανονυχτερίδα, ο μπαρμπαστέλος, η βίδρα, το πλατώνι, ο στεποποντικός, ο σκαπτοποντικός του Felten και η φώκαινα χαρακτηρίστηκαν με τη σειρά τους «κινδυνεύοντα». Για τα μισά, τέλος, από τα είδη των πουλιών- κυρίως αρπακτικά, υδρόβια και παρυδάτια- το πέταγμά τους στον ελληνικό ουρανό είναι αμφίβολο στο εγγύς μέλλον.

Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε πως η ελληνική επικράτεια φιλοξενεί σήμερα 64 διαφορετικά είδη ερπετών, περίπου το 50% της συνολικής ευρωπαϊκής ερπετοπανίδας, καθώς αποτελεί περιοχή συνάντησης ευρωπαϊκών κι ασιατικών ειδών. Ελλάδα και Ισπανία εξάλλου είναι οι πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε σαλιγκάρια: η εγχώρια χερσαία μαλακοπανίδα περιλαμβάνει 680 είδη! Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται αποκλειστικά στα νησιά του Αιγαίου, δυτικά της Πίνδου ή στη Βόρεια Ελλάδα, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου. «Χρήσιμο εργαλείο»

Κυριότερες απειλές για όλα τα είδη των ελληνικών ζώων θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή των βιοτόπων τους, που σημαίνει υποβάθμιση ή απώλεια της τροφής τους. Λαθροθηρία, δηλητηριασμένα δολώματα, τεράστιες τα τελευταία χρόνια πυρκαγιές (σε Πελοπόννησο, Πάρνηθα, Ρόδο κ.α.), αλλά και μεγάλα τεχνικά έργα (π.χ. νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες) επέφεραν μεγάλης κλίμακας μεταβολές στην εξάπλωση των χερσαίων και θαλάσσιων οργανισμών. «Έστω τώρα, που τα περιθώρια στένεψαν, ξέρουμε την πραγματική εικόνα των οικοσυστημάτων της χώρας μας. Το ?Κόκκινο Βιβλίο? απαλείφει τη δικαιολογία ?δεν ήξερα? και θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθεια προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της ελληνικής βιοποικιλότητας. Για κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των επιστημόνων. Απαιτείται και εκ μέρους της Πολιτείας ένα σαφές πλαίσιο μηχανισμών, που θα έχει ως πυρήνα τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας?» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας κ. Σίνος Γκιώκας. «Δεν συντάξαμε απλά έναν κατάλογο, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων- η οποία προσεχώς θα είναι και στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας- για τα είδη που απειλούνται, με πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών αυτών» λέει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του σχετικού προγράμματος, για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Έργο 120 επιστημόνων

Το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» αναθεωρήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (συντονιστής Τάσος Λεγάκης), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και του WWF Ελλάς. Είναι αποτέλεσμα των ομάδων εργασιών τις οποίες συγκρότησαν, επί δυόμισι χρόνια, περισσότεροι από 120 ζωολόγοι κι ερευνητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Edited by - Apneafrog on 28/01/2010 14:16:31
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/02/2010 :  20:19:23  Εμφάνιση Προφίλ
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2010/02/blog-post_255.html
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/02/2010 :  15:21:15  Εμφάνιση Προφίλ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
Αλέξανδρος Γκάσιος
Δασολόγος, MSc Διαχείριση Άγριας Πανίδας
Μέλος του Ωρίωνα

ΓΕΝΙΚΑ

1. 230.000 είναι οι νόμιμοι κυνηγοί στην Ελλάδα σήμερα.
2. Η Κυνηγετική Περίοδος στην Ελλάδα διαρκεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου γενικά και τροποποιείται ανά είδος με ανάλογους περιορισμούς.
3. Από τα 430 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται η θήρα μόνο των 32.
4. Από τα 110 είδη θηλαστικών που έχουν καταγραφεί στη χώρα, επιτρέπεται η θήρα των 5.
5. Κανένα από τα θηρεύσιμα είδη δεν αποτέλεσε στο παρελθόν και δεν αποτελεί και σήμερα απειλούμενο είδος.
6. Τα απειλούμενα είδη αντίθετα ουδέποτε κυνηγήθηκαν, παρόλα αυτά κάποια απειλούνται με εξαφάνιση. Το κυνήγι επομένως δεν επηρεάζει τα σπάνια είδη και οι αιτίες για την πληθυσμιακή τους κατάσταση πρέπει να αναζητηθούν στην αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα περισσότερα από τα σπάνια πτηνά είναι μεταναστευτικά και έρχονται στη χώρα μας (και την Ευρώπη γενικότερα) Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι χωρίς να συναντούν κάποιον κυνηγό, αφού απαγορεύεται η θήρα στο παραπάνω διάστημα.
7. Εκτιμάται πως τα έσοδα από τους φόρους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την κυνηγετική δραστηριότητα ξεπερνούν τα 200.000.000€.
8. 23.000.000€ είναι τα άμεσα έσοδα από τη θήρα (ανανέωση – έκδοση άδειας θήρας) κάθε έτος, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα έσοδα από τους φόρους στα είδη κυνηγιού, βενζίνες, ρουχισμό κλπ.
9. Από αυτά τα 11.000.000€ περίπου καταλήγουν άμεσα στο δημόσιο.
10. Τα χρήματα αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν για μελέτες των πληθυσμών των θηραμάτων, την εκπαίδευση – κατάρτιση των κυνηγών, τη θηροφύλαξη ή τη διαχείριση των θηραμάτων. Εντούτοις το κυνήγι ενδέχεται να σταματήσει λόγω ανεπάρκειας μελετών και διαχείρισης.
11. Από τα χρήματα που διαχειρίζονται οι Κυνηγετικές Οργανώσεις για τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής δαπανώνται 7.000.000€ ανά έτος, για επιστημονικά προγράμματα 1.200.000€, και τα υπόλοιπα για την απασχόληση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (περίπου1.000.000€), για διοικητικούς σκοπούς (γραμματείς, αναλώσιμα, ενοίκια κτιρίων κλπ, περίπου 1.000.000€για ενημερωτικές και άλλες εκδηλώσεις περίπου 1.000.000€).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1. Η καθ' ύλη αρμόδια Δασική Υπηρεσία δεν υλοποίησε τα τελευταία χρόνια καμία δράση για τα θηράματα εκτός από απαγορεύσεις και περιορισμούς θήρας οι οποίες δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά.
2. Οι υπεύθυνοι θήρας των δασαρχείων δεν γνωρίζουν και δεν προτίθενται να μάθουν ούτε τις στοιχειώδεις αρχές διαχείρισης θηραμάτων. Η ενασχόληση τους με το αντικείμενο περιορίζεται στην έκδοση αδειών θήρας και ο τίτλος «Υπεύθυνος Θήρας» χρησιμοποιείται κατ' ευφημισμό.
3. Η πρωτοφανής άνθιση των οικολογικών οργανώσεων και οι παρεμβάσεις τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το περιβάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας και αποδεικνύει περίτρανα την ανικανότητα των θεσμοθετημένων οργάνων να διαχειριστούν ορθολογικά το φυσικό περιβάλλον της χώρας.
4. Δεν υπήρξε στο παρελθόν ουσιαστική πολιτική διαχείρισης των θηραμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος ευρύτερα από τα αρμόδια Υπουργεία.
5. Επιχειρείται συστηματικά να ταυτιστεί η θήρα με τη λαθροθηρία λόγω ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση της δεύτερης σε θεσμικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως οι μόνοι που «κόπτωνται» για τη λαθροθηρία είναι οι νόμιμοι κυνηγοί γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα κονδύλια που δαπανώνται και κυρίως από τα αποτελέσματα του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής (13.000 μηνύσεις, 5.000 καταδικαστικές αποφάσεις για λαθροθήρες)
6. Παρόλα αυτά, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, προσέφυγε στο ΣτΕ για την Υπουργική Απόφαση που κατοχυρώνει τη λειτουργία και τη δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που οργανώσανε και χρηματοδοτούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις. Το γεγονός αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά από τη στιγμή που οι Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων ορκίζονται και ελέγχονται άμεσα από τη Δασική Υπηρεσία. Πόσο μάλλον όταν η Δασική Υπηρεσία δεν έχει να παρουσιάσει το αντίστοιχο έργο στο κατά πολύ μεγαλύτερο διάστημα λειτουργίας της.

ΠΟΙΟΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

1. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις δαπανούν περίπου 10.000.000€ ανά έτος για φιλοθηραματικές δράσεις. Οι δαπάνες αυτές ελέγχονται μέχρι το τελευταίο ευρώ από τη Δασική Υπηρεσία.
2. Αντίθετα οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν συνδρομές και προγράμματα για λόγους που αμφισβητούνται (κλιματική αλλαγή, φάλαινες στην Ιαπωνία κλπ) και χωρίς θεσμικό έλεγχο στις δραστηριότητες τους.
3. Η Δασικη΄Υπηρεσία προσπαθεί χωρίς επιτυχία να κρύψει την ανεπάρκειά της στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των θηραμάτων ειδικότερα πίσω από προσχήματα όπως η ελλιπής χρηματοδότηση κλπ. ενώ δεν επιχειρεί καμία προσπάθεια αναβάθμισης του ελλιπούς μεν, υπολογίσιμου δε προσωπικού της…
4. Η πρόσληψη 1300 Αγροφυλάκων χωρίς εξοπλισμό και αρμοδιότητες από την προηγούμενη κυβέρνηση και η κατάργηση του Σώματος Αγροφυλακής και οι μετατάξεις των Αγροφυλάκων σε διάφορες Υπηρεσίες, όχι όμως στη Δασική, αποδεικνύει πως η Δασική Υπηρεσία (με δική της εν μέρει ευθύνη) δεν υποστηρίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΘΗΡΑΣ

1. Σε πλήθος ερευνών διαπιστώνεται πως οι κυνηγοί δε θα άλλαζαν τη δραστηριότητα τους με κάποια άλλη. Γεγονός που σημαίνει πως το κυνήγι τους προσφέρει οφέλη (κυρίως ψυχικά) που δεν αντικαθίστανται. Τα παραπάνω ενισχύονται περισσότερο όσον αφορά στους κατοίκους της επαρχίας τους οποίους δε λαμβάνει ποτέ κανείς υπόψη όταν γίνεται λόγος για «διαχείριση» του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών τους εκ του μακρόθεν.
2. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις που ζούνε από το κυνήγι θα χάσουν άμεσα τα εισοδήματά τους σε περίπτωση απαγόρευσης ή χρονικού περιορισμού (Φεβρουάριος) της θήρας και μάλιστα σε καιρό οικονομικής ύφεσης.
3. Στην Αμερική ολόκληρα εθνικά πάρκα συντηρούνται από τα έσοδα της θήρας. Στην Ελλάδα αν και το ετήσιο κονδύλι των 11.000.000 (που δε βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό) δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα προς αυτήν την κατεύθυνση, παραμένει διαθέσιμο εν αναμονή υπεύθυνης στάσης από τους αρμόδιους φορείς. Η κατάργηση των εσόδων από τη θήρα θα στερήσει στο μέλλον σημαντικά κονδύλια σε περίπτωση που αναληφθούν οι από καιρό αναμενόμενες θεσμικές πρωτοβουλίες για ορθολογική διαχείριση των θηραμάτων.

ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΘΗΡΑΣ

1. Κυρίως φορείς και ιδιώτες που επωφελούνται οικονομικά και συναισθηματικά μέσα από τη δημιουργία στείρων και ατεκμηρίωτων αντιπαραθέσεων.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

1. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποτελούν σωματεία που ελέγχονται και εποπτεύονται απόλυτα στις δράσεις και την οικονομική τους διαχείριση από τη Δασική Υπηρεσία και το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο, σε αντίθεση με το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων που λειτουργούν χωρίς θεσμικό οικονομικό αλλά και επιστημονικό έλεγχο.
2. Οι κυνηγοί πληρώνουν ενώ οι «οικολόγοι» πληρώνονται για να διαχειριστούν με αδιαφανείς οικονομικά και επιστημονικά τρόπους το φυσικό περιβάλλον.
3. Υπάρχουν ακριτικές περιοχές στις οποίες η θήρα αποτελεί αποκλειστική διέξοδο ψυχαγωγίας των ηρωικών ντόπιων κατοίκων, τους οποίους ποτέ κανείς στην Ελλάδα δε λαμβάνει υπόψη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. Η θήρα στην Ελλάδα αποτελεί αρχέγονη δραστηριότητα που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση και περιλαμβάνει περισσότερους οπαδούς από κάθε αντίστοιχη κοινωνική ομάδα.
2. Η διάρθρωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε συνδυασμό με το θεσμοθετημένο έλεγχο που τους ασκείται από τη Δασική Υπηρεσία και το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο, αποτελούν εγγύηση για το γεγονός πως αν υπάρξει πολιτική βούληση, οι κυνηγοί μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους συνεργάτες στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
3. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαρκείς μελέτες για την πληθυσμιακή κατάσταση των θηραμάτων καθώς και δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Δε νοείται να μιλάμε για προστασία θηραμάτων σήμερα όταν καταστρέφουμε συστηματικά και με την ανοχή ή συμμετοχή της πολιτείας τα ενδιαιτήματα (βιότοπους) των άγριων ζώων.
4. Η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος από ανθρώπους που ζούνε μακρυά από αυτό και χωρίς τη συμμετοχή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά στην ύπαιθρο είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Η συνεργασία των αρμόδιων φορέων με τους κυνηγούς για τη διαχείριση των θηραμάτων αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα, αποτελεί μονόδρομο για την ορθολογική άσκηση της θήρας , την πάταξη της λαθροθηρίας, την κατάρτιση και εκπαίδευση των κυνηγών και τη διαχείριση των θηραμάτων στην Ελλάδα. Τόσο η επιστημονική όσο και η εμπειρική γνώση που κατέχουν οι κυνηγοί, αποτελούν πολύτιμα, ανεκμετάλλευτα μέχρι στιγμής εφόδια.
2. Η κατά χρόνο και τόπο διαχείριση των θηραμάτων μέσα από περιορισμούς θήρας πρέπει να προσαρμόζεται στο εκάστοτε θήραμα και όχι να εκδίδονται γενικόλογες και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις.
3. Το δικαίωμα της άσκησης της θήρας στην Ελλάδα να τεκμηριωθεί επιστημονικά και να κατοχυρωθεί θεσμικά έτσι ώστε να μην εξαρτάται από φορείς και ιδιώτες που έχουν ταχθεί με άγνοια, ίδιο όφελος ή εμπάθεια ενάντια στο κυνήγι.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/02/2010 :  16:14:12  Εμφάνιση Προφίλ
Εκατομύρια ευρώ λοιπόν το κέρδος. Καλά είναι να αυξηθούν κι οι πόλεμοι. Εκεί να δεις νέες θέσεις εργασίας και κονόμα βαμένες στο αίμα.

Το καλύτερο όμως που μ'άρεσε και που το λένε και για θετικό, είναι το "Σε πλήθος ερευνών διαπιστώνεται πως οι κυνηγοί δε θα άλλαζαν τη δραστηριότητα τους με κάποια άλλη. Γεγονός που σημαίνει πως το κυνήγι τους προσφέρει οφέλη (κυρίως ψυχικά) που δεν αντικαθίστανται."

Edited by - KostasPVol on 18/02/2010 16:15:00
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

george-s
Senior Forum-Runner

Greece


443 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/02/2010 :  16:17:46  Εμφάνιση Προφίλ  Visit george-s Προσωπική Σελίδα
Εάν ο γράφων δεν τα εχει αρπάξει απο τους κυνηγούς και τα λέει ετσι ειναι μεγάλο κορόιδο..εώς πολύ μεγάλο...
Ειδάλως πές μου εσύ βρε apneafrog τα διαβάζεις και τα πιστευεις....;;;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/02/2010 :  17:31:50  Εμφάνιση Προφίλ
Προτιμω την πλευρα των κυνηγων παρα τα λεφτα που προσπαθουν να φανε οι λεγομενες οικολογικες οργανωσεις......
Διαβαστε τι παιζει πισω απο ολη την δηθεν οικολογια....

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 17/2/2010

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κοινοποίηση:
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Το Πράσινο Ταμείο και οι Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο)

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Τελευταία πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, πρόσφατα έγινε ακόμη και σχετική ερώτηση στην Βουλή, για την σχέση των διαφόρων Μ.Κ.Ο (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) με τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και για τον ρόλο που έχουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας.

Ο ρόλος των ΜΚΟ, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, είναι να δρουν στην κοινωνία έξω από την κρατική και κυβερνητική δομή εξουσίας, και συγχρόνως να μην εξαρτώνται οικονομικά από τα ταμεία του κράτους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να κρίνουν την εξουσία όταν απαιτείται, και όχι να συντηρούνται με κρατικές επιχορηγήσεις, σε περίοδο μάλιστα που η κοινωνία στενάζει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) φαίνεται πως διαμορφώνεται μια παρόμοια δυναμική με την ενεργό συμμετοχή διαφόρων συμβούλων και εκπροσώπων ΜΚΟ στην προετοιμασία και σύνταξη νομοσχεδίων και ρυθμίσεων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις. Τελευταίο παράδειγμα μιας υπό εκκόλαψη ακόμη αμφισβητούμενης πολιτικής του Υπουργείου, μετά το πρόσφατο ανακληθέν νομοσχέδιο με τα πράσινα τέλη των αυτοκινήτων, είναι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περί Βιοποικιλότητας από μια ομάδα ΜΚΟ με το οποίο καθορίζονται λεπτομερέστατες ρυθμίσεις για πολλές δραστηριότητες που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των συγκεκριμένων ΜΚΟ, όπως τουλάχιστον αυτές δημοσιεύονται και φοβούμαστε ότι θα υλοποιηθούν τελικά, στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπεται συν τοις άλλοις και η ίδρυση ενός Ταμείου για το οποίο έχει κάνει λόγο και η ίδια η Υπουργός ΠΕΚΑ. Στο υπό ίδρυση αυτό Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, με τον διακριτικό τίτλο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα αντικαθιστά το καταργούμενο «Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων» (ΕΤΕΡΠΣ), θα αποδίδονται πρόστιμα φόροι και τέλη από μια ευρεία γκάμα οικονομικής δραστηριότητας (από τα καύσιμα μέχρι τις αδειοδοτήσεις διαφόρων επιχειρήσεων).

Το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις και έργα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος σε πόλεις και ύπαιθρο, πολεοδομικές αναπλάσεις, κλπ, καθίσταται δε ένα πανίσχυρο χρηματοδοτικό και διαχειριστικό εργαλείο που θα καθορίζει την εφαρμογή ενός μεγάλου μέρους της κυβερνητικής πολιτικής μέσω του προγράμματος δημοσίων έργων και επενδύσεων σε όλη την επικράτεια.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού αυτού Ταμείου, το επίσημο Ελληνικό Κράτος με όλα τα Υπουργεία που θα το ιδρύσουν, θα χρηματοδοτούν, θα συναποφασίζουν και θα εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχίες και Δήμοι) που θα υλοποιούν και θα εφαρμόζουν τις αντίστοιχες δράσεις, και οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί φορείς-σύμβουλοι της πολιτείας (Επιμελητήρια), θα συμμετέχουν μόνο με επτά (7) εκπροσώπους συνολικά, σύμφωνα με την πρόταση των ΜΚΟ. Οι άλλοι επτά (7) εκπρόσωποι θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την πρόταση των ΜΚΟ, τρεις (3) από τις Περιβαλλοντικές Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (!), τρεις (3) εμπειρογνώμονες (!) σε συγκεκριμένο ρητά κατονομαζόμενο επιστημονικό αντικείμενο, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φύσης (!).

Η μονόπλευρη υιοθέτηση των προτάσεων συγκεκριμένων ΜΚΟ καθώς και το ενδεχόμενο, οι προτάσεις τους να αποτελέσουν έτοιμο προσχέδιο νόμου στο Υπουργείο, ερήμην των υπολοίπων σχετικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών που επηρεάζονται άμεσα, θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί διαφάνειας και δημοσίων διαβουλεύσεων και θα δημιουργούσε σημαντικές αμφιβολίες, αν τελικά η Ανοιχτή Διακυβέρνηση εφαρμόζεται στην πράξη ή αποτελεί επικοινωνιακό τρικ.

Η δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες τομές της νέας κυβέρνησης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος της χώρας μας και των παραγόντων που το επηρεάζουν. Για να πετύχει όμως το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτείται συνδυασμός γνώσης, κοινωνικής συναίνεσης, πολιτικής βούλησης και διαφάνειας. Οι υπόγειες διεργασίες με φορείς που δεν υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο και η τοποθέτηση των εκπροσώπων τους σε επιτροπή διαχείρισης κρατικών πόρων, εγείρει πολλά και έντονα ερωτηματικά για τις προθέσεις τόσο της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, όσο και της Κυβέρνησης.

Ερωτηματικά τα οποία ενισχύονται από το γεγονός πως από πλευράς ΥΠΕΚΑ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής απάντηση σε δύο (2) επιστολές του Συλλόγου μας για συνάντηση και υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαχείριση της υπαίθρου και της θήρας. Πόσω μάλλον που εκ του καταστατικού μας έχουμε άμεση σχέση, τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο βεβαίως και με το Κυνήγι ενώ στα μέλη μας συγκαταλέγονται πέντε (5) ειδικοί επιστήμονες (Δασολόγοι, Θηραματοπόνοι).

Η κυρία Υπουργός ΠΕΚΑ θα διευκρινίσει άραγε, όπως οφείλει ως εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων, αν τα παραπάνω ανησυχητικά για την διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, του φυσικού περιβάλλοντος και των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών της χώρας μας κείμενα, αποτελούν και σχεδιασμούς του ΥΠΕΚΑ πέρα από μια απλή πρόταση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού, αλλά και κάθε αρμόδιου, για την διευκρίνιση του θέματος. Εμείς από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε την υπόθεση ελπίζοντας πως η πραγματικότητα θα διαψεύσει τα παραπάνω ανησυχητικά φαινόμενα.

Για τον Ωρίωνα
Με σεβασμό,

O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/02/2010 :  01:17:11  Εμφάνιση Προφίλ
Ας δεχτούμε Apneafrog ότι μερικές οικολογικές οργανώσεις παίρνουν υπέρογκες χρηματοδοτήσεις. Τίποτα δεν αποκλείεται άλλωστε στην Ελλάδα. Αυτό όμως είναι άσχετο με το αντικείμενο της συζήτησης που είναι η απαγόρευση του κυνηγιού. Δηλαδή αν βρω τις άκρες και φτιάξω μια οργάνωση κατά του πολέμου στην τάδε χώρα για να τα κονομάω, σημαίνει πως ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί επειδή έκανα αυτή την απάτη?

Δεν ξέρω αν οι οικολογικές οργανώσεις τα τρώνε, αλλά κι εσείς δέκα-δέκα τα μετράτε τα εκατομμύρια ευρώ στις μελέτες σας πιο πάνω. Πάλι καλά που δεν έχει απαγορευτεί το κυνήγι γιατί θα λέγατε ότι απ'την απαγόρευση χρεοκόπησε η Ελλάδα.

Αν πάντως απαγορευτεί το κυνήγι, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης οι οικολογικές οργανώσεις και θα σας φύγει ο καημός για τα λεφτά που τρώνε.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/02/2010 :  08:08:09  Εμφάνιση Προφίλ
@KostasPVol

Μεταξυ αλλων ειπες........αλλά κι εσείς δέκα-δέκα τα μετράτε τα εκατομμύρια ευρώ στις μελέτες σας πιο πάνω

---Δεκα-Δεκα τα μετραμε καλα ειπες, μονο που αυτα τα λεφτα προερχοντε απο τους 230,000 κυνηγους που νομιμα βγαζουν αδεια καθε χρονο και αφηνουν τα ευρα τους στο κρατος......Με γρηγορο υπολογισμο σου λεω (230000 κυνηγοι * ~150 ευρω η αδεια το χρονο) = 34.500.000 Ευρω.....
Σε αντιθεση με τις οικολογικες οι οποιες ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ για να σας ΠΟΥΛΑΝΕ οικολογια.....ΜΑΔΑΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.....
Νομιζω τελικα οτι τσαμπα προσπαθω εδω μεσα.....Και στην τελικη αμα σταματησει το κυνηγι θα ασχοληθω και με αλλα πραγματα αλλα δεν θα ανεχομε να με ΔΟΥΛΕΥΕΙ ο καθε
οικολογος!!!!
Οι κυνηγετικες οργανωσεις δεν χρηματοδοτουντε απο το κρατος!!!!! Αντιθετος τα οικονομικα του ελεγχοντε απο το κρατος.......

Edited by - Apneafrog on 19/02/2010 08:09:10
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ttsog
Senior Forum-Runner

Greece


835 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/02/2010 :  10:57:04  Εμφάνιση Προφίλ  Visit ttsog Προσωπική Σελίδα
quote:
Originally posted by Apneafrog
Νομιζω τελικα οτι τσαμπα προσπαθω εδω μεσα.....



Να και κάτι για το οποίο συμφωνούμε...

Run To The Hills, Run For Your Lives...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/02/2010 :  11:09:25  Εμφάνιση Προφίλ
@ttsog

quote:Originally posted by Apneafrog
Νομιζω τελικα οτι τσαμπα προσπαθω εδω μεσα.....
Να και κάτι για το οποίο συμφωνούμε...

----Δεν εχεις αδικο......

@ Administrator

Παρακαλω θα ηθελα να γινει διαγραφη του λογαριασμου μου.

Edited by - Apneafrog on 19/02/2010 11:13:04
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 71 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000