Συγγραφέας |
Θέμα |
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύτηκε - 07/06/2011 : 16:20:05
|
Συνταγές επί τροχάδην για ένα καλύτερο τροχάδην και μια καλύτερη ζωή.
Μακαρόνια με ρύζι Υλικά Μακαρόνια Ολικής Άλεσης 150γρ Ρύζι Μαύρο 50γρ Κύβος Λαχανικών 1τεμ
Προετοιμασία Βάζω ανάλογο νερό σε μια χύτρα ή σε ένα τηγάνι αντικολλητικό κατά προτίμηση. Μόλις βράσει το νερό ρίχνω τα υλικά. Στη χύτρα αφήνω για 8 λεπτά, στο τηγάνι θα πρέπει να μείνει 25 λεπτά τουλάχιστον με προσθήκη νερού κατά βούληση.
Παρατηρήσεις Πάντα βάζω λίγο περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται και ποτέ δε πετώ τα επιπλέον νερά του φαγητού. Χρησιμοποιώ πάντα δημητριακά ολικής άλεσης που παρέα με τις φυτικές ίνες έχουν μεγαλύτερη αναλογία λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών από τα αποφλοιωμένα. Επιλέγω τα ζυμαρικά με τις μεγαλύτερες αναλογίες φυτικών ινών. Ένα αμυλούχο φαγητό που συνδυάζει ωραία και τα απαραίτητα αμινοξέα. Κύβοι λαχανικών χωρίς trans λιπαρά κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα. Κατάλληλο για χορτοφάγους. Ανάλογα με τον όγκο της προπόνησης μπορώ να αυξήσω τις ποσότητες. Πχ, αν θέλω να τρέξω 30χλμ (για 70κιλά άτομο σημαίνει περίπου κάψιμο 2200θερμίδων) μπορώ την προηγούμενη μέρα να ετοιμάσω επιπλέον ποσότητα του φαγητού.
Διατροφικές πληροφορίες Συνολικά στις ποσότητες που αναφέρω: Θερμίδες 712Kcal Πρωτεΐνες 24γρ Υδατάνθρακες(φυτικές ίνες) 137γρ(15γρ) Λιπαρά 7γρ
ΥΓ. Οι παρατηρήσεις όλων και οι βελτιώσεις της/των συνταγής/ων θα βοηθήσουν όλους μας να έχουμε μια καλύτερη ζωή. |
Edited by - giorgosdelta on 07/06/2011 16:23:50 |
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 07/06/2011 : 17:22:51
|
quote: Originally posted by giorgosdelta Κύβοι λαχανικών χωρίς trans λιπαρά κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.
Επειδή οι κύβοι λαχανικών ίσως περιέχουν (εκτός από τα trans λιπαρα) συντηρητικά και αρωματικά πρόσθετα θα προτιμούσα home made κύβους σαν αυτούς που περιγράφει ο ακόλουθος σύνδεσμος: http://www.vita.gr/html/ent/241/ent.1241.asp
|
Edited by - xipolitakos on 07/06/2011 17:41:06 |
|
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 07/06/2011 : 18:09:22
|
quote: Originally posted by giorgosdelta Βάζω ανάλογο νερό σε μια χύτρα...
Σχετικά με την χύτρα ταχύτητας, για την οποία δεν είχα ακούσει και τόσο καλά λόγια και δεν την χρησιμοποιούσα, έψαξα και βρήκα τα ακόλουθα:
Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ Βρίσκεται σε χιλιάδες νοικοκυριά και όχι άδικα. Ιδανική ακόμη και για τα πιο χρονοβόρα μαγειρέματα, όπως όσπρια, κρέας κ.λπ., σε λίγα λεπτά, χάρη στην υπερπίεση στο εσωτερικό της. Ο ατμός στο σκεύος διαπερνά το υλικό το κέντρο του, συντομεύοντας το χρόνο μαγειρέματός του. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της (160 - 180° C στη χύτρα, 110° C στην κατσαρόλα) καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά, όπως τις ευαίσθητες βιταμίνες. Όμως, οι βιταμίνες καταστρέφονται στους 75° - 90° C, άρα ούτως ή άλλως χάνονται και μέσα στην κατσαρόλα. Επομένως, η χύτρα είναι προτιμότερη αφού «καταπονεί» τα λαχανικά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες δεν χάνονται, ενώ τα μεταλλικά άλατα δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για το γευστικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αντικειμενικό επιχείρημα τόσο από τους υπέρμαχους, όσο και από τους πολέμιους. Περί ορέξεως… Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για το σκεύος που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας του εξοπλισμού για γρήγορο μαγείρεμα.
|
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 07/06/2011 : 21:37:55
|
Κύβοι λαχανικών κυκλοφορούν και βιολογικοί. Σίγουρα καλύτερα να φτιάξεις τους δικούς σου, όμως η συνταγή που έδωσες Χρήστο είναι σκέτο μαρτύριο. Αυτή η πολτοποίηση και η αφυδάτωση που πρέπει να γίνει θα μας πάρει ώρες.
Σαν μια πιο καλή και αγνή ιδέα σκέφτομαι σαν βασικά υλικό το καρότο, σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο που είναι ιδιαίτερα αρωματικά συν όποια άλλα αρέσουν στο καθένα. Ή να τα περάσουμε από αποχυμωτή (χάνονται όμως οι φυτικές ίνες) ή να τα πολτοποιήσουμε σε μπλέντερ. Μετά αποθήκευση στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Εννοείται ότι αν παιδευτούμε τόσο θα φτιάξουμε μια επαρκή ποσότητα για να μας βγάλει 5, 6 δόσεις. Αν δεν βαρεθώ και το κάνω θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
Μόλις έμαθα κι εγώ για τα αντικολλητικά σκεύη τα πέταξα όλα. Μετά κατέστρεψα κανα δυό κατσαρόλες και μετά ξανααγόρασα κάποια. Το πρόβλημα είναι ότι με την κατσαρόλα πρέπει να είσαι πανταχού παρών ανακατέυοντας για να γλυτώσεις την καταστροφή. Ένα τηλέφωνο να χτυπήσει τα έκαψες όλα. H χύτρα είναι η καλύτερη λύση γιατί κάνει οικονομία στο ρεύμα στο νερό και στο χρόνο μας |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 10/06/2011 : 17:00:13
|
Πρέπει να μοιραστώ οπωσδήποτε μαζί σας ένα γλυκό. Πάμε λοιπόν.
Βρωμόπαστα Υλικά
Γάλα Σόγιας 70γρ Δαμάσκηνα Αποξηραμένα 40γρ (τεμαχίζω σε 2 κομμάτια) Κανέλλα σε σκόνη 5γρ Κακάο σε σκόνη 10γρ Καρύδια 35γρ (τεμαχίζω σε 4 κομμάτια) Μέλι 100γρ Νιφάδες Βρώμης 80γρ Σταφίδες 80γρ Ταχίνι 100γρ Σύκα Αποξηραμένα 90γρ (τεμαχίζω σε 4 κομμάτια)
Προετοιμασία Ρίχνω στο σκεύος που θα διατηρήσω το γλυκό, τα υλικά ένα ένα. Ανακατεύω υπομονετικά (με ένα κουταλάκι ή ένα μαχαιράκι) πολύ καλά ώστε να μείγμα το γίνει ομοιογενές. Αφήνω το σκεύος στο ψυγείο να σφίξει λίγο. Καταναλώνω με μέτρο.
Παρατηρήσεις Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Το ρόφημα σόγιας μπαίνει λόγω των νιφάδων βρώμης. Επεξεργαζόμουνα το γλυκό στο μυαλό μου καμιά βδομάδα. Αφού πήγα στο Σούπερ Μάρκετ ψώνισα τα υλικά που μου λείπανε. Και μόλις ήρθε η ώρα να το φτιάξω, έβαλα ότι βρήκα μπροστά μου. Το γλυκό μου θύμισε ένα τύπου μωσαϊκό που έφτιαχνε η γιαγιά μου εξ Περαίας. Δε νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερη σχέση πέραν της μεγάλης μου επιθυμίας να το δοκιμάσω. Στη γυναίκα μου θύμισε οπτικά τις συκομαΐδες και από εκεί προέρχεται το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας του. Το πρώτο τιμητικά από τη βρώμη. Γευστικά είναι ζωγραφιά. Αξίζει λίγο από τον χρόνο σας. Διατηρείστε στο ψυγείο.
Διατροφικές πληροφορίες Ανά 100γρ: Θερμίδες 341Kcal Πρωτεΐνες 9γρ Υδατάνθρακες(φυτικές ίνες) 47γρ(5γρ) Λιπαρά 15γρ
ΥΓ. Μάμα, φέρε μου κι άλλη βρωμόπαστα. "Ορίστε παιδί μου". ΒΡΩΜΟΠΑΣΤΑ. |
Edited by - giorgosdelta on 10/06/2011 17:09:57 |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 20:12:27
|
Ένα γρήογορο και πρόχειρο γεύμα λλά νόστιμο και θρεπτικό. Θέλει 10 λεπτά προετοιμασία.
Δημητριακά με Κάστανα
Υλικά Μακαρόνια ολικής 100γρ Ρύζι ολικής 100γρ Κάστανα με τη φλούδα 200γρ Σκόρδο χωρίς τη φλούδα 20γρ Πολτός Ντομάτας 200
Προετοιμασία Και Παρατηρήσεις Καθαρίζω προσεκτικά τα ωμά κάστανα από το περίβλημα, όχι τη μαλακή φλούδα. Ρίχνω τα υλικά στη χύτρα με ανάλογο νερό, περίπου 850κε. Αφήνω για 5 με 10 λεπτά να βράσουν. Προσθέτω λίγο αλάτι, ρίγανη, δυόσμο και κάρυ (αυτά βρήκα μπροστά μου).
Λογικά θα βγούν 2 μερίδες-1200γρ έτοιμου γεύματος. Αν έχετε ήδη τρέξει είναι 1 μερίδα. Μην ανησυχείτε αν μείνουν περίσσια υγρά στο φαγητό. Ρίξτε λίγες νιφάδες βρώμης ή περιμένετε. Εάν κρυώσει θα πήξει. Ρίξτε επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο (το καθημερινό σας φάρμακο δηλαδή) στο πιάτο σας. Επειδή το σκόρδο είναι καλό να καταναλώνεται και ωμό, φάτε μια σκελίδα πριν ξεκινήσετε.
Διατροφικά Ανά 100γρ έτοιμου φαγητού, περίπου: Θερμίδες 100kcal Πρωτεΐνες 2,4γρ Υδατάνθρακες 20,6γρ Λιπαρά 0,87γρ Φυτικές Ίνες 2,6γρ
|
|
|
xazos
Advanced Forum-Runner
299 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 20:44:31
|
quote: Originally posted by giorgosdelta
Μόλις έμαθα κι εγώ για τα αντικολλητικά σκεύη τα πέταξα όλα. Μετά κατέστρεψα κανα δυό κατσαρόλες και μετά ξανααγόρασα κάποια. Το πρόβλημα είναι ότι με την κατσαρόλα πρέπει να είσαι πανταχού παρών ανακατέυοντας για να γλυτώσεις την καταστροφή. Ένα τηλέφωνο να χτυπήσει τα έκαψες όλα. H χύτρα είναι η καλύτερη λύση γιατί κάνει οικονομία στο ρεύμα στο νερό και στο χρόνο μας
υπαρχουν και "βιολογικα" αντικολλητικα
http://www.green-pan.co.uk/uk/technology-834.htm ειναι λιγο ακριβα αλλα...
|
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 20:52:18
|
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Έχω αρκετά σκεύη από αυτά μιας και είναι βολικά. Κοιτάζω να αγοράζω από καλές εταιρίες, πχ fissler με την σκέψη ότι θα είναι από καλύτερα υλικά και δε θα φθείρονται εύκολα. Σειρά έχουν τα οικολογικά φιλικά προϊόντα. |
|
|
Path runner
Forum-Runner
Bangladesh
96 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 20:56:59
|
quote: Originally posted by giorgosdelta
Ένα γρήογορο και πρόχειρο γεύμα λλά νόστιμο και θρεπτικό. Θέλει 10 λεπτά προετοιμασία.
Δημητριακά με Κάστανα
Υλικά Μακαρόνια ολικής 100γρ Ρύζι ολικής 100γρ Κάστανα με τη φλούδα 200γρ Σκόρδο χωρίς τη φλούδα 20γρ Πολτός Ντομάτας 200
Προετοιμασία Και Παρατηρήσεις Καθαρίζω προσεκτικά τα ωμά κάστανα από το περίβλημα, όχι τη μαλακή φλούδα. Ρίχνω τα υλικά στη χύτρα με ανάλογο νερό, περίπου 850κε. Αφήνω για 5 με 10 λεπτά να βράσουν. Προσθέτω λίγο αλάτι, ρίγανη, δυόσμο και κάρυ (αυτά βρήκα μπροστά μου).
Λογικά θα βγούν 2 μερίδες-1200γρ έτοιμου γεύματος. Αν έχετε ήδη τρέξει είναι 1 μερίδα. Μην ανησυχείτε αν μείνουν περίσσια υγρά στο φαγητό. Ρίξτε λίγες νιφάδες βρώμης ή περιμένετε. Εάν κρυώσει θα πήξει. Ρίξτε επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο (το καθημερινό σας φάρμακο δηλαδή) στο πιάτο σας. Επειδή το σκόρδο είναι καλό να καταναλώνεται και ωμό, φάτε μια σκελίδα πριν ξεκινήσετε.
Διατροφικά Ανά 100γρ έτοιμου φαγητού, περίπου: Θερμίδες 100kcal Πρωτεΐνες 2,4γρ Υδατάνθρακες 20,6γρ Λιπαρά 0,87γρ Φυτικές Ίνες 2,6γρ
Γιώργο πολύ καλή συνταγή!Θα τη δοκιμάσω αύριο κιόλας. Ευχαριστώ
"Long distance running is 90% mental and the other half is physical". |
|
|
ThanasisT
Senior Forum-Runner
Greece
911 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 21:08:14
|
φοβερές συνταγές!!!!!!THANX! |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 21:09:29
|
Είναι δική μου η χαρά! Παρακαλώ. Βασικά είναι τέλεια. Δε μπορω να θυμηθώ αν μου ήρθε στο μυαλό την ώρα που έτρεχα ή την ώρα που πεινούσα; Νομίζω την ώρα που πεινούσα! Και όταν ο άνθρωπος πεινάει λειτουργεί το ένστικτο. |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 21:28:54
|
Ευχαριστώ Θανάση. Η πιο φοβερή συνταγή είναι η βρωμόπαστα. Και μπορείς να την φτιάξεις με πολλές παραλλαγές χωρίς πολλή κόπο. Μια από αυτές που κάνω τελευταία, είναι να ανακατέψεις ίσα μέρη πχ 150γρ από μέλι και ταχίνι, 2 κουταλάκια κακάο, 1 κουταλάκι κανέλλα, μετά να πολτοποιήσεις και ανακατέψεις 300γρ φρέσκα ζουμερά σύκα και στο τέλος να το δέσεις προσθέτοντας λεπτοκομμένες νιφάδες βρώμης. Αυτή είναι συνταγή για υπερμαραθώνιο, όχι αστεία.
Τώρα που δε βρίσκεις φρέσκα σύκα μπορείς να βάλεις την μισή ποσότητα αποξηραμένα (ή όσο σε ευχαριστεί, θα βγει πιο γλυκό) και να προσθέσεις λίγο ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου. Θελει μικρές ποσότητες όμως για να μη χρειαστεί να ρίξεις μετά 1 κιλό βρώμη για να δέσει. |
|
|
Mijalis
Elite Forum-Runner
Greece
1235 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 21:43:24
|
Βάσει μιας εκπομπής που παρακολούθησα (στο Μεγα) τα καλύτερα σκέυη μαγειρικής με φθίνουσα είναι: Ατμός ή Ατμομάγειρας Κατσαρόλα Ταψί Ψησταριά Τηγάνι Τα τελευταία 2 καλό είναι να αποφεύγονται εκτός να το τηγάνι βράζει με νερό και η ψησταριά δεν έχει κάρβουνα.
Απίστευτος ο κόσμος και χαρακτήρας μας |
|
|
Path runner
Forum-Runner
Bangladesh
96 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2011 : 22:54:34
|
quote: Originally posted by Mijalis
Βάσει μιας εκπομπής που παρακολούθησα (στο Μεγα) τα καλύτερα σκέυη μαγειρικής με φθίνουσα είναι: Ατμός ή Ατμομάγειρας Κατσαρόλα Ταψί Ψησταριά Τηγάνι Τα τελευταία 2 καλό είναι να αποφεύγονται εκτός να το τηγάνι βράζει με νερό και η ψησταριά δεν έχει κάρβουνα.
Απίστευτος ο κόσμος και χαρακτήρας μας
Λησμόνησες τον αρτοπαρασκευαστή Μιχάλη.
"Long distance running is 90% mental and the other half is physical". |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 18/12/2011 : 15:59:47
|
Φασόλια με Χόρτα Φούρνου
Υλικά Φασόλια Γίγαντες 400γρ Κρεμμύδια Ξερά 100γρ (1 μεγάλο ή 2 μικρά) Μαϊντανός και Άνηθος 50γρ (Μισό Ματσάκι) Ντομάτα Σάλτσα Πολτός 500γρ Πιπεριές Κόκκινες 130γρ (1 μεγάλη) Σπανάκι, Σέσκουλα, Ραδίκια (Σταμναγκάθι) 1000γρ Καρότα 50γρ (1 μικρό) Σκόρδο 20γρ (Μισό Σκόρδο)
Προετοιμασία Και Παρατηρήσεις Βάζω τους γίγαντες για 8 με 12 ώρες να μουσκέψουν. Τους βράζω στη χύτρα σκέτους για 30 λεπτά. Τους ρίχνω στο ταψί. Ρίχνω στη χύτρα: τα χόρτα χοντροκομμένα (αφού τα πλύνω να φύγουν χώμα και πετραδάκια), τα σκόρδα όπως είναι και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα. Τα αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά. Τα ρίχνω κι αυτά στο ταψί κι ανακατεύω να απλωθούν ομοιόμορφα. Ρίχνω από λίγο αλάτι, ρίγανι, κάρυ, βασιλικό κι ελάχιστο δυόσμο. Αφήνω να σιγοψηθούν για 2 ώρες ώσπου να στεγνώσει το πάνω μέρος του φαγητού. Θα πρέπει να έχει μείνει λίγο νερό από κάτω. Τρέχω 20 χιλιόμετρα. Τρώω μέχρι να σκάσω.
Διατροφικά στο περίπου Ανά 100γρ έτοιμου φαγητού, περίπου: Θερμίδες 70kcal Πρωτεΐνες 5γρ Υδατάνθρακες 13γρ Λιπαρά 0,4γρ Φυτικές Ίνες 5,5γρ
|
|
|
Θέμα |
|